Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 Asztalfoglalás

Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

Vargánya – az erdők királya

Megannyi ehető gomba létezik a világon, azonban kétség kívül a vargánya az egyiklegnépszerűbb hazánkban. De hogy mivel érdemelte ki ezt a nagy szeretetet? A vargányák – mert hogy több fajtája is létezik – többi társukhoz képest is kiemelkedően ízletesek: az ízletes és a nyári vargánya nyersen is erős aromával rendelkezik, de szárítva még jobban előtérbe....

Hagyományőrző fogások

  Nemrég megújult a Zila Kávéház és Étterem étlapja. A különleges hús-, hal- és tésztaételek mellett úgy döntöttünk, tisztelgünk egy kicsit a magyar konyha hagyományai előtt, ezért igazi, házias ízekkel is találkozhatnak vendégeink az étlapot böngészve. Úgy tartják, a tatár beefsteak nevét a nyereg alatt húst puhító lovasokról kapta a nevét, pedig már bebizonyosodott, hogy....

Ehető művészet

A műalkotásokat általában az örökkévalóságnak szánják alkotóik, céljuk legtöbbször az, hogy valami maradandót alkossanak a világban. Akadnak azonban olyanok is, akik ennél szerényebb, ám látványos műremekeket készítenek… különböző ételek felhasználásával. Íme néhány lenyűgöző művészeti alkotás, ami valószínűleg épp olyan finom, mint amilyen szép. Adam Shaldon 132 darab pirítósból készítette el a megfeszített Krisztus mását. Időt....

Gasztonómiai időutazás – a magyar konyha a 15. századig

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Ezúttal a magyar konyha eredetével foglalkozunk egy kicsit: az évszázadok során sok....

Kávékoktélok

  Imádod a kávét? Feketén, tejjel, hidegen, melegen, bárhogyan és bármikor? Akkor bizony érdemes kipróbálnod a kávékoktélokat is! Egy tavaszi vagy nyári estén, baráti társaságban nincs is jobb, mint egy frissítő kávékoktél, ami nem csupán finom, de még fel is pörget. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek a legjobb kávés italok. A legismertebb mind közül talán az....

A nagy rizsútmutató 2.

A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Korábbi cikkünkben bemutattuk a hazánkban legelterjedtebb, hagyományos fehér és barna, valamint a basmati rizst, most ismerjünk meg további három fajtát! A jázmin rizs, akárcsak a basmati, az illatos rizsek közé tartozik, épp ezért – valamint a külsejük miatt – szokás őket....

Koncentrált egészség – Csírák

Az, hogy kicsi, de erős, nemcsak a borsról mondható el, hanem a különböző csírákról is. Van olyan, aminek ízére is igaz ez, de valamennyi ehető csíránál vonatkozik ez az állítás a tápanyagtartalomra. A csírák még a beérett terméseknél is több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Legnagyobb előnyük azonban az, hogy tele vannak....

Fokhagyma – Természetes és finom orvosság

A magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga a fokhagyma. De azon kívül, hogy ízletesebbé teszi életünket, az egészségünkhöz is nagyban hozzájárul, ráadásul „igénytelenségének” köszönhetően könnyen termeszthető és tárolható is! Ez az intenzív ízű, a liliomfélék családjába tartozó fűszernövény ugyan Dél-Ázsiában őshonos, de évszázadok óta az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag világszerte. Pozitív egészségügyi hatásai miatt az ókorban sok....

Hús nélkül élni? Ezek a legjobb húspótlók

Manapság egyre többen választják, hogy a húsról tudatosan lemondva alakítják át étkezési szokásaikat. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hús mellőzése sok kockázatot is rejthet magában, ha nem pótoljuk megfelelően a belőle származó tápanyagokat. Szerencsére bőven akadnak fehérjetermészetű növényi ételek, melyek pótolhatják a húsmentes élet miatt felmerülő tápanyaghiányt. Mi most a három leggyakoribbat, a tofut,....

