Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Vasárnapi ebéd a világ minden táján

Ha meghalljuk a vasárnapi ebéd szókapcsolatot, a legtöbben valószínűleg máris a szánkban érezzük az ízes húslevest és a roppanó bundájú rántott húst. Azt hihetnénk, hogy a kiemelt fontossággal bíró vasárnapi étkezésnek csak hazánkban van hagyománya, számos nemzetnek megvan a maga „vasárnapi ebéde”. Blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Nagy-Britannia

Ugyan a szigetország nem a kiemelkedő gasztronómiájáról híres, a „Sunday roast”, azaz a vasárnapi sült sokak kedvence – és nem érdemtelenül. Az ikonikus fogás legfontosabb összetevője a sült hús, melyet krumplival és egyéb kísérőkkel (például borsóval, tradicionális pulykatöltelékkel és Yorkshire pudinggal) tálalnak. Mártásként gyakran kerül az asztalra húsléből főtt gravy szósz, alma- vagy mentaszósz, esetleg ribizlilekvár.

A vasárnapi ebéd vagy vacsora gyanánt feltálalt sült és a változatos kísérők, köretek adják a hagyományos brit karácsonyi és húsvéti lakomák alapját is.

Franciaország

A franciák hagyományos vasárnapi ebédje sokban hasonlít a brit Sunday roasthoz. Azonban míg a szigetországban gyakran kerül marha, sertés vagy bárány az asztalra a asárnapi lakomák alkalmával, a franciák szívesebben fogyasztanak szárnyasokat, elsősorban csirkét.

A britekhez hasonlóan általában krumplit és szezonális zöldségeket kínálnak köretként a sült mellé. Fontos különbség azonban, hogy a francia családok nem ragaszkodnak az egyben sült pecsenyéhez, így a vasárnapi főfogásként gyakran kerül az asztalra rakottas vagy például pörkölthöz hasonló coq au vin formájában.

Argentína

A vasárnapi ebéd az argentinok számára is a hét legfontosabb családi étkezése. Figyelembe véve, hogy az ország a magas minőségű marhahúsáról híres, nincs mit csodálkozni rajta, hogy az „asado”, azaz barbecue grillezés a kedvenc hússütési módjuk.

Az ízletes marhasteak mellett szívesen fogyasztanak tésztaételeket is a vasárnapi családi étkezés alkalmával.

Japán

A nagy vasárnapi családi étkezésnek a Távol-Keleten is hagyománya van. És bár Japánról valószínűleg szinte mindenki a sushira asszociál, a vasárnap általában nem a rizsből készült ínyencség kerül a japán családok asztalára, hanem a nikujaga nevű fogás, amely tükörfordításban annyit tesz: „hús és burgonya”.

A nikujaga tulajdonképpen egy krumplival tálalt pörköltszerű étel, amely vékonyra szeletelt marhából készül, és fő ízesítőinek, a szójaszósznak és a cukornak köszönhetően a japán konyha jól ismert ízjegyeit hordozza magában.

Uruguay

Számos uruguayi alapszik jól ismert európai fogásokon. Nincs ez másképp az uruguayi vasárnapi ebéd fő fogásával sem. Az ország hagyományai szerint a vasárnapi közös étkezésre összegyűlő családok a legszívesebben tésztaételeket fogyasztanak ilyenkor.

A tésztára általában egy hagyományos uruguayi tésztaszósz, a caruso kerül, amelyet zsíros tejszínből és hús alapléből készítenek és hagymával, sonkával, gombával dúsítják.

Scroll To Top