Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A somlói galuska története

A somlói galuska hazánk egyik legközkedveltebb édessége, gyakorlatilag ahány ház, annyi recept létezik a süti készítésére. Az eredete azonban egyáltalán nem vész el a sok éves hagyomány ködében – ellenkezőleg, pontos információkkal rendelkezünk a finomság születéséről!

A somlói galuska, akár csak sok már híres édesség a Gundel étterem nevéhez köthető. A süti feltalálója, Gollerits Károly ugyanis a Gundelben volt főpincér, mikor az 1950-es évek végén megfogant benne a somlói ötlete.

A kivitelezést azonban nem neki, hanem kollégájának, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki sok évi Gerbeaud cukrászda-beli inaskodás után került kollegális viszonyba a Gundel főpincérével. Ők ketten keltették életre a tejszínhabos, csokiöntetes piskótacsodát, mely később akkora sikernek örvendett, hogy még az 1958-as brüsszeli világkiállításon is szakmai díjat nyert.

A nevét azonban csak Szőcsnek köszönheti. A cukrászmester ugyanis a Somlyó domb lábánál fekvő Kisalag városrészből származott, aki szülőföldje előtt tisztelegve nevezte el a különleges édességet somlói galuskának.

A Zilában is nagyon kedveljük ezt a magyar különlegességet, épp ezért örömmel készítjük minden egyes rendelés alkalmával. A recept az eredeti, de persze ahány cukrász, annyi finom, egyedi pikantéria – érdemes hát egy kísérletet tenni nálunk is a somlói galuskával!

Scroll To Top