Ehető virágok I.

Tavasszal a virágok az egész természetet beborítják csodás színeikkel. De miért kéne, hogy csak a négy falon kívül láthassuk őket, ha egyszer a tányérainkon is ott lehetnek, ráadásul nem csak díszként? Íme, néhány ehető virág, ami az étkezéseket is szebbé, sőt finomabbá varázsolhatják. Az ehető virágokat számtalan módon használhatjuk fel. Készíthetünk belőlük lekvárt, fagylaltot, zselét,....

Minden falat számít – Élelmiszerbank Magyarországon

Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Napjainkra a kezdeményezés Amerikától Ausztráliáig, Nyugat-Európát is beleértve a világ számos országában nyert teret, működésükkel rászoruló emberek millióinak életét segítve. Az élelmiszerbank olyan non-profit szervezet, melynek lényege, hogy eljuttatja a termelőknél, kereskedőknél összegyűlt felesleges, de fogyasztható élelmiszereket a rászorulókhoz, hogy ezzel is hozzájáruljon a szegénység, az éhezés....

A nagy rizsútmutató 1.

  A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Délkelet-Ázsiában már közel 5000 éves múltra tekint vissza ez a perjeféle, hazánkban azonban csak a 15. században bukkant fel, így hiába mindennapos a használata, mégis sokkal kevésbé változatos módon használjuk fel, mint az őshonos területeken élők. A rizs fogyasztását egyszerű....

Májusi gasztrofesztiválok

  Május igazi gasztro- és piknik ünnep. Május elsején országszerte rengeteg programot találhatunk, de a hónap hátralevő időszakában sem kell sokat keresgélnünk, ha valami kulináris élvezetre vágyunk.   Velencei Tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál – Agárd, április 29. – május 1. Hagyományok, kulturális, gasztronómiai és természeti értékek a Velencei-tó turisztikai szezonnyitó fesztiválján május első....

Boldogító táplálkozás – A folsav

A B9-vitamin, azaz a folsav – azon túl, hogy kiemelten fontos szerepe van az embriók fejlődésében – óriási hatással van az általános közérzetedre. Ennek a vízben oldódó vitaminnak szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is. Mégis talán amit a leginkább....

Pohárfajták – koktélos poharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Íme a legfontosabb koktélos poharak! A Collins pohár a legegyszerűbb a koktélos poharak között. Hosszúkás, egyenes....

Spárga, a tavaszi kedvenc

Sokunknak van rossz gyerekkori emléke vagy szörnyű konyhai élménye a spárgával, pedig ez a zöldség sokoldalú felhasználási módjával igazán színt vihet a tavaszi főzésbe. Magyarországon ma már nem csupán a piacokon, de a kisebb-nagyobb élelmiszerboltokban is könnyedén rábukkanhatunk a spárgakötegekre, és még ha a korábbi kísérletezések, vagy az iskolai menza elvette volna a kedvünket, érdemes....

Utazás a világ konyhái körül – Japán

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Japánba  látogatunk. Az elmúlt évek és évtizedek gasztronómiai forradalmainak köszönhetően, ma már akár itthon is belekóstolhatunk a japán konyha különleges ízeibe, de akárcsak a kultúrájuk, a gasztronómiájuk is....

Az első magyar szakácskönyvek

Kínában már közel 3000 évvel ezelőtt, Európában a könyvnyomtatással szinte egyidőben, Magyarországon azonban csak a 17. század végén jelentek meg az első receptkönyvek. Bár azóta a magyar konyha is sokat változott, mégis vannak olyan receptek ezekben, melyek mai napig a gasztronómiánk alapkövei közé tartoznak. A legelső magyar receptgyűjteményt Misztótfalusi Kis Miklós írta és a Szakáts....

Hordj sütit!

