Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zöldségből is készülhet lekvár

A gyümölcslekvárok gyerekkorunktól kezdve szinte nélkülözhetetlen kísérői a mindennapjainknak, azonban az elmúlt években egyre nagyobb divatja lett a zöldségből készült társaiknak. Az ötlet elsőre meglepőnek tűnhet, de ha valaki kipróbálta ezeket a finomságokat, a konyha elengedhetetlen részét képezhetik a jövőben.

A zöldséglekvárok egy új univerzumot nyitnak meg a konyhaművészetben! Lehetnek édesek, savanyúak, csípősek, pikánsak… a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt! Sőt, a felhasználási módjuk is szinte korlátlan, hiszen nem pusztán kenyérre kenve fogyaszthatjuk, hanem húsok mellé, tésztákra halmozva, vagy natúr zöldségekhez mártogat5ósként kínálva is remek választásnak bizonyulnak.

Ma már egyre több áruház polcán bukkanhatunk a különféle zöldséglekvárokra, de az otthoni elkészítésükhöz sincs szükség különösebb felszerelésre vagy tehetségre. Mivel szinte mindenféle zöldségből elkészíthetjük, s ezeknek egytől-egyig különböző ízük van, ráadásul a fűszerezéssel teljesen új karaktert adhatunk nekik, ezért teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a lekvárunkat.

Érdemes egy olyan verzióval kezdeni, melyet valószínűleg széles körben jól ismernek még itthon is, ráadásul meglepően könnyen elkészíthető, ez pedig a lilahagymalekvár. Íme, egy remek recept, amivel mondhatni, lehetetlen melléfogni!

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 250 g lila hagyma (felszeletelt)
  • 20 g vaj
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 5 kávéskanál só
  • 25 kávéskanál fekete bors (frissen őrölt)
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés:

A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a lilahagyma szeleteket hozzáadjuk, és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Kevés sóval és borssal ízesítjük, hozzákeverjük a barna cukrot és a balzsamecetet. Néha megkeverve 20-25 percig pároljuk, és kész is a hagymalekvár.

Scroll To Top