Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Utazás a világ konyhái körül – India

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Új cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, első alkalommal Indiába látogatunk.

Indiai étterembe eljuthatunk itthon is, de a valódi gasztronómiai szokásokat ott csak kis mértékben ismerhetjük meg. Az indiai nők általában naponta háromszor főznek, mivel nem illik az előző étkezésekből megmaradt, „nem friss” ételt felszolgálni. Ráadásul egy étkezés általában 3-4 fogásból áll, így egy ottani háziasszony a nap jelentős részét a konyhában tölti.

India társadalmát évezredek óta a kasztrendszer határozza meg. A kasztszabályok az élet minden területére, így például az együtt étkezésre is kihatnak, előírják, hogy mikor és mit kell enni, illetőleg, hogy ki kivel ehet. Mára már enyhültek a szabályok, de régebben még azt is előírták, ki milyen ételt fogadhat el egy vele nem azonos kasztba tartozó embertől.

Sokan úgy hiszik, az indiai ételek szinte mindegyike csípős, de ez csak a silányabb minőségű külföldi éttermek konyhájának köszönhető. Az viszont tény, hogy jellegzetesen és erősen fűszerezettek az ételeik. A nálunk ismert fűszerek egy részét ők is felhasználják, így például a hagyma, fokhagyma, só, bors mindennapos, de emellett gyakori a főtt ételek készítésekor a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és a kókuszreszelék.

A rizs őshazája India, a feltárt leletek alapján kiderült, hogy a Gangesz medencéjében több mint 9000 évvel ezelőtt – előbb mint Kínában – ismerték a vadrizst. A rizsből készült ételek ősidőktől elmaradhatatlan fogásai az indiai étkezésnek.

Scroll To Top