Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Karácsonyi édességek a világ körül

Közel a karácsony és a világban mindenfelé készülnek a különféle izgalmas és változatos desszertek. Mivel ilyenkor legtöbben a saját otthonunkban a családunkkal töltjük az időnket, könnyen lehet, hogy nem is sejtjük, hogy a messzi családok mivel csillapítják a karácsonyi édesség iránti vágyukat. Persze nem maradhat el a fincsi bejgli, de vajon mi van még, amivel feldobhatjuk a megszokott karácsonyi menünket?

 

Struffoli – Olaszország

A Nápolyból elterjedt struffoli egy tradicionális desszert, amit legtöbbször Dél-Olaszországban kerül az asztalra karácsonykor. A struffoli egy olyan karácsonyi süti, ami kinézetre talán leginkább egy kicsi sült fánkra hasonlít. Külseje ropogós és belül finom puha. A fánkocskákat mézben áztatját és gyümölccsel meg színes diavulilli nevű cukorkákkal díszítik. Bár olasz karácsonyi desszert, valójában görög eredetű. Archestratus, egy ősi görög, Szicíliában élő versíró munkájában is találhatóak utalások egy nagyon hasonló desszertre. 

Készítése:

Miután a 45 deka lisztből, 3 tojásból, 9 deka vajból, 3 evőkanál cukorból és citromhéjból álló tészta összeáll és hűtőben lehűl, darabokra kell osztani és rudakat formálni.

Ebből a rúdból vághatunk ujjnyi vastag darabokat és formálhatunk kis golyókat.

Serpenyőben olajban kis adagokban elkezdhetjük kisütni a tésztát. Pár perc elég, nem fontos, hogy aranybarna legyen. A kész golyókat papírtörlőre rakjuk, hogy ne maradjon annyira olajos. Rakjunk egy edénybe langyos mézet és rakjuk bele a fánk golyókat.

Vagdossuk apró darabokra a kandírozott gyümölcsöket és a cukorkákat, és forgassuk bele a kis mézes fánkokat, hogy mindegyikre jusson a díszitésből.

 

Karácsonyi puding – Egyesült királyság

Az angol karácsonyi puding nem egy átlagos finomság, régen csak a gazdagok kívánságára készítették. Jézust és a 12 apostolt jelképezve a puding 13 összetevőből készül a hagyomány szerint december 25-én. A tésztáját a család együtt keveri, miközben valamennyien kívánhatnak valamit. Bár ez nekünk idegen, az angolok gyakran sós főételek és húsok mellé is feltálalják. Ha te is szereted a sós és édes ízek párosítását, akkor akkor ne hagy ki ezt a karácsonyi csemegét.

Készítése:

Az apróra felvágott gyümölcsöket és kandírozott héjakat egy tálban locsold meg brandyvel, citrom és narancslével! Fedd le a tálat és hagyd úgy néhány órára! Adj a liszthez szegfűszeget és fahéjat, és vegyítsd össze őket! Utána add hozzá a szárított gyümölcsöket, cukrot és zsemlemorzsát, és ezt is keverd össze! Egy tálban verd fel a tojásokat és rakd ezt is az aszalványokhoz! Vajjal kenj ki egy kuglófformát, amibe mehet is bele a tészta, és utána fóliával takard le. Vízzel teli tepsiben told be a sütőbe, ahol 130 fokon gőzöld négy órán keresztül! Amikor kész, bontsd ki a formából! A pudingot gyakran hetekig felakasztva szárítják, ezért több héttel karácsony előtt elkészítik.

 

 

Büche de Noël – Franciaország

A Büche de Noël, azaz a Zila kávéház kínálatában is (kicsit megbolondítva) megtalálható karácsonyi fatörzs, eleinte főleg Elzászban volt nevezetes édesség, de mostanra egész Franciaországban, Quebec-ben és más korábbi francia tartományban is népszerű. Nevéhez hűen hasonlít egy fatörzsre, ami a karácsonykor kandallóban égetett farönk régi hagyományának emlékeztetője. Főleg azért is tekinthető karácsonyi szimbólumnak sok országban, mert Jézus születése ünnepén vannak a leghidegebb és legsötétebb napok, melyek miatt a régi időkben gyakran befogadták az otthontalanokat és szegényeket, hogy melegedjenek fel a kandalló mellett egy tál étel mellett. Magát a tortát a 19. század óta készítik, de a karácsonyi fatörzs elnevezést csak a 20. században kapta. 

Készítése:

A kiindulási alap a klasszikus piskóta, fontos, hogy könnyű és rugalmas legyen. Egy nagy, sekély tepsiben süssük és figyeljünk arra, hogy ne süljön túl, mert akkor könnyen elkezd repedezni, amikor fel akarjuk tekerni. A szintén hagyományosnak tekinthető csokis vagy kávés vajkrémmel langyos állapotában érdemes megkenni és utána az egészet henger formába kell felgöngyölíteni. A kéregszerű mintákat a csokis glazúrral készíthetjük, hogy a torta ténylegesen a farönk látszatát kapja.

Megkívántad? Ha a fentieknél még izgalmasabb verziókat próbálnál ki, ajánljuk figyelmedbe karácsonyi fatörzseinket, melyeket karamellás, mogyorós és mangós ízekben készítettünk idén. Rendeld meg őket december 20. péntek 24:00 óráig korlátlanul!

 

Bejgli – Magyarország

A bejglit, ámbár nem kell bemutatni, egy karácsonyi cikk nem létezhet nélküle. Más nevén mákos vagy diós tekercs eredetileg a 14. századi Szilézia vidékéről származik. Neve német eredetű és a kalács patkó formája miatt kapta. Hazánkban csak a 19. században lett népszerű, mert csak ekkortól kezdtük ünnepelni a karácsonyt. Eleinte a bejglit a családi ünnepekkor készítették, és csak később lett a karácsony része. A régi néphiedelem szerint a mák bőséget hoz a házhoz, a dió pedig a rontás ellen véd.

Készítése:

Gyúrd össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót! Egy másik edénybe keverd simára az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, öntsd a száraz hozzávalókhoz! Készíts közepes keménységű tésztát, abból formázz cipót, majd rakd a hűtőbe minimum 20 percig! A bejgliben a töltelék általában ugyanannyi vagy több, mint a tészta. Ha diós tölteléket adsz hozzá akkor őröld durvára egy aprítógépben. A mákos töltelékhez viszont tej helyett jobb, ha reszelt almát vagy lekvárt adsz, hogy ne legyen száraz.

Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, ami körülbelül 3 milliméter vastag, a széleit hagyd meg vékonyabbra! A tölteléket hidegen oszd el egyenletesen a tésztalapon, de hagyj ki körben egy sávot! Mielőtt ráhajtod a tésztát a töltelékre, kend le tojássárgájával vagy tojással a 2 rövidebb és 1 hosszabb oldalt! Összehajtás után kend le a külsejét is tojássárgájával, és hagyd megint hűlni! Szúrj lyukakat a rudak oldalába és a tetejére! Végül rakd sütőben 180 fokon és vedd ki kb 25-30 perc elteltével!

Ha nem szeretnél vele bajlódni, ajánljuk figyelmedbe bejglijeinket diós, mákos, áfonyás-diós, meggyes mákos és gesztenyés ízekben! Rendeld meg őket december 20. péntek 24:00 óráig korlátlanul!

Scroll To Top