Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Teajellegű italok

Múltkor már végigvettük, hogy melyek is az igazi teafélék, milyen hatásuk van és hogy kell őket elkészíteni. De a négy fő teafajtán kívül sok más italt is teának nevezünk, pedig csak a jellegük hasonló, a növények, amiből készülnek viszont távol állnak a teától.

Matétea

Egyre népszerűbb ital itthon is a matétea, főként erős élénkítő hatásának köszönhetően. A matéfa leveleit parázs felett szárítják meg, esetleg forró vízbe merítik, majd felaprítják. Ebből készíthetjük el a matéteát, hasonlóan a „rendes teákhoz”, viszont nagyon figyelni kell rá, hogy a víz, amivel leöntjük, maximum 85 °C-os legyen, mert efelett íze és hatása is megváltozik, csökken. A kesernyés ízű ital tisztító hatású a benne található antioxidánsok miatt.

Hibiszkusz

Bár leginkább dísznövényként termesztik, a mályvafélék közé tartozó hibiszkusz vagy mályvacserje tea készítésére is kiváló. Főként bioboltokban találkozhatunk szárított virágaival, amiből finom és egészséges teát főzhetünk. A hibiszkusz tea rendkívül egészséges: szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladácsökkentő hatású, és kimondottan enyhíti a menstruációs görcsöket. Gyümölcsteával keverve még finomabb főzetet készíthetünk belőle.

Rooibos

A dél-afrikai növény, a vörös fokföldikerettye hajtásaiból készülő meleg folyadék az ott élőknek évszázadok óta az egyik legalapvetőbb italuk. Már az 1700-as években feljegyezték európai fogyasztását, de igazán népszerűvé csak az elmúlt évtizedekben vált. Sokan azért szeretik, mert koffeinmentes, viszont nagyon gazdag ásványi anyagokban. Úgy tartják, reggel élénkítő, nappal szomjat olt, este viszont megnyutat, ha rooibos teát iszunk. Gyümölcsös ízesítésű verzióit sokan citrommal isszák, akárcsak a fekete teát, de a cukor elhanyagolható, mivel íze nem olyan kesernyés.

Honeybush

Nagyban hasonlít a rooisbos teákhoz, íze, tulajdonságai, elkészítési és fogyasztási módjai tekintetében is. A legfőbb különbség, hogy – mint azt a neve is jelzi – még édesebb, ami főként annak köszönhető, hogy a virágzási időszak alatt szüretelik.

Gyümölcstea

Ez az elnevezés természetesen nem egy konkrét fajtára utal, hanem az olyan főzetekre, amiket a teákhoz hasonlóan készítenek el, ám a tealevelek helyett más növények leveleit, valamint gyümölcsdarabokat forráznak le. Ezek a forró italok általában nem tartalmaznak koffeint, inkább szomjoltásra és vitaminbevitelre alkalmasak. Ide tartozik a csipkebogyó tea, ami nagy mértékben tartalmaz C-vitamint, így fogyasztása rendkívül egészséges.

tee-1685847_1280

Scroll To Top