Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Utazás a világ konyhái körül – Olaszország

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Olaszországba  látogatunk.

Az olasz konyha a világ egyik legnépszerűbbje. Nem meglepő, hiszen változatos, mégis egyszerű ételek tömkelegét köszönhetjük nekik. Változatosságát annak köszönheti, hogy a különböző tartományokban teljesen eltérő konyhai eljárásokat és alapanyagokat találhatunk.

Elsőként persze mindenkinek a tészták imádata jut eszébe. Nekik köszönhetjük a pizzát, a spagettit, a lasagnét. Egy mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A pizza eredete már az időszámításunk előtti 3. századba nyúlik vissza, amikor még „megkent” vagy „feltéttel kínált” kenyér volt. Mára egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér az alapja, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak és különböző feltétekkel borítva sütnek meg.

Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program, épp ezért a menüsor összeállítására is nagy figyelmet fordítanak. Rengeteg fogást szolgálnak fel, így egy-egy étkezés akár órákig is eltarthat. Az előétellel, az antipastóval indítanak, ami gyakorlatilag bármi lehet az olajos halaktól a vékonyra szelt pármai sonkáig. Sokszor még az általunk ismert tésztafélék is az előételek közé tartozhatnak. Ezt követi a primo, ami leves, vagy nem ritkán tészta vagy rizottó. Ezt követi a secondo – amit mi talán főfogásnak hívnánk –, itt szolgálnak fel húsokat és halakat jelentik. A nagy lakomát desszertekkel zárják, például tiramisuval, fagylalttal vagy panna cottával. Végül már csak a kávé van hátra, ami szintén olyan változatosan készítenek, hogy az már egy külön cikket érdemel.

Az olasz konyhát a változatos alapanyagokon túl a jellegzetes fűszerek teszik olyan kiválóvá. Bazsalikom, ánizs, kapribogyó, tárkony, menta, oregáno, rozmaring és kakukkfű jelenti az alapot, amit tovább variálnak zsálya, sáfrány, majoranna, szerecsendió, vanília és fahéj segítségével.

A napközbeni étkezéshez hozzátartozik az azt követő szieszta is. Ilyenkor mindenki pihen egy keveset, majd újult erővel vágnak neki a nap hátralevő részének. Ha Olaszországban jársz, érdemes erre odafigyelni, mert a legtöbb hely zárva van a kora délutáni órákban!

Scroll To Top