Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Friss fűszerek karnyújtásnyira II. – Nagyszerű ízesítők minimális energiabefektetéssel

Múlt heti blogcikkünkben bemutattunk néhányat a legnépszerűbb fűszerek közül, amelyeket otthon is könnyedén nevelhetünk cserépben vagy balkonládában. Ezen a héten olyan növényekkel folytatjuk a sort, melyekkel nemcsak új, izgalmas ízvilágot adhatunk egyes fogásoknak, de kiemelt törődést sem igényelnek.

Oregánó

Bár az olasz konyháról mindenki a bazsalikomra asszociál először, a szurokfűnek vagy vadmajorannának nevezett oregánó is hasonló fontosságú fűszere pizzáknak, tésztáknak, salátáknak, sülteknek. Különösen jól passzol paradicsomos ételekhez

Fűszernövényként igazán hálás olyan szempontból, hogy szélsőséges körülmények között is remekül megél. Szereti a meleget és a napfényt, a tűző nap sem tesz kárt benne, emellett jól tűri a szárazságot és szívesen osztozik a cserepén, ládáján egyéb fűszernövényekkel.

Intenzív mediterrán íze mellett jótékony hatásai miatt is előszeretettel termesztik, fogyasztják. A benne található illóolajoknak antiszeptikus, antibakteriális és antioxidáns hatásai vannak, emellett a növény fogyasztása élénkíti a szervezetet, nyersen, teaként vagy borogatásként hatékonyan enyhít görcsöket és csillapít fájdalmat.

Kakukkfű

Kellemes illatát akár egy könnyed kirándulás alkalmával is megérezhetjük a levegőben, fűszernövényként számos fogáshoz használhatjuk. Nagyszerűen passzol mediterrán ételekbe, remek aromát ad semlegesebb ízű zöldségeknek: gombának, krumplinak, cukkininek. Szárnyasok, tengeri halak ízesítőjeként is fantasztikusan megállja a helyét, egy ág kakukkfű a natúr húsoknak is ízletes aromát ad.

Balkonnövényként gondozást leginkább vetés után igényel, ilyenkor ugyanis érdemes folyamatosan nedvesen tartani a talaját. Kifejlődött növényként azonban remekül tűri a szárazságot, kifejezetten kedveli a napfényt, a tűző napsugaraktól sem kell óvni, az agyagos talajon kívül mindent jól visel.

Az oregánóhoz hasonlóan széles körben alkalmazzák gyógynövényként is. Olaja fertőtlenítő, nyugtató hatású, külsőleg alkalmazva enyhíti a rovarcsípések okozta viszketést. Nyersen vagy teaként fogyasztva görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő tulajdonságokkal bír. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan csillapítja a köhögést és a torokfájást.

 

Tárkony

A testet-lelket átmelegítő levesek, egyes főzelékek, raguk elengedhetetlen fűszere, melyet a magyar és az erdélyi konyha is előszeretettel alkalmaz, emellett francia ételek ízesítőjeként is elengedhetetlen. Fontos összetevője a provence-i fűszerkeveréknek. A leggyakrabban szárított formában használják, pedig frissen adja át igazán intenzíven az aromáját a vele készülő ételeknek.

Kifejlett növényként remekül tűri a szélsőségeket. Viszonylag tápanyagszegény talajban is jól érzi magát, részleges árnyékban és erős napfénynek kitéve is kitart. Mivel évelő növény, télen akár a lakásban is túlél, de a kemény mínuszok sem ártanak neki.

Gyógyító hatását már a középkorban felfedezték, ekkor főként kígyómarások gyógyítására alkalmazták. Nyugtató, fájdalomcsökkentő hatása miatt a mai napig sok helyen használják fogfájásra, de használható emésztőrendszeri panaszok, menstruációs görcsök enyhítésére is.

Levendula

A dekoratív, nyugtató illatú növényt egyre szélesebb körben alkalmazzák ízesítőként. Találkozhatunk vele limonádékban, szörpökben, likőrökben, de egyre több helyen bolondítanak meg vele fagylaltokat, csokoládékat, süteményeket is. Kellemes aromáját azonban nemcsak édességek ízesítésére használhatjuk. Szárnyasoknak, hozzájuk készült gyümölcsös szózoknak is izgalmas ízvilágot kölcsönözhetünk a levendulával, emellett gyönyörű dekorációt varázsolhatunk belőle tálaláskor.

Hőmérséklettel és talajminőséggel kapcsolatban is igénytelen, kifejezetten kedveli a más növények számára élhetetlen homokos, kavicsos talajt. Mivel a pangó víz nem kedvez neki, az öntözésével sem kell bajlódni, ha olyan helyre ültetjük, ahol természetes csapadék éri. A cserépben nevelt levendula igényel némi öntözést, viszont érdemes odafigyelni, hogy csak akkor locsoljuk, ha már kiszáradt a földje.

Kellemes íze mellett további nagyszerű tulajdonságokkal is rendelkezik. Illata még kiszárított állapotában is távol tartja a ruhamolyokat, így a szekrénybe akasztva segít megóvni ruháink épségét. A gyógyászatban elsősorban nyugtató hatása miatt alkalmazzák. Fizikailag és mentálisan is segíti a relaxációt, izomlazító, görcsoldó hatású, emellett csökkenti a stresszt és segít az alvászavarok leküzdésében is.

 

Ezek közül a növények közül mindenképpen érdemes válogatni, ha van lehetőségünk akár fűszeres kertben, akár balkonládákban, akár cserépben nevelni őket, mivel gondozásuk minimális energiát igényel, a friss fűszerek íze azonban felülmúlhatatlan.

Scroll To Top