Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Italok, amelyek a testet és a lelket is átmelegítik

A hűvösödő idő, a szürke ég és az egyre rövidülő nappalok nemcsak azzal járnak, hogy elő kell keríteni a télikabátot a szekrény mélyéről, de sok esetben a lelkünket is megviselhetik. Ebben a helyzetben egy puha, meleg pokróc és a finom forró ital csodákra képes az ember hangulatával. Ezen a héten ezek közül az italok közül mutatunk be néhányat.

Kávé

A kávét évszakra, napszakra, időjárásra való tekintet nélkül bármikor jól tud esni. Legyen akár egy gyors eszpresszó, akár egy laza hosszú kávé vagy egy kellemesen krémes latte, az ital garantáltan átmelegít és energetizál minket.

Ízét könnyedén hangolhatjuk ősziesre, téliesre némi tökös pite vagy mézeskalács fűszerrel, esetleg ilyen ízesítésű szirupokkal, amelyek már ízükkel is átmelegítenek és kellemes, otthonos érzéssel töltenek el. Bolondíthatjuk továbbá csokoládéval vagy kakaóval, de élvezhetjük benne ízesítés vagy fűszerezés nélkül is a kesernyés, markáns kávéízt is.

Tea

Bár a legtöbben a teáról az angolok hagyományos Earl Grey-ére asszociálnak, a teaízek szinte a végtelenségig variálódnak. Alapjuk a fekete teán túl lehet zöld, fehér oolong, fermentált pu’erh tea, gyógynövények, gyümölcsök és még sorolhatnánk.

Ízesíthetjük őket mézzel, citrommal vagy a fekete teát az angolokhoz hasonlóan tejjel, esetleg tejszínnek, különleges ízükről a gyárilag a keverékhez adott fűszerek is gondoskodhatnak, de mi magunk is bolondíthatjuk a keveréket fűszernövényekkel, aszalt gyümölcsökkel.

A tea, amellett, hogy egyes keverékek az egészségünkre is pozitív hatással vannak, egyes fajtái a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaznak, így testünk-lelkünk átmelegítése mellett az enegretizálásunkról is gondoskodnak.

Forró csokoládé, kakaó

Biztosak vagyunk benne, hogy ezt az italt sem kell senkinek bemutatnunk. Készüljön akár instant kakaóból, akár hagyományos kakaóporból főzve, akár csokoládé felhasználásával, a kellemes, édes ital fogyasztása garantáltan hozzájárul a hangulatunk javításához.

A tetejére kerülhet tejszínhab vagy éppen pillecukor, a sűrűségéről némi keményítő hozzáadásával gondoskodhatunk, a tej egy részét kiválthatjuk tejszínnel a krémesebb ízélmény érdekében, ízét a többi forró italhoz hasonlóan karácsonyi fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel vagy szerecsendióval tehetjük mégizgalmasabbá.

Ízlés szerint készíthetjük keserűre sötét csokoládéból vagy kakaóporból, édesebbre tejcsokoládé vagy instant kakaópor felhasználásával, vagy használhatunk hozzá fehér csokoládét is.

Igazán forró, egzotikus élmény érdekében a már felsorolt fűszereken túl chilipor hozzáadásával is kísérletezhetünk.

Forralt bor

A kellemes, fűszeres, bódító ital sokak számára a téli, karácsonyi időszak elmaradhatatlan része. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csupán az ünnepek ideje alatt fogyaszthatjuk. Forralt bort bármikor könnyedén készíthetünk, csupán az ízlésünknek megfelelő borra, néhény fahéjrúdra, ízlés szerint szegfűszegre, csillagánizsra, szerecsendióra, némi cukorra vagy egyéb édesítőre és egy megfelelő méretű edényre van szükségünk hozzá.

A forralt bor ízét még kellemesebbé tehetjük, ha együtt forraljuk fel némi narancslével vagy narancs karikákkal. Főzhetünk benne almaszeleteket, amelyek nem csupán feldobják az ízét, de borral átitatva kellemes csemege is válik belőlük.

Scroll To Top