Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Retro magyar üdítők a tökéletes nyári életérzéshez

Mindenki szürcsöl valamit a vízparton. Ma már másféle márkák közül válogathatunk, de volt idő, amikor a strandok magyar márkás üdítőkkel voltak tele. Valljuk be, azért nagyon hiányoznak ezek az ízek, hiszen felhőtlen nyári emlékeket idéznek fel.

 

„Jaj úgy élvezem én a strandot,

Ottan annyi a szép és jó,

Oly sok vicceset látok, hallok,

És még Bambi is kapható!”

– Pancsoló kislány (részlet)

Most bizonyára elkezdted dúdolni a kedves kis dalt, ami a Bambi márka életérzését volt hivatott bemutatni. A reklám tökéletesen célt ért, ha még mindig emlékszünk rá. 1947-ben kezdte el palackozni a Magyar Szikvízüzem, de ma is gyártják, csak nagyon korlátozott számban. A narancsízű csatos Bambit néhány budapesti fürdőhelyen azért még megtalálhatja, aki elmorfondírozgatna a régi időkről.

„Mi is őt szeretjük… csakis őt szeretjük… Traubit akarunk! Gyerekek, talán inkább kérünk! Traubit kérünk! Hurrá!”

1971 óta gyártják a legendás Traubisodát, amit “az első korszerű magyar üdítőitalként” szokás emlegetni. Ugyan osztrák találmány a szőlőízű üdítőital, de itthon magyar mustsűrítményt használtak balatonvilágosi gyártásához. A Traubi forgalma ugyan megcsappant, de azért a szemfülesek még megtalálhatják néhány üzletben.

„Itt a Márka, itta már ma?”

A Márka üdítőitalt hazai gyümölcsalapanyagból kezdték el gyártani 1973-ban. A szőlő volt a legelső íz, de sikerén felbuzdulva a polcokon hamar megjelent a meggy-, alma- és málnaízű üdítőital is. Büszkék rá, hogy a kezdetektől fogva családi vállalkozás és nemcsak az alapanyagaik, de a beszállítóik 90%-a is magyar. Üdítőiket ma is megtalálhatjuk a boltok polcain és vihetjük magunkkal a strandra.

Scroll To Top