Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés
zila kenyérhús leberkase

Különc street food: a húskenyér

Egyre több teret kapnak itthon is a különböző országok street foodjai. Ezek azok a finomságok, amik gyorsételek ugyan, de minőségükkel sokkal többet nyújtanak, mint a jól ismert sarki burgeresek. Az egyik igazán finom, egyszerű és laktató fogás a húskenyér vagy eredeti nevén Leberkäse.

A receptet már 1776-ban is említik egy gasztonómiai könyvben, azóta eszi mindenki kedvére az utcákon. A bajoroknál hagyományosnak számító húskenyér valahol a párizsi, a rántott hús és a fasírt között helyezkedik el. Ahogy a különböző virsliket és kolbászokat, ezeket is a henteseknél lehet megvásárolni frissen, melegen. Kívülről nagyon hasonlít a Stefánia-szeletre, ízesítésében azonban egészen más. Ujjnyi vastag szelet, amit típustól függően paprika, sajt vagy hagymadarabkák dobnak fel. Általában marhából és/vagy disznóhúsból készítik el, de akár lóhúsból készült húscipóra is bukkanhatunk egy bajor kirándulás során. Leggyakrabban reggelire vagy ebédre fogyasztják, zsemlébe vagy kenyérszeletek közé teszik, így gyorsan elfogyasztható és laktató étek. Természetesen kerül még bele a kihagyhatatlan mustárból és gyakran tesznek hozzá savanyúságot is. Vannak, ahol tükörtojással, krumplisalátával és persze a megunhatatlan káposztával tálalják. És egyértelmű: tökéletesen illik mellé a sör is.

Ha otthon el szeretnétek készíteni ezt a finomságot, itt az alaprecept:

Hozzávalók 4 főre

  • 25 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db zsemle vagy zsemlemorzsa
  • 5 dkg sertészsír
  • só, bors, pirospaprika, opcionálisan bazsalikom, majoranna
  • 1 tojás

A darált húst, a tojássárgáját, a felvágott hagymát, fokhagymát, szalonnát és a fűszereket készítsük elő egy tálba és alaposan gyúrjuk kézzel, amíg össze nem áll. Ha ezzel készen vagyunk, tegyük hozzá a felvert tojásfehérjét is, keverjük újra össze. Zsírral kikent formába helyezzük el a vekni alakúra formázott húst. Előmelegített sütőben, 170 fokon egy óra alatt megsül.

Amennyiben nem szeretnéd otthon elkészíteni, kóstold meg a Zila éttermében!

Scroll To Top