Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Téli gyümölcsök

Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő vitaminbevitelről, különösen ha amúgy gyümölcsök formájában szoktuk megtenni. Pedig decemberben sem áll meg az élet, ilyenkor is találhatunk bőven gyümölcsöket, csak jókat és jó helyen kell keresni.

A klasszikus gyümölcsök

Nem kell importált gyümölcsökhöz folyamodnunk, a hazai termesztés is bőven kínál számunkra finomságokat.

Az alma egész évben kapható, ráadásul a magyar alma nagyon jó minőségű, karakteres ízvilágú. Télálló fajtáit decembertől januárig szinte minden üzletben találhatsz, de ha biztosra akarsz menni, látogass el egy piacra. Ráadásul nem kell kis mennyiségben vásárolni, ha van hol tárolni, hosszú ideig fogyasztható marad.

A körte hasonlóan kapható egész télen, de ehhez már tényleg ki kell menni a piacra, a nagy áruházak ugyanis kevésbé árulják ilyenkor. Ha viszont beszerezted, még főzéshez is felhasználhatod, hiszen a párolt körtét gyakran kínálják különböző húsok mellé.

quince-65189_1280

A birsalma főként ősszel jellemző, de mivel még decemberben is szüretelik, ilyenkor is bőven találkozhatunk vele. Kompótként pedig egész télen fogyaszthatjuk.

A kökény betakarítási időszaka decemberben kezdődik, így nem meglepő, hogy a hazai téli gyümölcsök egyik legfontosabbika. Akár nyersen is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle mártásokat, gyümölcsbort, lekvárt, így rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Mediterrán gyümölcsök

Persze bőven akadnak a fentieknél izgalmasabb gyümölcsök is, leginkább a mediterrán fajtákból. A jellegzetes ízű banánnal például sok káliumot és rostot vihetünk be a szervezetünkbe. Nagyon tápláló, így ideiglenesen helyettesíthetünk vele egy-egy étkezést is. Turmixként fogyasztva pedig kimondottan frissítő.

A narancs a legjellegzetesebb téli gyümölcsök egyike. Önmagában is sokat fogyasztunk ilyenkor belőle, biztosan megtalálható a karácsonyfa alatt, és téli, meleg italainkat is gyakran készítjük ezzel. A forralt bor és a puncs elengedhetetlen kelléke, de főételek mellé is használhatjuk, ráadásul magas C-vitamin tartalma miatt kimondottan egészséges.

Fresh juicy summer blood oranges in a vintage basket with mint leaf on wooden table on a white background, closeup

De még a narancsnál is több C-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe a kivivel! Emellett rost-, kálium- és magnézium tartalma is jelentős. Főként önmagában, nyersen fogyasztjuk, fanyarsága miatt azonban akkor igazán jó, ha több más gyümölccsel összekeverve gyümölcssalátaként tálaljuk.

Ne mondjunk hát le télen sem a friss gyümölcsökről, hiszen felhozatal bőven van, és nincs is annál egészségesebb, mintha ezek segítségével biztosítjuk a vitaminbevitelt!

Scroll To Top