Az nem kérdés, hogy mindannyian imádjuk a sütiket. De az igazi fanatikusok nemcsak megenni, de akár viselni is szeretnék a finomságokat, vagy legalábbis az apró másaikat. A muffinokat a végtelen számú variációik mellett mutatósságuk miatt is imádjuk, így nem csoda, hogy megannyi ékszerészt ihlettek meg ezek a finomságok. Találhatunk szabadon variálható nyakláncot, harapnivaló fülbevalót és....

Furcsaságok a magyar konyhában

Tejfölös túró, mákos tészta vagy épp zsíroskenyér? Nekünk mindennapos, azonban az idelátogató külföldieknek néhány dologtól leesik az álla. Íme néhány olyan fogás és szokás, ami a turistáknak igazán meglepő. Talán a tejföl az, ami a leghamarabb feltűnik egy Magyarországra tévedő külföldinek. Ugyanis a magyarok jelentős része hajlamos szinte bármibe tejfölt tenni, vagy bármi mellé ezt....

Jaj, de jó a habos sütemény

A sütemények szeretete az egész életünket meghatározza, így nem csoda hogy sok zenészt, énekest is megihlettek a különböző énekesek. Összeszedtük a kedvenc dalainkat, amiket igazán csak az édesszájúak érthetnek meg. 1911-ben született Kiss Manyi, aki kolozsvári tanulmányai után az egyik legnépszerűbb magyar színésznővé vált. Az igazi sikert azt hozta meg neki, amikor a Fiatalság bolondság....

Húsvéti tojás – meddig tároljuk?

Nincs húsvét festett tojás nélkül. Ha pusztán dísznek szánjuk, érdemes a kifújt héjakat díszíteni, de persze a sonka és kalács mellé kínált főtt tojásokat is dekorálhatjuk. Azonban érdemes odafigyelni, hogy ezeket hogyan és meddig tároljuk. A legfontosabb – mint oly’ sok más esetben is –, hogy friss alapanyagot válasszunk. A tojások akár 4-5 hétig is....

Frissítő tavaszi turmixok

Már javában benne járunk a tavaszban, így egyre nagyobb a zöldség- és gyümölcskínálat, melyek segítségével pótolhatjuk a tél során elvesztett vitaminokat. De nem csupán megenni lehet ezeket, hiszen frissítő turmixokat is készíthetünk! Alapanyagnak jóformán bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt választhatsz, csak a képzeleted szab határt! A tejjel, joghurttal és zabpehellyel készülő turmixok ráadásul reggelinek is alkalmasak:....

A húsvéti ételek eredete

A keresztény eredetű húsvét a karácsonyhoz hasonlóan mára Magyarország teljes lakossága számára ünneppé vált. Ehhez méltón pedig rengeteg hagyomány épült köré, s természetesen az ételek terén is megvannak az elengedhetetlen elvárások. A 8. században elterjedt ünnephez hamar hozzátársult az ételszentelés szertartása is. A hiedelem szerint a megszentelt húsvéti ételek megóvják a hívőket a mértéktelenség kísértésétől,....

Áprilisi gasztrofesztiválok

Áprilisban rengeteg helyszínen várják a gasztronómia szerelmeseit különböző programokkal és fesztiválokkal. Borok, pálinkák és húsvéti készülődés a főszerepben!   Húsvétváró – Veresegyház, április 8. Veresegyházán, a Gombai cukrászdánál várják az érdeklődőket április 8-án, hogy közösen készüljenek a húsvétra. Árusok, gyerekprogramok, kürtőskalácsok és utcabál is várja az odalátogatókat reggel 9 órától. Tavaszi Pincenyitogató – Hajós, április....

Utazás a világ konyhái körül – Olaszország

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Olaszországba  látogatunk. Az olasz konyha a világ egyik legnépszerűbbje. Nem meglepő, hiszen változatos, mégis egyszerű ételek tömkelegét köszönhetjük nekik. Változatosságát annak köszönheti, hogy a különböző tartományokban teljesen eltérő....

