Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Tavaszi nagytakarítás természetesen

A tavasz a megújulás, felfrissülés évszaka. Nem csoda, hogy a legtöbben ekkorra időzítik az éves nagytakarítást is. Blogcikkünkben mutatunk néhány praktikát, melyek segítségével természetesen frissíthetjük fel, tisztíthatjuk meg az otthonunkat.

Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy a bolti tisztítószerek helyett természetes alapanyagokhoz, és nagyszüleink praktikáihoz. A leggyakrabban a citrommal, az ecettel és a szódabikarbónával találkozhatunk, amikor ezeket a tippeket, trükköket böngésszük, és ez nem véletlen.

A citrom kiváló szagtalanító. Kifacsart levét spriccelős flakonba téve a hűtőszekrény, a mikró, de még az ablakok is remekül tisztíthatók vele. A felmosóvízhez csepegtetve nem csupán fertőtlenít, de kellemes illatot is hagy maga után. A citrusos illatok pedig kellemes közérzetet, a tisztaság érzetét varázsolják körénk a lakás bármely pontján – nem csoda, hogy bolti tisztítószereket is gyakran illatosítanak citrommal.

Egy félbevágott, sóba mártott citromot pedig sikerrel alkalmazhatunk súrolásra nem csupán szennyezett edényeken, vágódeszkákon, egyéb konyhai, fürdőszobai felületeken, de akár olyan kényes helyeken is, mint egy szennyezett vécékagyló.

Citrom helyett sikerrel alkalmazhatunk 8-10%-os citromsavat is, mellyel a tisztítandó felületeket – legyen az akár fém, zománc vagy csempe – beszórva, majd vizes ronggyal letörölve eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, vízkövet és csepplenyomatokat.

A citromsavhoz hasonlóan az ecet is régóta ismert csodaszer, ha takarításról van szó. Napjainkban is számos háztartásban alkalmazzák fertőtlenítésre és vízkőoldásra. Egy kis langyos vízzel keverve vagy az eszközt vizes oldatával átmosva könnyedén vízkőmentesíthetjük vele teafőzőnket, kávéfőzőnket, vízforralónkat, de még a mosógépet is.

A fürdőszobában is nagy hasznát vehetjük vízkőtelenítő hatásának. Egy ecetes ronggyal csillogóvá varázsolhatjuk a mosdókagylót, csapot, zuhanytálcát, eltávolíthatjuk vele a cseppfoltokat, szennyeződéseket a csempéről és a zuhanyfülke faláról, de még a fugából is.

A citrom mellett a szódabikarbóna csodaszer, ha szagmentesítésről van szó. Emellett súrolásra is remekül használható. Zsíros, leégett ételmaradékokkal szennyezett edények tisztításakor is alkalmazhatjuk, de a sütőnket, mikrohullámú sütőnket is kiválóan takaríthatjuk vele. Az erősen szennyezett felületeket érdemes beszórni szódabikarbónával, némi vizet permetezni rá, és egy éjszakára állni hagyni, így másnap még egyszerűbb lesz a tisztítás.

A szódabikarbóna nem csupán a mosogatásnál van segítségünkre, de a kellemetlen szagok megkötésére is sikerrel alkalmazhatjuk. Tehetünk egy víz és szódabikarbóna keverékével teli tálat a hűtőbe szagmentesítés céljából, de remekül használhatjuk kisállatok vagy élénkszínű gyümölcslevek, erős szagú italok által szennyezett szőnyeg szagtalanítására és tisztítására.

Kiválóan alkalmazható lefolyótisztításra is. Egy rész szódabikarbónát és két rész ecetet a lefolyóba öntve, majd a lefolyót letakarva nemcsak a kellemetlen szagok, de, a két anyag reakciója során képződő gázoknak hála, a dugulás is megszüntethető.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a praktikák nem helyettesítik a szakszerű fertőtlenítéshez használandó tisztítószereket, vírus- és baktériumölő hatás terén sem váltják ki azokat, viszont egyes területen mérséklik a vegyszerek használatát, segítségükkel tudatosabban, környezetbarátabban tarthatjuk tisztán a lakásunkat.

Scroll To Top