Sütési praktikák háziasszonyoknak
Számtalanszor előfordul, hogy egyszerű, mégis kivédhetetlennek tűnő problémák rontják el remekbeszabott tortacsodáinkat, mely a különleges alkalmak előtt csak még nagyobb bosszúságot okoznak a ház cukrászának. Ezekre kínálunk most megoldást tippjeink segítségével!
Mindenkivel előfordult már, hogy leragadt a piskóta, vagy épp nem jött fel a tészta eléggé, sűrű volt a csokikrém vagy ellenkezőleg: hígan csordogált le a sütink oldalán. Pedig egyik probléma sem elkerülhetetlen: csupán a megfelelő trükköket kell ismerni!
Gyakran okoz fejfájást, ha a sütő nem süt egyenletesen. Ettől a problémától minden sütink furcsán félig égetten vagy épp félig nyersen kerül az asztalra, pedig van rá megoldás! Béleljük ki a sütő alját megvajazott zsírpapírral vagy sütőpapírral. Ha felül égetne a sütő, akkor a sütit érdemes letakarni egy alufóliával. Illetve az is gyors megoldást kínálhat a problémára, ha egy egyszerű tetőcserepet teszünk a sütő aljára!
A lelapuló piskóták ellen is van egy trükkünk. Sokan gondolják úgy, hogy a sütőpormentes tészta sütése közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, pedig pont ellenkezőleg! Ha nem eresztjük ki a bennrekedt párát, az a sütés végén vízpáraként rácsapódik a tésztára és ez okozza a lelapulást! Ha nincs szellőző a sütőnkön, érdemes egy összehajtogatott papírszalvétával kitámasztani a sütő ajtaját, hogy kiszökhessen a felesleges pára.
A piskótaféléket, habbal készült sütiket sütés után érdemes egy grillrácsra csúsztatni, hogy az alja is szellőzhessen és ezáltal elkerülhető, hogy átnedvesedjen.
És végezetül egy jótanács, mely gyakran elkerüli a háziasszonyok figyelmét: még ha édes tésztát készítünk is, mindenképp tegyünk bele egy csipet sót! Ez ugyanis nem csupán ízesítésre szolgál, de a sütikbe kerülve ízfokozó hatással bír, melytől igazán élvezhetővé válnak a finom falatok!
Sütögetésre fel!