Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mindannyiunk őszi kedvence, a gesztenye

Ősztől tavaszig lépten-nyomon gesztenyeárusokra bukkanunk: legtöbbször a frissen sült, meleg gesztenyecsomagokat kaphatunk tőlük, de ha még nyers formában árulják érdemes lecsapni rá, mert rengeteg finomságot készíthetünk belőle!

Bár a gesztenyére általában valamilyen édesség hozzávalójaként szoktunk tekinteni, valójában a süteményeken és gesztenyepürén kívül rengeteg egyéb ételhez, akár főételekhez is remekül felhasználhatjuk.

Ha már unjuk a hagyományos leveseket, ez az őszi gyümölcs remek alternatívát jelenthet. Egy őszies, forró gesztenyekrémlevest ráadásul egyszerűen elkészíthetünk! Mindössze egy-egy közepes méretű vöröshagymára, krumplira, zellerre és sárgarépára, 50 dkg nyers, megtisztított gesztenyére, 1 liter alaplére és 2 deciliter tejszínre van szükségünk hozzá, no meg némi fűszerre (só, bors, kakukkfű, babérlevél). A megdinsztelt hagymára ráhalmozzuk a felaprított zöldségeket és gyümölcsöt, és alaplével leöntve összefőzzük, míg puhák nem lesznek. Ezután kivesszük belőle a babérlevelet, az összes többi összetevőt pedig leturmixoljuk egy botmixer segítségével, majd összeforraljuk a tejszínnel, s már tálalhatjuk is.

Természetesen sok más gyümölcshöz hasonlóan a gesztenye is remekül harmonizál néhány húsétellel. Leginkább sültek belsejébe szokták rejteni, de ha igazi ínyencséget szeretnénk az asztalra tenni, akkor készítsünk gesztenyés fasírtot! Ehhez nem kell mást tenni, csak a hagyományos fasírtkeverékbe némi passzírozott sült gesztenyét, vagy készen kapható gesztenyemasszát tenni, és úgy megsütni. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a gesztenyének köszönhetően megváltozik a hús állaga, így érdemes kicsivel több tejjel lazítani a masszát.

Ha nem szeretnénk a hússal kísérletezni, a köretet még mindig feldobhatjuk a gesztenyével! A legegyszerűbb, ha a klasszikus krumplipürét bolondítjuk meg kissé: a megszokott eljárással készíthetjük el, mindössze annyi a különbség, hogy a püré felét főtt gesztenyéből készítjük el, majd alaposan elkeverjük a burgonyával.

Irány hát a piac, hiszen a gesztenyének köszönhetően minden fogást kissé különlegessé tehetünk!

Scroll To Top