Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A Rigó Jancsi története

Rigó János, a máig népszerű sütemény névadója 1858-ban született Pákozdon. 5 évesen már a hegedű volt a mindene, így 10 éves korára prímásként húzhatta apja bandájában, ahonnan egészen a világhírnévig vezetett az út.

Jancsi Fehérváron, a Magyar Király kávéházban tanulta ki a zenészmesterséget  Simplicius Barcza Józsinál, aki akkor már híres prímás volt, és szárnyai alá vette a tehetséges fiút. Azonban miután Jancsi és Barcza lánya között szerelem szövődött, a támogatás alábbhagyott, így indult el az ifjú prímás, hogy szerencsét próbáljon a nagyvilágban.

Habár Jancsi nem volt jóképű fiatalember, tüzes, virtuóz játéka sok hölgy szívét megdobogtatta. Így történhetett, hogy egyik párizsi szereplése alkalmával egyenesen a belga Chimay herceg ifjú arája, a milliomoscsemete Ward Klára szeme is megakadt az ifjú hegedűsön.

Az ifjú hercegné végül elhagyta férjét Jancsiért – ennek köszönhető, hogy a Rigó Jancsi nevű cukrászsütemény megszületett.

Az ifjú szerelmespár története közszájon forgott, lapok cikkeztek róluk, pletykák ezreinek voltak a főszereplői. Így nem meglepő, hogy minden lépésüket meglehetős figyelem övezte. Egy nap, mikor Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában kedveskedett szerelmének egy szelet süteménnyel, a szemfüles cukrász egyből lecsapott a „reklám” lehetőségére, és a csokoládés finomságnak a Rigó Jancsi nevet adta. Terve, miszerint az ötletes névválasztás fellendíti majd a süteményforgalmat, tökéletesen bevált: a Rigó Jancsi hatalmas népszerűségnek örvend mind a mai napig nem csupán hazánkban, de a határokon túl is.

Habár Jancsi és Klára szerelme mindössze tíz esztendőn át tartott, a róluk elnevezett sütemény örök időkig őrzi a szerelem történetét. És persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy rendkívül ínycsiklandó finomsággal lett így gazdagabb a sütikínálat! J

Scroll To Top