Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Tökfélék a konyhában

Amint hidegebbre fordul az idő, végre elérkezik a sütőtök időszaka is. Ez a rendkívül finom csemege édesen és sósan is fogyasztható, sőt számos jótékony hatást is gyakorol a szervezetünkre.

A sütőtök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, és már az inkák, aztékok és maják körében is nagy népszerűségnek örvendett.

Nem véletlenül kedvelték ennyire: magas rosttartalma jótékony hatással bír az emésztésre, magas C-vitamin tartalmának köszönhető erős antioxidáns hatása pedig szintén indokolttá teszi a fogyasztását.

A sütőtök azonban a rák megelőzésében is kiválóan jeleskedik: a benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. A belőle készült tökmagolaj pedig dúskál az E-vitaminban, mely ugyancsak antioxidáns hatású.

A sütőtök a hűvösebb hónapokban is jó szolgálatot tehet: magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító és méregtelenítő hatással bír, így rendszeres fogyasztása egyensúlyban tartja az emésztést és erősíti a szervezet védekezőképességét is. Ráadásul a benne található tiamin még az emlékezet- és hangulatjavító hatású is!

pumpkin-544511_1280Ha sokat dolgozunk számítógép előtt, szintén érdemes a sütőtököt becsempészni az étrendünkbe: a zöldségben található lutein csökkenti ugyanis a sárgafolt-elfajulás kockázatát, mely látásunk számára rendkívül jó hír – de ugyanígy csökkenti más szembetegségek, így a szürkehályog kialakulásának veszélyét is! A lutein ráadásul csak táplálkozás útján juthat a szervezetünkbe, így érdemes rászokni a sütőtökfogyasztása, ha eddig még nem tettük!

A béta-karotin is óvja látásunkat – azonban a hölgyek számára talán még ennél is érdekesebb hír, hogy a narancssárga festékanyag szépíti a bőrt: segít megelőzni például az akné kialakulását!

Scroll To Top