Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ropogós, könnyű és gyors… – Ezekért szeretjük a paninit

A panini szóról két dolog juthat eszedbe a foci vébé környékén. A gyűjthető focistákról készített matricák és a szendvics, amit a félidőben is elkészíthetsz, csak kiváló minőségű alapanyagokra lesz hozzá szükséged. Ma az utóbbiról lesz szó.

A paninit először a XVI. században említi egy olasz szakácskönyv. Az 1960-as években az olaszországi Lombardiban az irodai dolgozóknak csomagolták ebédre az otthoniak, hogy ne kelljen lemondaniuk a finom ízekről egy gyors, irodai ebéd miatt. A panini eredetileg egy szendvicsfajta, amit zsemléből vagy kis cipóból készítenek. Eredetileg panino a neve, ami szó szerint „kis kenyeret” jelent, többes számban mondjuk panininek. Van egy olasz mondás, „buono come il pane”, ami azt jelenti „olyan jó, mint a kenyér”.

Az Egyesült Államokban az 1970-80-as években váltak kedveltté. A szendvicsbárok beceneve a paninoteche volt. Szerte Amerikában elterjedt a szendvics népszerűsége és mindenhol más és más variációkat készítettek. Az 1980-as években terjedt el a paninaro elnevezés, ami egy szleng szó a paninikészítőkre. Így nevezték el azoknak a tinédzsereknek stílusát is, akik a Milan’s Al Panino-féle éttermekben találkoztak. A paninaro egyéneket divatdiktátorokként emlegették, akik a korai 80-as években olyan státuszszimbólumokba öltöztek, mint. a Timberland cipők, Moncler kiegészítők, Ray-Ban napszemüvegek, Armani, Coveri vagy Controvento divattermékek.

Az eredeti szendvicshez legtöbbször bagettet, ciabattát vagy michettát használnak. A kenyeret félbevágják, majd ízletes húsokat adnak hozzá: szalámit, sonkát, pepperonit vagy mortadellát. Gyakran mozzarella, provolone vagy asiago sajtok kísérik. A zöldségek, pl. a spenót, a paprika, az olajbogyó, a paradicsom további különleges ízeket adhatnak a paninihez. Az olívaolaj, a bazsalikom és a balzsamecet tovább tökéletesítheti az ízvilágot. Ha otthon szeretnél forró paninit készíteni, kend meg a kenyér külső oldalát olívaolajjal vagy vajjal, így a szendvics a grillezés után ropogósabb lesz.

Ha viszont nincs kedved túl sokáig keresgélni a megfelelő alapanyagokat egy igazán finom melegszendvicshez, akkor ugorj be hozzánk a Zilába és hagyd, hogy elvarázsoljanak az olasz ízek.

Scroll To Top