Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Vitalitás a természet erejével ősszel is

Nemcsak a nyári időszakban elégíthetjük ki vitaminszükségleteinket változatos friss gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ilyenkor, ősz elején is megtalálhatjuk a zöldségesnél a szervezet számára szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag terményeket. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy mit érdemes vásárolni, hogy felvértezzük magunkat az ilyenkor terjedő ragályok ellen.

Alma

Bár napjainkban már az év bármely napján vásárolhatunk almát, a gyümölcsnek nyár végén, ősz elején van leginkább szezonja.Nemcsak azért érdemes ilyenkor vásárolni belőle, mert finom, könnyen szállítható és isteni sütemények alapanyaga lehet, hanem a kedvező élettani hatásai miatt is.

Nem véletlenül született meg az a mondás, hogy „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Az almában rendkívül sok C-vitamin van, kalóriatartalma azonban viszonylag alacsony. A benne található savak és sók serkentik az étvágyat és az emésztést, emellett a száj higiéniáját is javítják.

Körte

Az alma mellett az ősz másik ikonikus gyümölcse a körte. A legtöbb friss gyümölcshöz hasonlóan értékes antioxidáns növényi hatóanyagot, C-vitamint tartalmaz, de más védő hatású összetevők is bőven találhatók benne.

Magas rost tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, emellett a benne található kálium és magnézium is hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Pozitív hatásait természetesen úgy aknázhatjuk ki a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de számtalan különleges fogásnak, édességnek is az alapanyaga lehet.

Szilva

Nemcsak gombócban, lekvárban és pálinkában, hanem nyersen is kifejezetten érdemes fogyasztanunk a nyár közepétől szeptember végéig elérhető finom, friss hazai szilvát. Ha az őszi nátha ellen szeretnénk felvértezni a szervezetünket, különösen érdemes megpakolnunk vele a kosarunkat és a karmánkat.

Közismert emésztést serkentő, bél átmozgató hatásai mellett magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt is ajánlott a szilva fogyasztása ilyenkor. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, C-vitamint, valamint béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot, melyek javítják az immunrendszer ellenálló képességét és védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől.

Sárgarépa

Bár a gyerekeknek gyakran hangoztatot hiedelmekkel ellentétben fütyülni nem tanít meg, az biztos, hogy rendkívül magas béta-karotin tartalmának köszönhetően (melyet a szervezet A-vitaminná alakít) nagyon jó hatással van a szem és a bőr egészségére.

Emellett élelmi rostokban is gazdag, amelyek pozitív hatást gyakorolhatnak a vér koleszterin-tartalmára és a bélrendszer működésére. Magas B13vitamin tartalma pedig a májműködésre hathat előnyösen.

Dió

Bár nem tartozik a zöldségek és gyümölcsök közé, az őszi gyümölcstál elengedhetetlen összetevője a dió. Bár olajos magként a kalóriatartalma viszonylag magas, így nem ajánlott mértéktelenül fogyasztani, heti néhány maréknyit érdemes beépítenünk az étrendünkbe pozitív élettani hatásai és a benne található vitaminok miatt.

A zsírban oldódó vitaminok közül az E-vitamin található meg igen nagy mennyiségben a dióban, emellett B1- és B6-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, mangánt és vasat is juttathatunk természetes módon a szervezetünkbe a dió segítségével.

A fent felsorolt növények fogyasztása mellett érdemes odafigyelni arra is, hogy változatosan táplálkozzunk, rendszeresen mozgásra és megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be, hogy a lehető legjobban felkészítsük a szervezetünket a hűvös hónapok megpróbáltatásaira.

Scroll To Top