Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Tartósítsunk fűszereket!

Az ősz végén érkező éjszakai fagyok sajnos nem kímélik meg balkonfűszereinket sem, így például a bazsalikom vagy a citromfű menthetetlenné válik. De mit csináljunk azokkal a szép, egyébként felhasználható levelekkel, amik már kihajtottak? Íme néhány ötlet, hogy tovább élvezhessük az otthon termesztett ízek kavalkádját.

Ahhoz, hogy a legjobb, legintenzívebb eredményt kapjuk, először is fontos, hogy a megfelelő időpontban „szüreteljünk”. Ezt azzal tudjuk biztosítani, hogy a növényeinket lehetőleg a délelőtt során, de mindenképpen napfényes időszakban szedjük le. Fontos az is, hogy a betakarítást még azelőtt végezzük el, hogy a növények virágozni kezdenének.

Mielőtt nekilátnánk a tartósításnak, minden leszedett fűszernövényt alaposan mossunk meg, majd szárítsuk is meg őket egy tiszta konyharuha segítségével. Ezt követően el is kezdhetjük a tartósítást a számunkra legszimpatikusabb módszer segítségével!

Szárítás

Azoknak, akiknek elegendő hely áll rendelkezésükre, mindenképp érdemes ehhez a módszerhez folyamodni, hiszen alapvetően ez a legegyszerűbb mind az elkészítés, mind a felhasználás tekintetében.

Keressünk hűvös, száraz és sötét helyet – a spájz vagy a padlás ideális lehet. A növényeket száruknál fogva kössük csokorba, majd lógassuk fel őket fejjel lefelé. Innentől kezdve már csupán idő kérdése, hogy elkészüljön a saját, házilag szárított fűszerünk. Nagyjából két hét elteltével már apríthatjuk is őket, és egy légmentesen zárható edényben tárolva akár hónapokig is használhatjuk őket a főzés során.

Egyszerű fagyasztás

Ha egész leveleket szeretnénk tartósítani, az egyszerű fagyasztásos módszert érdemes választani. Ilyen esetben az egész lemosott, és lecsepegtetett leveleket tegyük egy sütőpapírral bélelt edénybe, majd az egészet tegyük egy éjszakára a fagyasztóba.

Másnap egy tiszta, zárható zacskóba halmozva a leveleket már tehetjük is őket vissza a mélyhűtőbe, amikor pedig szeretnénk használni őket, könnyedén tudjuk egyesével kiszedni belőle.

Fagyasztás vajban

Bár kicsivel több munkával jár, ennek a módszernek az eredményéért érdemes pepecselni egy picit. Először is aprítsuk fel nagyon finomra a kiválasztott növényeket, majd habosra vert vajjal keverjük el jó alaposan. Az így készült masszát adagoljuk jégkockatartóba, és már mehet is a fagyasztóba.

Miután a kockáink megfagytak, bármikor kivehetünk párat a hűtőből, hogy levesbe, főzelékbe dobjuk őket. Érdemes kísérletezni, és vegyes „ízesítésű” fűszerkockákat létrehozni. Csak a képzeletünk szab határt az ízkombinációknak!

Scroll To Top