Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Tányérra vagy pohárba: éljen a sütőtök!

Vannak olyan kultikus idényzöldségek és -gyümölcsök, melyeknek a gasztronómia kedvelői aligha tudnak ellenállni. Tavasszal például minden a medvehagyma körül forog, de október végén, november elején egyértelműen a sütőtök veszi át a főszerepet!

Ez a színében és ízében is élénk finomság nem véletlenül hódítja meg a tányérokat: pozitív egészségügyi hatásai mellett sokoldalú felhasználása is vonzóvá teszi, nem utolsósorban pedig a gyerekek számára is ínycsiklandó vitaminforrás édes íze miatt. De lássuk, miért érdemes ilyenkor rendszeresen felhasználni az ősz kincsét!

Ha valaki fogyókúrára adná a fejét, a sütőtököt akkor sem kell száműznie az étrendjéből, hiszen a benne található élelmi rostnak köszönhetően lassítja az emésztést, a közel 90%-os víztartalom pedig gondoskodik a szervezet hidratálásáról!

Mint az általában a narancssárga zöldségekről elmondható, a sütőtök is gazdag béta-karotinban, ami a szervezetben A-vitaminná alakulva gondoskodik a látásunk épségéről vagy épp javításáról.

A hideg idők beköszöntével nem árt gondoskodni az immunrendszer erősítéséről, a sütőtök pedig erre is remek alternatívát kínál! A már említett A-vitamin az egyik legjobb barátunk, ha a fertőző betegségek, főként a vírusok ellen akarunk harcba szállni, de a sütőtökben található C-vitamin jótékony hatása is közismert, ha az egészség megőrzéséről van szó!

Bár a sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika, annak is a trópusi része volt, mára már világszerte az egyik legnépszerűbb őszi zöldségnek számít. Nagyban hozzájárul ehhez a Halloweenkor készülő töklámpások kultúrája, ám szerencsére a konyhai felhasználása éppúgy elterjedt.

Természetesen a Zila Kávéház őszi kínálatából sem maradhatott ki a sütőtök, idén azonban nem a tányérokra, hanem a poharakba kerül! Ha egy igazán különleges kávéélményre vágysz, kóstold meg sütőtökös latte machiatónkat!

Scroll To Top