Balkonkert kialakítása

Attól, hogy valakinek nincs kertje, ahol megtermesztheti a főzéshez szükséges alapanyagokat, még nem kell lemondania a friss fűszerekről. Egy kis balkon és néhány cserép elég a saját nevelésű fűszerekhez! Azonban mielőtt nekilátsz az ültetésnek, néhány dologra érdemes odafigyelni. Először is nem mindegy, milyen cserepet választasz. A legkönnyebben a műanyagból készülteket lehet beszerezni, ezekben azonban nehezebben....

Gasztronómiai időutazás – az újkori francia konyha

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Időutazásunk során a 17. századba érkezve külön fejezetet kell szentelnünk a francia....

Panna Cotta – az olasz csodadesszert

Az olasz gasztronómia mindig lenyűgöz minket! Legyen szó tésztáról, halról vagy kávéról, az itáliai konyhához mindig előszeretettel fordulunk. Nem kivétel ez alól a desszertek sokasága sem, melyekből egyik nagy kedvezünk a panna cotta. A név főzött tejszínt jelent, ami nagyjából le is fedi, miről van szó. Készítésekor ugyanis tejet, tejszínt és cukrot főznek össze, majd....

Pohárfajták – borospoharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Kezdjük a borokkal! A boros poharak első, s talán legszentebb szabálya, hogy soha nem készülhetnek színes....

Főszerepben a medvehagyma

A tavasz beköszöntével étlapunk is megújult – már ami a heti ajánlatot illeti. A legfőbb alapanyagunknak kedvenc tavaszi zöldségeink egyikét, a medvehagymát választottuk. Ez a friss, leveles zöldség ugyanis rengeteg módon felhasználható, szinte mindent fogást fel lehet dobni a segítségével. Leggyakrabban medvehagymakrémleves formájában találkozhatunk vele, így természetesen mi sem hagytuk ki ezt az ínycsiklandó fogást.....

Itt a tavasz, éljenek a friss zöldségek!

Tél végére még azok is vágynak egy kis friss zöldségre, akik egyébként a más típusú ételeket preferálják. Most, hogy már beköszöntött a tavasz, végre ismét friss, vitamindús zöldségfelhozatalnak örülhetünk. De melyek is pontosan a tavaszi idényzöldségek? Ebben az évszakban jellemzően zsenge, leveles zöldségeknek örülhetünk: a megújuló természet különféle zöld színeiben pompázó salátáknak és a fokozatosan....

Amire a lazacnál figyelni érdemes

Az olajos halak közé tartozó lazac hihetetlenül egészséges és sokoldalú étel. Zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban gazdag alapanyag, ami salátákhoz, nyersen vagy füstölve éppoly finom, mint sülve. Azonban érdemes pár dologra odafigyelni vásárlásakor és tárolásakor egyaránt. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele: a tenyésztett lazacok esszenciális savtartalma jóval alacsonyabb, mint a vadvízieké. Ez nem azt jelenti, hogy....

Márciusi gasztrofesztiválok

A tavasz beköszöntével sokkal szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Ha pedig a kirándulást még egy izgalmas gasztroprogrammal is összeköthetjük, semmi sem állíthat meg minket. Márciusban ezekre a rendezvényekre érdemes ellátogatni. Szoboszlói Toros Napok – Hajdúszoboszló, március 10-12. A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2017-es évben is! A....

Az ételnek az asztal mellett a helye

No persze csak abban az esetben igaz a cím, ha Haris Jusovic káprázatos székeiről beszélünk. A különleges fantáziájú művész ugyanis ételek ihlette ülőalkalmatosságokat alkotott. Ki ne szeretné, ha kedvenc étele végre több szerepet kapna a gyors elfogyasztásnál? Legyél pizzaimádó, vagy csokifanatikus, Haris Jusovic extravagáns székei között biztos találsz olyat, amivel feldobnád az étkezéseket.

