Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Rostban gazdag finomságok reggelire

Egy rohanós nap előtt kiemelten fontos, hogy tápláló és egészséges reggelivel indítsunk. A rostban gazdag fogások sokáig jóllakottság-érzetet nyújtanak, jót tesznek az emésztésnek, és lassítják vékonybélben a tápanyagok felszívódását.

 

Sokak szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. És ugyan nem mindenki teste működik ugyanúgy, az biztos, hogy egy mozgalmas napot már csak azért sem árt tartalmas reggelivel kezdeni, mert nem tudhatjuk, mikor fog beleférni a következő étkezés. A reggelire fogyasztott rost felpörgeti az anyagcserét, ezáltal jótékony hatással van az emésztésre, lassan szívódik fel, így sokáig eltelít, ráadásul értékes vitaminokban és tápanyagokban is gazdag. 

A lassú felszívódású, rosttal teli gabonafélék közül talán a legegyszerűbben beszerezhető, és legtöbbféleképpen elkészíthető nem más, mint a zab. Egy csésze zabkása 16,5 gramm rostot tartalmaz. Ha az ízletes zabkásánkat gyümölcsökkel vagy mondjuk 1-2 evőkanál chiamaggal dúsítjuk, már majdnem fedeztük is a napi rostszükségletünket. 

Különböző bogyós gyümölcsök nemcsak ízben passzolnak nagyszerűen a zabkásához, hanem tápértékük és pozitív élettani hatásaik miatt is remek választások lehetnek. Amellett, hogy finomak, tele vannak vitaminnal és antioxidánsokkal. Akár fagyasztott formában is bátran fogyaszthatjuk őket, hiszen többségük a fagyasztás után is megőrzi tápértékének és  vitamin tartalmának jelentős hányadát. A rostban szintén igen gazdag alma is príma választás lehet a zabkása feldobására.

A finom és egészséges zabpehely természetesen nemcsak zabkása formájában fogyasztható. Akkor sem szabad lemondanunk a tápláló, rosttal teli reggeliről, ha csupán arra van időnk a rohanó hétköznapok során, hogy útközben bekapjunk néhány falatot. Különböző aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, mézzel, és persze sok-sok finom zabbal készíthetünk egészséges, tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készült zabcookie-kat, zabszeleteket.

Ezeket a finomságokat akár egy hétre előre elkészíthetjük a hétvégén, így a nap elején csak össze kell készítenünk a szükséges adagot, és már indulhatunk is. Ezek az egyszerű és tápláló finomságok akár a gyerekek uzsonnás dobozaiba is bekerülhetnek.

Ha szívesebben fogyasztod tejből kanalazva a zabot, zabpelyhet, számodra a házi készítésű granola lehet a tökéletes választás. Mindössze annyi dolgod van vele, hogy a zabpelyhet, némi olajos magvat, aszalt gyümölcsöt és ízlés szerint különböző fűszereket összekeverj egy kevés mézzel összeolvasztott kókuszolajjal, majd a keveréket 180 fokra előmelegített sütőben, időnként átkevergetve nagyjából 15-20 percig piríts. Ha teljesen kihűlt, üvegben vagy dobozban napokig eltárolhatod.

Az édes, ropogós és tápanyagban gazdag házi granola garantáltan a család nagy kedvence lesz majd.

Akármelyik finom, zabos, rosttal és ásványi anyagokkal teli reggeli megoldásra essen is a választásod, a tested garantáltan hálás lesz, ha tápláló és finom reggelivel kezded a napodat.

Scroll To Top