Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Természetes immunerősítés – gyógyító növényekkel az egészségért

Ugyan a téli megfázások szezonját immár magunk mögött tudhatjuk, a nátha most, ebben a
változékony időben is bármikor lecsaphat ránk. Elég egy hirtelen lehűlés, egy éjszakára nyitva
felejtett ablak vagy egy túlműködő légkondicionáló, és máris kezdődik a tüsszögéssel, torokfájással
teli kínkeserves időszak. Ezért fontos, hogy immunrendszerünk erősítését ne csupán a téli
hónapokban tartsuk kiemelt fontosságúnak, hanem egész évben szenteljünk neki kellő figyelmet.
Mutatunk néhány jótékony hatású növényt, melyek szinte minden konyhában fellelhetőek.

 

Citrom


A tény, hogy a citrom kiváló C-vitamin forrás, talán senki számára nem ismeretlen. Egy darab közepes
citrom fedezi egy felnőtt ajánlott napi C-vitamin bevitelének 40%-át. A vitamin szerepe rendkívül
fontos az immunrendszer működésében, mivel stimulálja a fehérvérsejtek képződését, illetve az
immunsejtek védelmében is részt vesz. A citromban található folsav a szív- és érrendszerre gyakorol
pozitív hatásokat. Csökkenti a stroke esélyét, antioxidáns hatásának köszönhetően szabadgyökök
megkötésével járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, egyes kutatások szerint szerepe lehet a
koleszterinszint csökkentésében is.
A gyümölcs aromáját adó citromsav enyhén savas kémhatásának köszönhetően csökkenti a vesekő
kialakulásának esélyét, sőt a már kialakult kisebb kövek lebontásában is segítségére lehet a
szervezetnek.

Gránátalma

A gránátalma Magyarországon kuriózumnak számít, noha a legtöbb szupermarketben és piacon már
könnyedén beszerezhető. Megjelenése a görög mitológiában és a Bibliában többezer éves
népszerűségéről árulkodik, savanykás íze és a húsában található számos mag miatt itthon azonban
inkább megosztónak számít. Tudományosan bizonyított jótékony hatásai azonban vitathatatlanok.
Remek K-vitamin forrás, emellett gazdag folsavban, káliumban és magnéziumban is. A benne
található tanninok és flavonoidok pedig jelentős antioxidáns hatású vegyületek, melyek pozitívan
hatnak a koleszterinfelszívódásra és a szív- és érrendszerre. A gránátalma-kivonatról bebizonyították,
hogy elősegíti a rákos sejtek differenciálódását, avagy a sejtek egészséges formájukba való
visszatérését.

Gyömbér

A gyömbér jótékony hatásai Kínában már időszámításunk előtt is széleskörben ismertek voltak.
Jelentősebb vitamintartalma mellett létfontosságú ásványi anyagokat, például magnéziumot,
foszfort, káliumot, vasat és cinket is találhatunk benne.
Bizonyított emésztést serkentő és hányingert csökkentő hatása mellett lázcsillapításra, mikrobaölő
hatása miatt torokfájás, köhögés kezelésére is kiváló. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően
ízületi fájdalmak kezelésére is alkalmas.
Talán a legtöbben tea vagy fűszer formájában találkozhattatok vele, szárítva és kandírozva is
előszeretettel fogyasztják.

Fokhagyma

A fokhagymát évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra egyaránt a világ minden
táján. Jótékony, gyógyító vagy épp gonosz lelkeket távoltartó hatásaival népi hiedelmekben is
találkozhatunk, egyes pozitív tulajdonságairól tudományos bizonyítékok is rendelkezésünkre állnak.
Felületek bedörzsölésével vagy a fokhagyma fogyasztásával ártó szellemeket ugyan aligha tartunk
távol, de a növényben található allicin nevű anyag antimikrobiális, vagyis baktérium-, vírus- és
gombaölő hatással bír.
A fokhagyma intenzív aromáját adó kénvegyületek amellett, hogy bizonyítottan antioxidáns hatással
rendelkeznek, a májba jutva beleavatkoznak a koleszterin-anyagcserébe, ezáltal kevesebb koleszterin
jut a vérbe. Másik jelentős szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően csökkenti a
vérlemezkék összetapadásának, ezáltal a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét is.
Mindezek mellett hatóanyagai egyes – főként emésztőrendszeri – daganatok kialakulásában szerepet
játszó enzimek aktivitását is csökkentik, ezáltal felvéve a harcot a rákos megbetegedések ellen.

 

Kurkuma


Nem csupán izgalmas íze, de remek élettani hatásai miatt is érdemes használnunk a kurkumát. A
keleti konyha és természetgyógyászat évszázadok óta ismert és kedvelt növénye. Gumóját
leggyakrabban kiszárítva és porítva használják, hazánkban is leginkább ebben a formában
találkozhatunk vele.
Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ízületi fájdalmak, allergiás reakciók vagy akár a
hasnyálmirigy-gyulladás tüneteinek enyhítésére is használják, vízhajtó hatása pedig a veseműködésre
hat kedvezően.
Hatóanyagai az élénksárga színét adó polifenolok, az úgynevezett kurkumonok. Ezek a vegyületek
azon fehérvérsejtek aktiválásával serkentik az immunrendszer védelmét, melyek kifejezetten a
szervezetet veszélyeztető anyagok deaktiválásában vagy elpusztításában vesznek részt.
Daganatellenes hatásait kísérletekkel is alátámasztották már.

Scroll To Top