Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Savanyú boldogság – Meggy

Júniussal együtt beköszöntött a gyümölcsszezon is. Bár szeretjük előnyben részesíteni az édes epret és cseresznyét, nem szabad megfeledkezni az ekkortájt beérő meggyről is.

Ez a főként június elején beérő gyümölcs savanykás íze miatt szokott a háttérbe szorulni, pedig jótékony hatása miatt érdemes lenne többet fogyasztani belőle. Épp savtartalmának köszönheti az egyik legnagyobb előnyét: jótékonyan hat az erekre, fogyasztásával elkerülhetjük a véredényproblémákat, ráadásul kiváló antioxidáns, így vér-, máj- és vesetisztító is egyben. Kalcium-, kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően serkenti a szív működését, sőt ezt még a szárából készülő gyógytea is elősegíti.

A meggyet természetes formájában a legjobb fogyasztani, de rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhában. Süteményekbe és gyümölcslevesbe is tökéletes, de több formában is eltárolhatjuk a hidegebb hónapokra. Befőttet, lekvárt, szörpöt és mártást is készíthetünk belőle, ez utóbbi ráadásul a fagyasztást is jól tűri, így bármikor elővehetjük egy sült mellé kísérőnek.

A tökéletes meggyszószt ráadásul felettébb egyszerű elkészíteni: egy edényben tegyünk fel főni meggyet annyi vízben, ami épp ellepi. Ehhez adjunk hozzá ízlés szerinti fahéjat is cukrot (érdemes óvatosan bánni velük, hogy ne nyomja el a gyümölcs természetes, savanykás ízét). Amíg ez felforr, egy másik edényben készítsünk habarást, majd öntsük a forrásban lévő meggyhez. Újraforrásig enyhén kevergessük, majd öntsük a frissen sült húsra.

Ha pedig valaki egy különleges meggyes süteményre vágyik, érdemes kipróbálni a Zila Tortaformákhoz kifejlesztett meggyes gesztenyetorta receptjét.

Scroll To Top