Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Téli vitaminbombák és superfoodok a konyhából

Itt a tél, és vele a nátha és a megfázás időszaka. Nehéz elkerülni, hogy ne betegedjünk le ez idő alatt akár csak egy pár napra. Hogyan erősíthetjük fel magunkat a konyhánkból? Mit érdemes folyamatosan fogyasztani és otthon tartani, hogy megőrizzük egészségünk? 

Húsleves

Legyen szó akár tyúkról vagy csirkéről, a húsleves több száz éve ellenszere téli betegségeinknek! Ahogy azt a kutatók kiderítették, a hús csökkenti a nyálkatermelést, így könnyíti a lélegzést, ráadásul a forró lének is – azon túl, hogy gazdag sok hasznos összetevőben (ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék) – számos jótékony hatása van: folyadékpótlás, torokfájás enyhítése és a letapadt váladékok feloldása.

 

Citrusfélék

A C-vitaminnak jelentős szerepe van mindenféle fertőző betegség elleni védekezésben, gyulladáscsökkentő hatása miatt például enyhíti a nátha tüneteit. A főbb ismert C-vitaminban dús gyümölcsök mellett (citrom, narancs és grépfrút), a kivi is nagyon jó erre a célra, mert apró mérete ellenére telis-tele van a C-vitaminon kívül több más hasznos létfontosságú tápanyaggal (magnézium, foszfor, E- és K-vitamin) is. Akár gyümölcs formában vagy mint lé, a citrusfélék kihagyhatatlanok, ha egészségesen szeretnéd átvészelni a telet.

 

Gyömbér

Bár a gyömbért sokat hányingerre és gyomorproblémákra is előszeretettel használják, nagyon sokoldalú szerepe van a téli védekezés esetén is. Erősíti az immunrendszert, hatékony gyulladáscsökkentő, enyhíti a torokfájást és a köhögést. Már illatából lehet érezni, hogy ez egy egészségbomba, főleg, ha egy jó forró teához adod. Teához vágjuk kisebb darabokra és hagyjuk ázni forró vízben, vagy por formában mehet kedvenc ételeinkbe is.

 

Fokhagyma 

A fokhagymában található kén miatt képes a légutak tisztítására, és emiatt segít az orrdugulás elmulasztásában. Hatékonyan pusztítja a baktériumokat és véd a további fertőzésektől, ráadásul nyersen is ehető – akár egy kis mézzel elkeverve – kis mennyiségben. 

 

Chili paprika és csípős ételek

Mint a fokhagymának, a chili paprikának is antibakteriális hatása van és kitisztítja a légutakat. Csökkenti a dugulást és a váladékok eltávolításában is segít. Az orr és más légutak mellett a csípős étel a többi arcüreget is tisztítja. Leviszi a nyálkahártya duzzadtságát és a fájdalmat is csökkenti. Szerencsére a chili paprikát szinte bármilyen ételhez adhatjuk – szárítva, összetörve vagy egészben, ahogy szereted –, szerencsések, akik jól bírják.

Scroll To Top