Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Friss fűszerek karnyújtásnyira – Éljenek a balkon fűszernövények!

A szárítva kapható fűszerek eltarthatóság és tárolhatóság szempontjából praktikusak ugyan, de a frissen vágott zöldnövények ízének semmi sem érhet a nyomába. A nyári hónapokban pedig bátran nevelhetjük őket kis fűszereskertekben vagy akár balkonládákban az erkélyen, netán a konyhaablakban – bár az igazán aromás fűszerek szabad ég alatt nevelkednek. Egy fűszereskertben vagy ládasorban akár tucatnyi különböző finom, friss aromájú fűszert is gondozhatunk. Ezek közül mutatunk most be nektek néhányat.

Petrezselyem

A magyar konyha egyik legkedveltebb, leggyakrabban használt zöldfűszere. Kellemes, önmagában nem kimondottan karakteres íze remekül kiemeli a zöldségek friss zamatát akár nyersen, akár főzelékekben, elengedhetetlen ízesítője leveseknek, remekül passzol sajtokhoz, vajkrémekhez és egyszerű, de látványos díszítése lehet különböző fogásoknak.

Mivel a legtöbb rendszeresen használt fűszernövénnyel ellentétben nem mediterrán eredetű, érdemes úgy elhelyezni, hogy ne legyen kitéve tűző napnak. Elvetett magokból nagyjából öt hét alatt hajt ki, a betakarítást a 8. héttől ajánlják. A fehérrépa levágott tetejéből ennél hamarabb friss petrezselyemhez juthatunk. Rendszeres locsolással és kétheti trágyázással vagy tápoldatozással akár egy évig is eláll.

Bazsalikom

A olasz konyha ételei szinte elképzelhetetlenek lennének a friss bazsalikom nélkül. Már az ókori görögök is használták, sőt egyenesen a növények királyának nevezték. Ízesítés mellett gyógyászati célokra is használják antibakteriális, étvágyserkentő és gyomornyugtató hatásai miatt.

A főzés utolsó szakaszában szószokhoz, ragukhoz adva igazán különleges ízt kölcsönöz az ételeknek. Aromája remekül érvényesül olívaolajjal, citrommal vagy fokhagymával párosítva. Frissen remekül használható saláták, friss zöldségek vagy akár gyümölcsök ízének kiemelésére, készülhet belőle klasszikus pesto, egészben leszedett leveleivel pedig ízléses dekoráció készíthető. 

Mediterrán növényként kedveli a meleget, a napfényt is jól tűri, vízigénye közepes, cserépben nevelve azonban gyakori öntözést igényel.

Snidling

A metélőhagyma néven is ismert növényt gyakran dísznövénynek is nevelik, mivel lila virága igen dekoratív, de zsenge ízű vékony szárai sokoldalúan alkalmazhatóak a konyhában is.

A többi hagymafélénél visszafogottabb íze miatt előszeretettel használják köretek, szószok, krémek, saláták ízesítésére, de remekül passzol például szendvicsekbe is. Elsősorban frissen használják az ételbe metélve vagy díszítésként, de egyes krémekben, szószokban vagy köretekben főzve is megtalálható.

A magok elvetése után nagyjából hat héttel használható. Ajánlott a zöld szárakból legalább két centit meghagyni vágáskor. Főleg a napos, félárnyékos helyeket kedveli. Vízigénye igen magas, napi szintű locsolást igényel, különben hamar kiszárad, de törekedni kell arra, hogy ne ázzon el. Megfelelő gondozás és kétheti tápanyag-utánpótlás mellett egész évben használhatjuk. 2-3 évente ajánlott átültetni.

Kapor

A kapor íze sok háztartásban egyet jelent a nyár ízével. Aromája visszavonhatatlanul összeforrt a tök – és elsősorban a tökfőzelék – ízével, elmaradhatatlan fűszere a kovászos uborkának, de számtalan háztartásban használják sós túrós ételekhez, kencékhez, salátaöntetekhez, sőt egyes halételekhez is. A tök emellett nagyszerűen passzol uborkás, cukkinis ételekhez.

Konyhai felhasználásán túl széleskörben alkalmazzák a gyógyászatban is. A belőle készült tea vízhajtó, gyomornyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Illóolaja antimikrobiállis, így remek fertőtlenítő.

A kapor kiválóan társítható más zöldnövényekkel a fűszeres kertben és a balkonládákban egyaránt, tudományosan bizonyított rovarűző hatásának köszönhetően így a veteménytől olyan kártevők maradnak távol, mint például az amerikai csótány, a házi légy vagy a meztelen csigák.

Ha cserépben neveljük, érdemes magas falú edényt választani mélyre növő gyökérzete miatt. Kihajtás után igénytelen, jól tűri a szárazságot, meleg, jó vízgazdálkodású talajban érzi magát a legjobban, ilyen körülmények között akár 60-140 cm magasra is megnőhet, így előfordulhat, hogy karózni kell.

Menta

A mentát senkinek nem kell bemutatni. A levelében található illóolaj, a mentol frissítő, hűsítő hatású. Ezt a nyári melegben remekül ki lehet aknázni az illatos, zöld levelek üdítőkbe, limonádékba, koktélokba való keverésével, de remekül használható hideg gyümölcslevesek, gyümölcssaláták ízesítésére, joghurtos öntetek megbolondítására is. A keleti konyhában előszeretettel használják húsok pácolásához, fűszerezéséhez is.

Számos kerti zöldnövényhez hasonlóan a menta gyógyhatásai is széleskörben ismertek. Teája  élénkítő, serkentő hatású, illóolajai pozitív hatással vannak az emésztésre, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és antimikrobiális hatásúak.

Elsősorban a mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású talajt kedveli, de akár homokos talajon is megél. Kedveli a napsütést és szereti a gyakori öntözést, de igen szívós, jól tűri a meleget és a szárazságot is. Igen gyorsnövésű növény, így érdemes rá odafigyelni, mivel gyorsan elszaporodhat.

Ugyan a legtöbb fűszernövény igényel némi odafigyelést és rendszeres öntözést, még így is viszonylag alacsony energiabefektetéssel fenntarthatjuk saját fűszeres kertünket, balkonládáinkat. Az erőfeszítésért pedig bőven kárpótol a friss fűszernövények utánozhatatlanul tartalmas íze és intenzív aromája.

 

Scroll To Top