Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Pohárfajták – koktélos poharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Íme a legfontosabb koktélos poharak!

A Collins pohár a legegyszerűbb a koktélos poharak között. Hosszúkás, egyenes falú, főként long drinkekhez használják. Általában a szódával vagy nagy mennyiségű üdítővel felengedett, jégkockával kínált italokhoz használjuk.

Részben hasonlít az előbbihez a highball pohár, ám ennek nem függőlegesek a falai, hanem kissé szélesednek a szájuk felé. Sokszor díszítik, redőzik a könnyebb foghatóság érdekében. Űrtartalma nagy, így szintén a nagyobb mennyiségű italokhoz használjuk, gyakran egészben helyezzük beléjük a jégkockákat és nagyobb darabokban a gyümölcsöket.

Általában 500 ml űrtartalmú a hurrikán pohár, amely különös alakjának köszönhetően az egyik legmutatósabb. Talpának és a kialakításának köszönhetően könnyen kézben tartható. Főként a tört jéggel felszolgált, egzotikus kinézetű italokhoz, például a Tequila Sunrisehoz használják.

Az old fashioned poharak alacsony, egyenes falú poharak, melyeknek általában az alsó része vastagabb. Főként a shakerrel készülő koktélok szervírozására használják, amit egy szűrőn keresztül öntenek bele. Egyes esetekben a jégre öntendő, tiszta italokhoz is használják.

A klasszikus koktélos pohárral valószínűleg már mindannyian találkoztunk. Talpa, hosszú szára és a V alakban szétnyíló fala elegáns és különleges megjelenést biztosít minden beletöltött italnak. A hosszú szárnak praktikus okai is vannak: ez akadályozza meg, hogy kezünktől felmelegedjen az ital.

Scroll To Top