Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Retro édességek nyomában – Cukorkák

Ki ne emlékezne azokra a boldog időkre, amikor suli után az összes zsebpénzt Dunakavicsra költötte vagy azt mondta, hogy megfázott, hogy Negrot szopogathasson egész nap, mert a szülei ilyenkor megengedték neki? A véget nem érő vitákra arról, hogy a furcsa formájú mogyorós Dunakavics vagy a csokoládés Franciadrazsé a finomabb nassolnivaló? Mielőtt beletörnénk a fogunkat valamelyikbe, nézzünk utána, milyenek is voltak ezek a cukorkák!

Trianont követően Magyarország édességkészítő iparának nagy része a határokon kívülre szorult, így ideje volt annak, hogy új üzemek induljanak. 1922-ben Dreher Antal a kőbányai Serfőző Részvénytársaság tulajdonosa a sörgyár mellé Csokoládé- és Cukorkagyárat alapított. Több külföldi cukrászt is alkalmazott, mint például P. Negrot. Nem nehéz kitalálni, hogy itt kezdődik a torok kéményseprőjének története. Ráadásul teljesen véletlenül. P. Negro ugyanis savanyú cukorkákat gyártott és azon gondolkozott, hogy a formázás során megmaradt felesleggel mit kezdhetne. Ánizst és mentolt tett a megmaradt cukorkához és létrejött a ma már legendásnak számító Negro cukorka. Pontos receptjét ma sem ismerjük, továbbra is gyártási titokként kezelik a hozzávalókat és az előállítás menetét. Azonban valljuk be, így is imádjuk a különleges ízét.

A Dunakavics és a Franciadrazsé nem csak a vitáinkban olvadt össze, de történetük is összefonódik. 1964-ben a Duna Csokoládégyár kezdte el mindkettőt gyártani és forgalmazni a gyerekek nagy örömére. A Dunakavics neve egy Dunából származó kavicsra és nem a vállalat nevére utal, míg a Franciadrazséhoz a drazsé szót a francia dragée-ből vettük át, ami cukormázzal bevont mandulát jelent. Az orvosok annyira nem kedvelték ezeket a cukorkákat, hiszen a kavicsok zománctörő képessége, az orrba felnyomott drazsék kiszedésének kihívása mély nyomott hagyott az ő emlékezetükben is.

Ezek az édességek korántsem vesztek el mára sem a köztudatból, sem a boltokból. A magyarok annyira kedvelik őket, hogy ma is megtalálhatóak majdnem minden boltban az édességes polcon. Neked melyik a kedvenced?

Scroll To Top