Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Szárított fűszerek házilag

A meleg hónapok múlásával egyre kevesebb fűszernövényt tudunk házilag megtermelni, így szép fokozatosan le kell mondanunk a friss alapanyagokról, hacsak nem biztosítunk nagyon speciális környezetet nekik.

Persze van egy sokkal egyszerűbb módszer is, hogy a már megtermett növények ne vesszenek kárba, ez pedig a szárítás! Ha ehhez folyamodunk, akkor ráadásul a készen kapható, kevésbé intenzív zamatú fűszereket sem kell többé megvásárolnunk.

Az első és legfontosabb lépés, hogy a balkonládában nevelt fűszernövényeink betakarítását akkor kezdjük meg, amikor elkezdenek kinyílni az első virágok a hajtásaikon, ugyanis ekkor lesznek a legízletesebbek és legfinomabb illatúak a leveleik.

Ezek után a szárítás legegyszerűbb módja az, ha a szükség esetén óvatosan megtisztított leveleket kisebb kötegekbe rendezzük, majd 2-3 hétre fellógatjuk őket egy száraz, szobahőmérsékletű helyen. Ezalatt az idő alatt ne nagyon nyúljunk hozzájuk, semmi másra nincs szükségük, csak egy kis „pihenésre”. Ezt a módszert akkor érdemes választani, ha erősebb szárú fűszernövényekről van szó, például oregánóról, majorannáról vagy kaporról. Akkor tudjuk, hogy készen vagyunk a szárítással, ha a csokrokhoz hozzáérve, maguktól elkezdenek leválni a levelek. Ekkor válasszuk le az összes levelet, majd egy légmentesen záródó edényben, sötét helyen tároljuk őket a továbbiakban.

Ha a fentinél gyorsabb megoldást szeretnénk találni, a modern technológia segítségünkre lehet, hiszen sütőben, fagyasztóban, aszalóban, de akár még mikrohullámú sütőben is meggyorsíthatjuk a folyamatot. Ezek közül az utóbbi a legmeglepőbb sokak számára, pedig a leválasztott, megtisztított (és megszárított) leveleket mindössze két papírtörlő közé helyezve kell egy edényre helyezni, és egy percig magas fokozaton mikrózni.

Bármelyik módszert is választjuk, segítségével a házilag termesztett fűszernövényeinket egész télen élvezhetjük, csak arra kell vigyázni, hogy a szárított fűszerek íze sokkal intenzívebb, így a főzés során kevesebbet kell belőlük felhasználni!

Scroll To Top