Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Úri muri vagy fontos étkezés? Ismerkedés az afternoon tea tradíciójával

Ma már kevésbé elterjedt, de még élő hagyomány az angoloknál a délutáni teázás. Mit gondolnál, ha kiderülne, hogy nem is az angolok öntöttek először tejet a teájukba és a híres teadélután nem is öt órakor tartandó? Valójában a franciák itták először tejjel és a „nice cup of tea”-t sem ötkor szokás felszolgálni, hanem 3 és 4 óra között. A név valószínűleg onnan eredhet, hogy néhány társadalmi réteg „tea”-nak hívja azt a vacsorát, amit 5 és 6 óra között szoktak fogyasztani.

A legenda szerint a 19. század elején, Anna Maria Russel (a hetedik bedfordi hercegnő) az ebéd és a kései vacsora között rendszeresen éhes volt, így beiktatott délután három és öt óra között egy kis teázás a programjába. Természetesen a tea mellé kisebb szendvicseket és süteményeket is felszolgáltak, így már nem kellett éheznie a vacsoráig. Uzsonnát mi is fogyasztunk, csak nem hívjuk ilyen érdekes néven és nem vált közösségi élménnyé.

Ahogy minden régi szokásról, erről is elterjedt egy másik „eredetmonda”. II. Károly nem vetette meg az udvarhölgyekkel való szórakozást, négyórai programját minden nap egy másik udvarhölgy társaságában töltötte. Ez nem volt ínyére a portugál Catherine de Braganzának, aki történetesen a felesége volt. Talpraesett asszony lévén, azt találta ki, hogy minden nap pontban négy órára teára hívta meg a hölgyeket. Ezzel teljes mértékben áthúzta férje terveit. Emellett viszont egy arisztokratikus szokást is megteremtett az angolok körében, hiszen az udvarhölgyek között sok volt az angol és továbbadták a szokásukat a hazaiaknak.

Ahogy minden arisztokrata szokásnak, az ötórai teázásnak is komoly etikettje van. Például nem szabad sokáig kavargatni a teában a cukrot, mert az illetlenségnek számít. Ahogy nem szabad benne hagyni a kiskanalat sem. Amikor felvesszük a poharunkat, iváshoz készülődve, illendő felvenni vele a csészealjat is. De nem akárhogyan! Bal kezünkben kell tartani a csészealjat az ölünk felett, míg a jobb kezünk segítségével kecsesen hörpintünk egyet a teából. Ugye, nem is lenne olyan egyszerű egy királyi teaparti Erzsébettel?

Ha teadélutánt szeretnénk szervezni, 2-3 héttel az esemény kezdete előtt ki kell küldeni a meghívókat. Amennyiben nyáron tartjuk a partit, illendő még korábban szólni a leendő vendégeknek. Ideális létszámnak a 8-12 fő közötti eseményt tartják, melynek időtartama nem haladja meg a 2 órát. Ha nem is tökéletesen perfekcionista teadélutánt szeretnél tartani vagy csak kíváncsi vagy egy finom tea mellé illő sütemény receptjére, aminek elkészítéséhez a Zila tortaformáját is használhatod, ajánljuk a következőt:

 

Tudtad? Egy átlagos angol 2,1 kilónyi tealevélből készít magának forró italt egy évben.

Scroll To Top