Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Polenta: a sokoldalú klasszikus újjáéledése

Bár pár évtizeddel ezelőtt mindenki ismerte és fogyasztotta, egy kis időre háttérbe kényszerült a kukoricalisztből vagy –darából készült polenta. Legnagyobb örömünkre azonban egyre inkább a figyelem középpontjába kerül ez a sokoldalú táplálék.

Hogy miért volt olyan népszerű régen, majd miért feledkeztünk meg róla olyannyira? A válasz kézenfekvőbb, mint gondolnánk. A régi idők szegényebb rétegei számára gyakran hiányzott az étrendből a megfelelő zöldségkínálat, kukoricából viszont akadt dögivel.

Azoknak, akiknek szűkös volt az élelemre költhető keret, gyakorlatilag napi szinten került a tányérukra a kukoricalisztből és/vagy kukoricadarából készített kásás étel.

Attól függően, hogy a polentát – vagy más néven puliszkát – milyen sűrűségűre főzték, különböző fogásokként tálalták. Egészen lágy formája tejföllel vagy épp lekvárral elkeverve főételnek vagy desszertnek is alkalmassá tette, míg sűrűbb, keményebb verziói teret engedtek az igazi kreativitásnak. Gyakran raguk vagy lecsó mellé szolgálták fel köretként, de akár lepény formájában is szervírozhatták.

De nem csupán az olcsósága szólt mellette, hiszen arányaiban meglepően nagy energiát biztosított mindazoknak, akik nap mint nap kemény fizikai munkát végeztek.

Az életszínvonal növekedésével, a jólét terjedésével, azonban a polenta pejoratív értelemben vált a szegények eledelévé, így az éttermek, és egyre jómódúbb házak kínálatából is kiesett. Szerencsére az elmúlt években egyre többen ismerték fel, hogy attól még, hogy valami olcsó, nem feltétlenül rossz vagy kerülendő, így a polenta újra meghódítja a magyar gasztronómiát!

A Zila Kávéház is örömmel veszi fel a kínálatába újra és újra, ám mindig egy kis csavarral! Ezúttal heti ajánlatunk egyik fogása, az érlelt marhahátszín mellé kínálunk juhtúrós polentát, melyek kombinációját a sült zöldségek és a balzsamos lilahagyma csak még különlegesebbé teszi.

Ha pedig otthonra is szeretnénk egy polenta-különlegességet, érdemes kipróbálni ezt a finomságot Zila Tortaformában elkészítve!

Scroll To Top