Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Több főzeléket a tányérokra!

Kisbabaként ezek voltak az első teljesértékű ételeink, az iskolai menzán is gyakran találkoztunk velük – bár ekkor már sokszor húztuk miatta a szánkat –, aztán ahogy felnőttek lettünk, valahogy eltűnt a megszokott ételeink közül a főzelék. Vajon miért?

Valószínűleg a sulis menzáknak nagy a szerepük abban, hogy sokan megutálják a főzelékeket: mindegy volt, hogy épp miből készült, valahogy az összesnek ugyanolyan íze lett a végén, nem? Pedig ezek a vitaminban gazdag ételek nemcsak gyorsan elkészíthetők, de változatosak és finomak is lehetnek!

Szinte nincs olyan zöldség, amiből ne lehetne főzeléket készíteni! De ha csupán a zöldségek variálása nem teszi elég változatossá számunkra, az elkészítés módjával még mindig izgalmasabbá tehetjük a főzelékeinket!

Ez főként a sűrítés módjára igaz. Választhatjuk a hagyományos sűrítési módokat: lisztből készült habarást vagy rántást, esetleg tejföllel vagy készen kapható keményítőkkel. Ha azonban egészségesebb alternatívákat keresünk – amik nem mellesleg az elkészült ételek ízvilágára is rányomják a pozitív bélyegüket – akkor érdemes kipróbálni néhány zsírcsökkentett módszert.

Ilyenkor a domináns zöldség mellett pár szem krumplit is tegyünk a fazékba, s mikor már a főzés során azok is megpuhultak, szedjük őket egy külön turmixba, majd botmixer segítségével pépesítsük. Ez a massza sűrűbbé teszi az ételünket, ha visszatesszük a főzelékbe, és újra összefőzzük az egészet.

De mivel tehetjük igazán ízletessé és ellenállhatatlanná főzelékeinket? Íme, néhány tipp, hogy a család minden tagját igazi főzelékfalóvá tedd!

  • Használj változatos feltéteket, hiszen az élet nem áll meg a virsli és a pörkölt szintjén! Tojás, tofu, fasírozott, de akár még pirított magvak is kerülhetnek a főzelék tetejére!
  • Turmixolj! Ha a családban vannak kisgyerekek, gyakran nehéz rávenni őket, egy-egy „utált” zöldség elfogyasztására. De ha leturmixolod, észre sem fogják venni, amikor a brokkolit eszik jóízűen.
  • Ne sózz, inkább légy kreatív! Számos intenzív ízű fűszernövény lehet a segítségedre: kapor, majoranna, menta… ismét csak a képzelet szab határt!
Scroll To Top