Azték zsálya – avagy a fantasztikus chia mag

Az elmúlt években óriási és egyre növekvő népszerűségnek örvend a Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos chia mag. Nem is csoda, hiszen nagyon változatosan elkészíthető és még egészséges is. A chia magot már az aztékok is felhasználták (ezért is nevezzük azték zsályának), ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták.  Újdonsült népszerűségét főként....

Készíts egészséges tízórait!

Felnőttként és gyerekként egyaránt fontos, hogy kiegyensúlyozottan, megfontoltan táplálkozzunk a hétköznapok során. Ehhez a legfontosabb egy tartalmas reggeli, amit például a Zila Kávéházban is elfogyaszthatsz, de közel ugyanilyen fontos a megfelelő tízórai. Mivel ebben az időszakban kevesebb időnk van elkészíteni az ételt, vagy elmenni megvenni azt, érdemes már reggel összekészíteni magunknak, és egy kis uzsonnásdobozba....

Burgonyaútmutató – mit mire használjunk?

Nincs talán még egy olyan sokoldalú alapanyag, mint a burgonya. Főételként, köretként, salátaként de még nassolnivalóként is használjuk, azonban nem mindegy, melyik fajtáját milyen módon készítjük el. Az 1500-as években Európába behozott növény mára az egyik legnépszerűbbé nőtte ki magát: több ezer fajtáját termesztik világszerte, így Magyarországon is. Itthon a felmérések szerint átlagosan 50 kg-ot....

Egészséges szénhidrátforrások

A szénhidrát bevitele fontos a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ugyanakkor nagyon óvatosan kell bánni velük, hiszen rengeteg fajtája inkább számít károsnak, s nem utolsó sorban hizlalónak. Ha azonban megfontoljuk, milyen formában visszük be a szervezetünkbe, akkor a lebontásukhoz szükséges energiát kell a szervezetnek felhasználnia, így akár még fogyókúrás étrendbe is beilleszthetjük. Az egészséges szénhidrátforrásokban nagy mennyiségben találhatóak....

Mesék ihlette tortacsodák

A gyerekeknek két dolog igazán szent és sérthetetlen: a kedvenc meséjük és torta, amit születésnapjukra várnak. Ha pedig ezt a kettőt kombináljuk, bizony, garantált a siker. Az interneten már rengeteg csodás alkotást találhatunk, mi most összeszedtük azokat, amik minket is levettek a lábunkról. De szavak helyett álljanak itt a képek, hiszen önmagukért beszélnek. Fel! (Up)....

5+1 ajándékötlet a konyha szerelmeseinek

Ha valaki igazán szeret főzni, minden apró kiegészítőnek örül. Összeszedtünk néhány szuper ajándékötletet, melyek leegyszerűsíthetik a konyhai műveleteket – vagy épp izgalmasabbá tehetik azokat. A receptek általában elég pontosan megadják, milyen vékonyra kell kinyújtanunk egy-egy tésztát. De hogy tudjuk ezt valóban jól ellenőrinzi? És hogyan lehet igazán egyenletes vastagságúra nyújtani? Hát ezzel a sodrófával. A....

Ki lesz az év gasztrohőse?

Az egyik legnépszerűbb férfimagazin, a Playboy évek óta több kategóriában keresi a meghatározó férfiakat, akik saját területükön kiemelkedőt alkotnak, mindemellett pedig kiállásukkal, habitusukkal és intelligenciájukkal is lenyűgözik az embereket. Idén a gasztronómia területén is kiszemeltek öt jelöltet, akik közül az olvasók választhatják ki az év gasztrohősét. Bernáth József a Konyhafőnök című műsorral vált országszerte igazán....

Töltsd nálunk a Valentin napot!

Bár a legjobb az lenne, ha minden egyes napot egy romantikus vacsorával zárhatnánk le életünk szerelmével, sajnos ezt a legtöbben nem tehetjük meg. A Valentin nap viszont már elképzelhetetlen egy gyertyafényes, meghitt falatozás nélkül. A Zila Kávéház és Étterem épp ezért különleges menüsorral készül a szerelmeseknek. Mivel ilyenkor minden a piros különböző árnyalataiba borul, úgy....

