Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A tavasz kedvenc gyümölcse – az eper

A tavaszi hónapok számtalan csodás meglepetést tartogatnak az ízek szerelmeseinek. A kertek kivirulnak ilyenkor, és bizony nincs is istenibb a friss gyümölcsök bódító illatánál – az eper azonban felejthetetlen zamatával is rabul ejt.

A szamóca vagy más néven földieper az egyik legkedveltebb alkotóeleme a gyümölcs alapú süteményeknek. Nincs ezen mit csodálkozni, hisz nemcsak nagyon finom, de esztétikus megjelenésével meg is koronázza a desszerteket. Ráadásul számtalan egyéb jó tulajdonsággal is rendelkezik, amiért imádjuk!

Sokan nem tudják pédául, hogy az eper rendkívül gazdag rostokban: egy csészényi eper 3,3 grammot tartalmaz, holott csupán 53 kalóriával gazdagítja a napi beviteli értékeket. A C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. A korábban említett csészényi finomság 113%-át fedezi a napi szükséges C-vitamin bevitelnek.

Diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják ezt a csodás gyümölcsöt, hisz glikémiás indexe is rendkívül alacsony (44), úgyhogy nem kell attól félnünk, hogy az egekbe emeli a vércukorszintünket. Cukortartalma is nagyon barátságos: 90 grammban mindössze 4,1 gramm bújik meg, melyet a gyümölcsvilágban csak a málna képes alulmúlni.

Ha inkább szépülni vágynánk, az eper ebben is a segítségünkre siet. Antioxidánsai segítenek egészségessé varázsolni hajunkat és bőrünket, a benne található savak pedig ragyogóbbá és fehérebbé teszik a fogzománcot is.

A szív-és érrendszeri betegségek meggátolásában is bajnok a kis piros gyümölcs. Egy kutatás szerint heti háromszori eperfogyasztás nagyban hozzájárul az efféle betegségek megelőzéséhez! Hát csoda, hogy a tavasz igazi bajnoka az eper? Ráadásul eszméletlenül varázslatosan néz ki a Zila sütiken is – ebben a formában a fogyasztása különösen ajánlott!

Scroll To Top