Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Tojásfestés nagyanyáink módszereivel

Igaz, ma már a legtöbb húsvéti locsolót csokitojással, netán pénzzel lepik meg, a gyönyörű hímes tojások elkészítésének régen komoly hagyománya volt. Ha napjainkban valaki tojásfestésre adja a fejét, már általában erre a műveletre kitalált tojásfestékeket használ, pedig a természetben nagyszerű festőanyagokat lelhetünk fel. Blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Vöröshagyma

Talán az egyik legelterjedtebb hagyományos tojásfestési módszer a vöröshagyma héjával történő színezés. Ahhoz, hogy vöröshagyma segítségével gyönyörű, élénk, pirosas-barnás színt adhassunk a húsvéti tojásoknak, a külső buroklevelekre van szükségünk. Minél több levelet használunk, annál élénkebb színű tojásokat kapunk majd.

Ha tojásfestő vizet szeretnénk készíteni, a hagymahéjakat annyi vízben kell forralnunk legalább fél óráig, hogy az később ellepje a festeni kívánt tojásokat, majd ha a megszínezett víz langyosra hűlt (ez azért fontos, hogy a bele helyezett tojás ne repedjen meg), belehelyezzük, a tojásokat, és hagyjuk őket ázni.

Ha nem szeretnénk forralással fáradozni, áztassuk a tojásokat egy éjszakára vörösborba! Ezzel az eljárással is szép, mélypiros színt adhatunk a tojáshéjnak.

Spenót

Ha szeretnénk színt vinni az ünnepi asztalra, néhány zöldre színezett tojással könnyedén megtehetjük. A spenót közismerten nagyszerű zöld színezőanyag; a tojáshéjnak is gyönyörű, élénk színt adhatunk vele.

A hagymahéjhoz hasonlóan az apróra vágott friss spenótot is fel kell főznünk, hogy kinyerjük belőle a színanyagokat, és tojásfestő levet készíthessünk belőle. Ha a spenótos víz kihűlt, az előzőekhez hasonlóan kell eljárnunk.

Kurkuma

A kurkuma nemcsak ízletes fogásoknak ad gyönyörű, élénksárga színt, hanem akár tojást is festhetünk vele. Ha sárga tojásokkal szeretnénk meglepni locsolóinkat vagy díszíteni a húsvéti asztalt, forraljunk fel két-három evőkanál őrölt kurkumát bő vízben, majd ha kihűlt, óvatosan helyezzük bele a festeni kívánt tojásokat!

Szép, sárgás tojásfestő levet adhat még az eperfalevél, a körömvirág, a szőlőlevél, a kamillavirágzat, a sáfrányos szeklice virága és a sárga és piros juharlevél bő vízben való forralása is.

Lila káposzta

A lila káposzta leve természetes indikátorként működik, azaz a színe változásával képes megmutatni, hogy savas vagy lúgos-e az adott közeg. Emellett tojásfestésre is kiválóan alkalmas.

A felaprított káposzta forralásával élénk színű tojásfestő levet kaphatunk, melyhez ha némi ecetet vagy citromlevet adunk, gyönyörű, kék színű tojásokat kaphatunk. Nem szabad azonban túl sok savat adni a vízhez, nehogy kioldja a meszet a tojáshéjból.

Scroll To Top