Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Honnan ered a Dobos torta?

Gondoltátok volna, hogy napjaink egyik legnépszerűbb csemegéjét, a Dobos tortát egy inas

kétbalkezességének köszönhetjük?

Dobos mester inasa ugyanis épp tartósítani készült a vajat egy adag sóval,

figyelmetlenségből azonban süvegcukorport tett a köpülőbe. A curkászmester azonban nem

esett kétségbe; miután megkóstolta a cukrozott vajat, és igen ízletesnek találta,

kísérletezésbe kezdett vele.

Először a mára már világszerte elterjedt vajas krém született meg a cukrászmester

konyhájában. Az 1800-as évek végén a tortákat még főzött krémekkel cicomázták, a vajas

csoda az újdonság erejével hatott. A mester ezután eltökélte, hogy krémjével egy teljesen új

tortacsodát teremt meg; az öt habkönnyű piskótából álló szerkezet masszáját is saját ízlése

szerint kísérletezte ki, hogy tökéletesen harmonizáljon a csokoládés vajkrémmel.

A tetején található cukormázas szeletek pedig, melyek mára a torta védjegyévé váltak,

igazán különlegessé varázsolták a Dobos torta megjelenését – I. Ferenc József és Erzsébet

királyné az elsők között kóstolták meg a különlegességet, és akkora sikké vált Dobos tortát

felszolgálni a rendezvényeken, hogy a mesternek speciális fa tortadobozt kellett

kikísérleteznie a szállításhoz.

A receptet persze számos cukrász próbálta megszerezni, de elkészítenie, leutánoznia

senkinek nem sikerült az eredetit. Dobos végül 1906-ban a Cukrászok és Mézeskalácsosok

Ipartestületére bízta a receptet, egyetlen feltétellel: tegyék azt bárki számára elérhetővé.

Íme a klasszikus recept:

1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap.

Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk

habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat

(10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal.

Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat

(23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2

lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon

felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól

kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott

kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is.

Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a

hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

Scroll To Top