Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A Sacher-torta története

Ki ne ismerné a méltán híres Sacher-szeleteket, melyeket oly szívesen falatozunk betérve egy-egy cukrászdába. Mi is szívesen készítjük, és szívesen kóstoljuk is meg a végeredményt sok éve már – de vajon honnan is ered ez a finomság?

A Sacher-torta valójában egy csokitorta, melyet sárgabaracklekvárral töltenek és csokoládé bevonattal borítanak. A torta megálmodója Franz Sacher bécsi cukrász, aki 1832-ben alkotta meg az azóta is a nevét viselő különlegességet Metternich herceg számára. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ekkor még csupán 16 éves volt, méltán adózunk tisztelettel az alkotónak.

Hazánkban nem annyira elterjedt, de hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel a süteményt, mivel a bécsiek szerint a Sacher-torta önmagában túl száraz lenne.

Persze egy ilyen híres tortareceptet nem adhat ki bárkinek a tulajdonos. Az „Original Sacher-Torte” megnevezés a Hotel Sacher védjegye, melyet 1876-ban Franz Sacher fia, Eduard alapított. A titkos receptet azóta is gondosan őrzik. Sacherék 1965-ig tartottak például egy hosszadalmas pereskedést a Demel cukrászdával, mely szintén ezen a néven készítette tortáját. A per végül félsikert hozott az eredeti Sacher-márkának; a Demel cukrászat tortáját most „Demel’s Sachertorte” néven készítik, és annyiban különbözik csupán az eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén és a bevonat alatt, hanem csak a bevonat alatt található.

Azóta is számos próbálkozás történt az eredeti Sacher-torta másolására vagy utánzására, és persze nem egy variációja is készült. Amikor 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa volt, bemutatták például a „Sacher-Masoch-tortát” (nevét Leopold von Sacher-Masochról kapta), amely ribizlilekvárral és marcipánbevonattal készült.

Scroll To Top