Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Természetes probiotikumokkal az emésztőrendszer egészségéért

Különböző médiumokban a legtöbben már találkozhattunk a probiotikum kifejezéssel. Azt azonban kevesen tudják, hogy pontosan mik azok a probiotkumok, és miért elengedhetetlenek az emésztő- és immunrendszer egészséges működése szempontjából. Blogcikkünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.

Mik azok a probiotikumok?

Talán senki számára nem új információ, hogy az emésztés és a bevitt tápanyagok felszívásának legnagyobb része a beleinkben zajlik. A fontos és összetett szervrendszer azonban nem egyedül végzi ezt a feladatot, hanem a bélflóra segítségével.

A bélflóra a beleinkben élő mikroorganizmusok összessége. Ezekből a baktériumok, ősbaktériumok,  gombák és állati jellegű egysejtűekből 100 billió található meg az emberi testben. Ez egy nagyságrenddel több, mint a testünket alkotó sejtek száma.

A bélbaktériumok külső forrásból jutnak a szervezetünkbe. A bélnyálkahártya születéskor steril, a mikroorganizusok szoptatás, belégzés és a tárgyak szájba vétele által kerülnek a szervezetünkbe. A testünkben zajló folyamatok hatással lehetnek a számukra, egyes betegségek, gyógyszerek a bélmikrobióm drasztikus pusztulását okozhatják. Ekkor jönnek képbe a probiotikumok.

Ezek olyan készítmények, melyek egy vagy többféle baktériumtörzset tartalmaznak, és segítenek a megfelelő bélflóra helyreállításában.

Miért fontos fenntartani a bélflóra egyensúlyát?

Amellett, hogy ezek a mikroorganizmusok óriási segítséget nyújtanak az emésztőrendszerünknek, több szervrendszerünk egészséges működéséhez is hozzájárulnak. Az emésztést különböző enzimek termelésével támogatják, segítik a kalcium, a vas és a magnézium felszívódását, sőt, olyan fontos anyagokat szintetizálnak, mint például a biotin vagy a K-vitamin, melyek az emberi szervezet számára esszenciálisak, testünk azonban nem képes az előállításukra.

További fontos funkciójuk a bél nyálkahártya mechanikus védelme és az immunrendszer támogatása. Mivel számos kórokozó a bélrendszerből felszívódva kerülhet be a szervezetünk olyan részeibe, ahol képesek kárt okozni, az immunrendszer jelentős része is a bélben található. A bélbaktériumok megakadályozzák a kórokozók megtapadását a bélben és gátolják a szaporodásukat, egyes esetekben még pusztítják is a káros mikrobákat.

A bélflóra egyensúlya azonban sajnos könnyedén felborulhat. A mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a stressz, egyes gasztroenterológiai megbetegedések, bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok szedése mind-mind negatívan hathatnak a bél mikroflóránkra. A károsodott bélflóra számos betegség kialakulásához vezethet. Ilyenek például az emésztőszervi panaszokat okozó megbetegedések, az allergia, a krónikus fáradtság szindróma és egyes epebetegségek, májbetegségek, hasnyálmirigy betegségek.

A bélflóránk egyensúlyát probiotikumok segítségével állíthatjuk helyre.

Honnan juttathatunk probiotikumokat a szervezetünkbe?

Gyógyszertárakban számtalan probiotikus készítmény közül válogathatunk, de akár természetes forrásból is bevihetjük a szervezetünkbe a bélflórát alkotó mikrobák jelentős csoportjait.

Nagyszerű források lehetnek a különböző nem ecetes savanyúságok. A savanyítva eltett zöldségeket nemcsak azért érdemes fogyasztanunk, hogy télen is megfelelő mennyiségű vitamint juttassunk a szervezetünkbe, hanem a bennük található tejsavbaktériumok miatt is, mivel e baktériumtörzs számos képviselője egyben bélflóra jelentős alkotója is.

Hasonló okokból ajánlott különböző erjesztett tejtermékek, például joghurt, kefir, író és különböző lágysajtok probiotikumként való fogyasztása is.

Mindkét termékcsoport esetén fontos, hogy olyan változatokat válasszunk, melyek nem estek át pasztőrözésen, mivel a hőkezelés sajnos a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusokat is megöli.

probiotikumok rendszeres bevitele ugyan segíthet bizonyos emésztési problémák csökkentésében, azoknak, akik régóta küzdenek ilyesmivel, mindenképpen ajánlott orvos tanácsát kérni a panaszaikkal kapcsolatban.

Scroll To Top