Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A royal icing rejtelmei

A royal icing vagy magyarul az íróka egyike azoknak a tortapraktikáknak, melyekkel pillanatok alatt csodálatos sütiket varázsolhatunk akár házilag is. Nem szabad összekeverni azonban a glazúrral vagy más egyéb díszítőkrémmel; most lerántjuk a leplet titkairól!

A royal icing főleg minták készítéséhez, virágdíszek alkotásához használatos, és mivel teljesen keményre ki lehet szárítani, akár egy év elteltével is felhasználhatjuk elkészült díszeinket!

A készítésénél elsődleges szempont, hogy a krémmel érintkező minden edény, keverőlapát és kanál teljesen zsiradékmentes legyen. Az elkészítéséhez csupán három hozzávalóra van szükségünk: egy tojásfehérjére, 25 dkg porcukorra, melyet korábban átszitáltunk és 1-2 csepp citromlére. Ha színezni szeretnénk, gél vagy por alapú ételfestékkel színezhetjük a legegyszerűbben.

A tojásfehérjéhez fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és a citromlevet, miközben folyamatosan mixerrel keverjük. Mikor minden a keverőedényben van, érdemes legalább 10 percet rászánni a kevergetésre – akkor van kész az icing, mikor a hab kifényesedik és egy kanál domború oldalával csúcsosra fel tudjuk húzni a krémet. Ha írni szeretnénk vele, lágyabbra kell hagyni a krémet, de a virágokhoz teljesen kemény icingra van szükségünk.

Miután végeztünk, nedves konyharuhával takarjuk le a tálat, mert különben hamar kiszárad. Ha pedig légmentesen lezárjuk, akár később is felhasználhatjuk még a krémünket.

Tipp: ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni az icingunkat, érdemes tojásfehérje port használni tojás helyett, így akár hónapokkal később is bátran felhasználhatjuk. Egyéb díszek „felragasztásához” is tökéletes a massza: kőkeményre megszáradva nagyobb súlyú díszeket is szépen rögzít a tortára.

A színezőt a krém elkészülte után keverjük az icingba – így egyenletes színt és tökéletes állagot fogunk kapni!

Scroll To Top