Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 fantasztikus dolog, ami a görögdinnyéből készülhet

Hamarosan kezdődik hazánkban a görögdinnye szezon. A hűsítő, lédús gyümölcs remek csemege a forró nyári napokon, ráadásul kalóriatartalma is viszonylag alacsony, így bármikor bátran fogyaszthatjuk, a nyári alakunknak nem fog ártani. Íme néhány szuper dolog, ami görögdinnyéből készülhet!

Saláta

Természetesen nem mi vagyunk az elsők, akiknek eszébe jutott, hogy saláta is készülhet a görögdinnyéből, és nem is mi vagyunk az utolsók. Viszonylag semleges, édes íze miatt remekül passzol bogyós gyümölcsökhöz, almához, barackhoz vagy akár ananászhoz. A gyümölcskavalkádot akár néhány friss mentalevéllel, vagy ha elég bátrak vagyunk, némi bazsalikommal is megbolondíthatjuk.

Érdemes azonban kiszakadni a gyümölcssaláták világából, és merészebb párosításokat is kipróbálni. A görögdinnyéhez remekül passzolnak olyan friss sajtok, mint például a mozarella, a feta vagy éppen kecskesajt. Egy ilyen keveréket akár némi dióval vagy olívabogyóval is megbolondíthatunk. A végeredmény egy isteni, hamisítatlan mediterrán ízvilágú saláta lesz.

Krémleves

Noha a dinnyekrémleves szóról a legtöbben valószínűleg sárgadinnyéből készült fogásra asszociálnak, isteni krémleves készíthető görögdinnyéből is, amely nemcsak finom, de elkészítés után alaposan lehűtve fel is frissíti a fogyasztóját.

A levest készíthetjük ízlés szerint tejszínnel vagy anélkül, besűrítve vagy hígabban hagyva. Tálalhatjuk édesen, mentával, esetleg krémes sajtdarabokkal, dióval megszórva, de társíthatunk mellé más gyümölcsöket is. Sárgadinnyével, feketeribizlivel, szőlővel például isteni görög gyümölcsleves készülhet belőle.

Sorbet

Ha nem találjuk elég hidegnek a hűtőből kikerülő dinnyét, akár frissítő sorbetet is készíthetünk belőle ezt akár cukor hozzáadása nélkül is megtehetjük. A leturmixolt majd lefagyasztott dinnye remek csemege kicsknek és nagyoknak is egyaránt. Ráadásul így a legkisebbeket is könnyedén rábírhatjuk a gyümölcsfogyasztásra, hiszen ennek a félig fagyinak, félig jégkásának tűnő színes, jeges desszertnek még ők sem tudnak ellenállni.

Természetesen sorbet készítésekor is kísérletezhetünk különböző gyümölcsvariációkkal, fűszerekkel, ízvilágokkal. Ha felnőtt fogyasztók számára készítjük, akár egy kis alkohollal is megbolondíthatjuk.

Koktélokhoz, fröccshöz, sangriához akár jégkockát is készíthetünk a pépesített dinnyéből, amely nemcsak lehűti az italt, de finom kísérője is lesz annak.

 

Zselé

Egy elkészítési mód, amelyet alkalmazva tényleg csupán a fantáziánk szab határt. Görögdinnyén, zselatinon és némi cukron kívül nincs is szükségünk másra ahhoz, hogy ízletes dinnyezselét készítsünk. Ezen túl már tényleg ránk van bízva, milyen gyümölcsökkel, fűszerekkel tehetjük még izgalmasabbá a leturmixolt dinnyét.

Bogyós gyümölcsöket akár egészben is belekeverhetünk a zselatinnal felfőzött görögdinnye pépbe, tölthetjük a keveréket vicces formákba, hogy könnyebben rábírjuk a gyerekeket a vitamindús gyümölcsökkel teli zselé elfogyasztására, vagy akár a kivájt dinnyehéjba is visszatölthetjük a zselatinos pépet, és ha megszilárdult, úgy szeletelhetjük, mintha csak friss görögdinnye lenne.

Ha a leturmixolt dinnyéhez a zselatinnal való felfőzés után rumot, vodkát vagy ízléstől függően akár gint keverünk, és úgy hűtjük le, az így készült alkoholos nassolnivalóval garantáltan megalapozzuk egy baráti összejövetel hangulatát.

 

+1 Szeletek, katonák, görögdinnye golyók

Sok esetben nincs is szükség többre, mint a friss görögdinnye dekoratív tálalására. Élénk színeinek hála, már egyszerű szeletek formájában is feldobja a vendégváró asztalt, de ha adni akarunk az eleganciára, egy fagylaltos kanál segítségével akár gömböket is készíthetünk belőle, vagy süteményszaggató segítségével különböző formákat vághatunk ki a szeletekből.

Felkockázott görögdinyéből akár dekoratív gyümölcsnyársakat is készíthetünk, pompás szín- és ízkombinációkat állíthatunk össze, kerülhet a nyársra friss sajt, mentalevelek a gyümölcsök közé, de akár pármai sonka is.

Bármilyen formában tervezzük fogyasztani, a lényeg, hogy semmiképp se mulasszuk el a szezont. A görögdinnye szinte elengedhetetlen része a nyárnak, használjuk ki, amíg hozzájutunk, nehogy később hónapokig bánjuk, hogy ebben a szezonban lecsúsztunk róla!

Scroll To Top