Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Természetes karácsonyi dekoráció narancsból

A narancs átható, kellemes illatát sokan kifejezetten a téli ünnepekhez kötik. Nem csoda, hiszen a déli gyümölcs nemcsak számos karácsonyi süteménynek, hanem például a mikulás csomagoknak is elengedhetetlen összetevője. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy készíthetünk belőle hangulatos, illatos, és 100%-ban természetes dekorációt.

Ha a karácsonyi illatra gondolunk, sokunknak a szegfűszeges narancs lehet az első asszociációja. Ezt a látványos és kellemesen illatozó asztaldíszt bizonyára mindannyian elkészítettük már fiatalabb korunkban – és miért ne tehetnénk meg újra felnőttként is? A szegfűszeges narancs elkészítése roppant egyszerű, mindössze két hozzávaló (egy narancs és némi szegfűszeg) és egy kis kreativitás kell hozzá. A szegfűszegek segítségével akármilyen formát beleszurkálhatunk a narancsba. Az absztrakt alakzatoktól a karácsonyi szimbólumokon át egészen odáig is elmehetünk, hogy az egész gyümölcsöt beborítjuk az illatos fűszerrel. Az asztaldísz illatát ezután hetekig élvezhetjük.

Természetesen szegfűszegre sincs feltétlenül szükségünk, ha narancsból szeretnénk dekorációt készíteni, hiszen ha a gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk, melyeket aztán megszárítunk, színes és strapabíró szárított narancs karikákat kaphatunk, melyeket rengetegféleképpen felhasználhatunk. A karikák felkerülhetnek az adventi koszorúra, karácsonyi ajtódíszekre, asztaldíszekre, de készülhet belőlük karácsonyfadísz, termésekkel, fűszerekkel (például fahéjjal, csillagánizzsal) kombinálva hangulatos, karácsonyi füzér a lámpákra, polcokra vagy akár magára a karácsonyfára. Emellett felhasználhatjuk őket ajándékcsomagolásnál is, hogy még kedvesebb, még látványosabb legyen a kedves kis apróság, mellyel meglepjük a szeretteinket karácsony alkalmából.

Ahhoz, hogy tökéletes szárított narancs karikákat készíthessünk otthon, kemény, vékony héjú narancsokra van szükségünk. A gyümölcsöket szeletelőgéppel vagy éles késsel néhány milliméter vastagságú szeletekre kell vágunk, majd sütőrácson szétterítve fél napig radiátorra téve, majd utána 50-60 fokra előmelegített sütőben kell szárítanunk, szikkasztanunk őket.

Nem szabad eldobni a meghámozott citrusfélék héját sem, ugyanis ezekből is bájos és illatos díszeket készíthetünk. Ha sikerül kellően nagy darabokat lehámoznunk a narancsunkról vagy mandarinunkról, az illatos olajjal teli héjat süteménykiszúró vagy olló segítségével formázhatjuk, és az így készült darabokat a narancskarikákhoz hasonlóan használhatjuk füzérek, girlandok készítéséhez vagy ajándékcsomagoláshoz.

Az így készült díszek szépek, színesek, illatosak, és nem utolsó sorban természetesen.

Scroll To Top