Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Sajt-kisokos I. – A sajt története

Legyen szó akár francia lágy sajtokról, akár az olyan évekig érlelt finomságokról, mint az olasz parmezán, a sajt évezredek óta fontos és széles körben kedvelt élelmiszerünk. Az elkövetkező hetekben olyan cikkeket olvashattok majd a blogunkon, melyekből minden kiderül, amit a sajtról tudni érdemes. Ezen a héten a sajtkészítés történetét mutatjuk be.

Nem csoda, hogy a legtöbben talán el sem tudnánk képzelni a kedvenc fogásainkat sajt (vagy sajthelyettesítő termékek) nélkül. Az emberiség ugyanis évezredek óta ismeri, használja és tökéletesíti a sajtkészítés műveletét.

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mikor készülhetett el a történelem első sajtja, azt biztosan tudjuk, hogy i.e. 2000 környékén készült egyiptomi sírfalfestményeken tejet és vajat ábrázoló képek mellett sajtról készült ábrákat is találtak.

A legismertebb legenda szerint az első sajt a véletlennek köszönhetően készült el. A történet egy ismeretlen arab nomádról szól, aki állati gyomorból készült nyeregtáskában tejet vitt magával egy sivatagi útra. Azonban amikor bele akart kortyolni a tejbe, észrevette, hogy abból szilárd darabok váltak ki. Ez nagy valószínűséggel annak volt köszönhető, hogy a nyeregtáskaként használt állati gyomorban megtalálható volt a rennin nevű enzim, melyet a mai napig alkalmaznak tejalvasztáskor, a napsütés és a lovaglás miatti folyamatos mozgás pedig aludttejjé és savóvá választotta szét a nyeregtáskába töltött tejet.

Sok ma is kedvelt ételhez, élvezeti cikkhez hasonlóan a sajt gyártását is az ókori rómaiak kezdték el tökéletesíteni. Már ekkor felfedezték, hogy a különböző tárolási módok és érlelési idők hatással vannak a sajt ízére, állagára és egyéb tulajdonságaira.

A Római Birodalom bukása után a sajtkészítés technológiája Európa-szerte elterjedt, a különböző térségek pedig saját állattartási hagyományaikhoz, éghajlati adottságaikhoz, ízlésükhöz igazították azt. A középkor folyamán a sajtkészítés úttörői a szerzetesek lettek, akik tovább újították, fejlesztették a technológiát. A legtöbb ma is ismert sajtfajta a késő középkorban vagy még később nyerte el végleges receptjét, készítési metódusát.

Az első ipari termelésre kialakított gyár 1815-ben, Svájcban alapították, de a gyártósori sajttermelés az Egyesült Államokban vált igazán sikeressé. Az első sikeres amerikai gyár az olasz származású tejtermelő, Jesse Williams nevéhez köthető, aki 1851-ben a saját farmján kezdett futószalagos termelésbe. A sikere nyomán évtizedeken belül több száz ilyen „gyár” jött létre.

A gyári sajttermelés a II. Világháború idején háttérbe szorította a hagyományos sajtkészítést, és azóta is a gyárak adják a legtöbb sajtot Amerikában és Európában. 2012-re a sajt vált a szupermarketekből egyik leggyakrabban ellopott árucikké.

Scroll To Top