Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Rétesliszt vagy finomliszt?

Bár lisztből kettőnél több félét is találhatunk a boltok polcain, egy átlagos háztartásban általában réteslisztet és finomlisztet találunk a kamrában. De mi a különbség a két típus között? Milyen ételekhez melyiket érdemes használni? Elég, ha csak egy egyik fajtából tartunk otthon? Blogcikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A két liszt típus között már ránézésre is komoly különbségeket fedezhetünk fel. Míg a rétesliszt szemcséi viszonylag nagyok, szabad szemmel is könnyen elkülöníthetők, addig a finomliszt – ahogy a neve is utal rá – leginkább púderszerű, finom porra emlékeztet. Önmagában ez a tulajdonság is befolyásolja, mire lehet vagy éppen nem lehet használni az adott típust.

A két liszt között van még egy említésre méltó különbség: a sikértartalom. Ez szabad szemmel nem látszik ugyan, azonban a belőlük készült ételek állagára jelentős hatással van. A köznyelvben főként gluténként emlegetett sikér két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Ez a két anyag felel a búzalisztből készült tészták rugalmasságáért, nyújthatóságáért.

A rétesliszt sikértartalma magasabb, mint a finomliszté. Nem véletlen, hogy az előbbi a papírnál is vékonyabbra nyújtandó tésztájú rétesről kapta a nevét. De nem csak ehhez a süteményhez ajánlott elsősorban réteslisztet használni. Ha könnyű, levegős tészta a cél, mindenképpen ennek a lisztnek a használata javasolt, ám érdemes 1/1 arányban finomliszttel keverni. Hogy miért? Nos, a sikér rugalmassá teszi ugyan a tésztát, és ennek hála, könnyebben képződnek benne buborékok. Azonban ha nem elég szilárd a tésztánk, ezek a levegővel teli buborékok kidurrannak, és összeesik a frissen készült pékáru vagy sütemény.

Lisztet természetesen nemcsak süteményekhez, hanem főzéshez is rendszeresen használunk. Noha a finom szemcsék miatt könnyebben csomósodik, sűrítéshez, rántáshoz, habaráshoz és panírozáshoz a finomliszt használata ajánlott, nokedlihez és nudlihoz viszont réteslisztet javasolnak a szakácskönyvek hozzávalóként.

Bizonyos esetekben természetesen a két típus kiváltható egymással, ám érdemes szem előtt tartani, hogy a receptek nem véletlenül javasolják, milyen fajta liszttel dolgozzunk.

Scroll To Top