Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zsír, szénhidrát, tápanyag, energia – Étkezési kisokos 1.

 

Az utóbbi években egyre fontosabbnak tartják az emberek az egészséges étkezést, mert az a hosszú élet egyik titka. Magyarországon egyébként is népbetegség az elhízás, valamint vezető helyet foglal el az infarktus és a további, elhízás miatt kialakult érrendszeri megbetegedések – amelyek bizony sok esetben sajnos korai halállal végződnek. Hogy függ össze ez a táplálkozással? Kiderítjük! Sorra vesszük a tápanyagokat, és utánajárunk, melyik mire jó.

Zsír

A zsír tiszta energia, és nem egyenlő azzal, ami lerakódik a belszervek között, valamint az érfalon. Az utóbbi persze egészségtelen, a túlzott kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód okozza. A szír elsődleges feladata az energiatárolás és szükség szerinti energiaátvitel.  Vannak zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, E, K, ezek lebontásához elengedhetetlen a zsír. A legjobb a telítetlen zsírsav, mely segít bontani az érfalak lerakódásait, csökkenti a koleszterinszintet. A halolaj, az olívaolaj, a lenmagolaj, a különböző olajos magvak tartalmazzák. De vigyázat, ne vigyük túlzásba! Mert az emberi test extrém módon képes zsírszöveteket felhalmozni.

Szénhidrát

A következő fontos energiaforrás a szénhidrát. Az emberi szervezetbe bevitt tápanyagok 50-70%-a szénhidrátból származik. A szénhidrát tulajdonképpen a szacharid, amelynek köznapi elnevezése a cukor. De nem mindegy, miből visszük be a szervezetbe ezt az oly’ fontos tápanyagot! Vannak gyorsan lebomló/felszívódó szénhidrátok: a finomított cukor, fehér liszt. Ezek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd rövid időn belül farkaséhség lép fel. Ezek helyett érdemes a lassan lebomló szénhidrátokból energiát kinyerni: teljes kiőrlésű lisztek, zab, korpa, zöldségek.

Rost

A rost is szénhidrát, csak más a szerepe, mint a fentebb említetteknek. Elsősorban nem az energiabevitel a feladata, hanem az emésztés elősegítése. Megemészteni ugyan nem tudjuk, de gélképző anyagokként hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását, a víz megkötését, ezáltal az ételek hatékonyan és gyorsan eljutna a bélrendszer megfelelő területeire. Csökkentik a koleszterinszintet, és megakadályozzák, hogy étkezés után hirtelen megugorjon a vércukorszint. Elsősorban zöldségekből (sárgarépa, borsó) érdemes bevinni, vagy rostos gyümölcsökből. A rostosleveket inkább kerüljük, mert azokban szükségtelen mennyiségben találhatóak finomított cukrok, amikre bizony az emberi testnek nincs szüksége.

Cikkünk folytatásában megismerkedhetsz a fehérje, a víz és a különböző vitaminok fontosságával is.

Scroll To Top