Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 Asztalfoglalás

Medvehagymaszüret: mire kell figyelni?

Minden éven izgatottan várják a gasztronómia rajongói, hogy beköszöntsön a medvehagymaszezon. Sokan csak az éttermekben vagy az áruházak polcain találkoznak ezzel a friss finomsággal, ám olyanok is akadnak, akik maguk látnak neki a szedésének.

A rengeteg módon felhasználható leveles zöldség szinte minden étel feldobására alkalmas: a levesektől kezdve a tésztákon át a vajkrémek és mártogatósok készítéséig tökéletes választásnak bizonyul, s még különlegesebbé teszi, hogy az évnek csak egy rövid időszakában juthatunk hozzá, így nem is csoda, hogy annyian nekivágnak a természetnek egy kis medvehagyma reményében.

Sajnos azonban minden évben akadnak olyanok, akik összekeverik a medvehagymát a gyöngyvirággal, ez pedig azért bajos, mert utóbbi bizony mérgező. Épp ezért a Nébih idén is kiadta közleményét, melyben felhívja a figyelmet a veszélyekre és a szabályokra!

„Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról interaktív erdőtérképünkön is tájékozódhatnak az érdeklődők (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kérjük a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket. Felhasználás előtt pedig mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossák meg”

Természetesen a Zila aktuális ajánlatából sem hiányozhat ez a kedvenc: medvehagyma-krémlevesünket idén vargányás húsgombóccal kínáljuk!