Így pótold a D-vitamint a tél végén

Hosszú hetek és hónapok óta szenvedünk a napfény hiányától, s ami még fontosabb, ezzel a D-vitamint is jelentősen megvonjuk magunktól. Pedig nem a napfény az egyetlen, ami biztosíthatja ennek a fontos vitaminnak a rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitelét. Már régen is felismerték, hogy a napfény hiánya sok egészségügyi problémát okozhat. Főként a csontrendszeri betegségekre figyeltek fel,....

Cukor nélkül élni

Vannak, akik betegség miatt, vannak, akik egyéni elhatározásból próbálják cukor nélkül élni az életüket. Bár elsőre elképzelhetetlennek tűnik, valójában nem is olyan nehéz feladat nélkülözni a cukrot. A nélkülözés mögötti ok lehet fogyókúra vagy pusztán az egészségesebb élet iránti vágy, az azonban biztos, hogy eleinte sok problémával szembesülhet az ember. Például a megszokott üdítőitalokat vagy....

Gasztronómiai időutazás – A reneszánsz konyha

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. A sötét középkort követően sok területen nagy fejlődés ment végbe, így természetesen....

Reggelizz a Zilában!

Nincs is jobb annál, mint egy tápláló, bőséges és változatos reggelivel indítani a napot. Persze ennek elkészítésére sokaknak nincs ideje a nagy rohanásban, de kávéházunkba betérve nem kell lemondani a korai finom falatokról. A Zila Kávéház és Étterem megújult reggeli kínálatával minél többféle reggeli igényt próbálunk kielégíteni: a hagyományos és a különleges napindító fogások kedvelői....

Februári gasztrofesztiválok

Február a farsangi szezonról szól, így nem csoda, hogy sok-sok gasztronómiai programba futhatunk bele országszerte. Ismét összeszedtük a legígéretesebbeket. Kolbászfesztivál – Fonyód, február 3-5. A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és....

Nassolnivalók a farsangi bulira

Ismét itt a mulatozás időszaka, de jól tudjuk, hogy nincs jó buli finom, házi készítésű finomság nélkül. Ismét összeszedtük néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető kedvencünket. Chips és ropi helyett ideális választás az édesburgonya. Néhány darab (fejenként 1,5) meghámozott édesburgonyát szeletelj egyforma méretű cikkelyekre. Egy kistálban keverj össze olívaolajat tetszőleges fűszerekkel (só, bors, fokhagyma, majoranna, bazsalikom,....

Utazás a világ konyhái körül – A Skandináv-félsziget

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal a skandináv országokba látogatunk. A Skandináv-félsziget országaiban a gasztronómia jelentősen eltér az egyéb európai országoktól. Ez első sorban a más éghajlati viszonyoknak köszönhető. A nálunk jellemző zöldségek és....

A magyar porcelángyártás története II – A Zsolnay-gyár

Az egyik legismertebb hazai porcelángyár, a Zsolnay-gyár igazán kalandos múltra tekint vissza , története egészen 1853-ig nyúlik vissza. Zsolnay Vilmos édesapja ebben az évben vásárolta meg a lukafai kőedénygyárat, amit aztán Pécsre telepített át, de kevesebb mint egy évtized alatt már a csőd közelébe sodorta. Vilmos pénze és kitartása volt az, ami mégis megmentette a....

Kedvenc téli savanyúságunk

Bár a legtöbb savanyúságot már nyáron elkészítjük, így ha van elég hely a kamrában, akár egész télen is kihúzhatjuk velük, ez nem jelenti azt, hogy télen nem állhatunk neki egy-egy finom savanyú elkészítésének. A húsos, zsírosabb ételek szinte elképzelhetetlenek egy kevés csalamádé, kovászos uborka vagy egyéb savanyúság nélkül, de ha szabadon engedjük a fantáziánkat, szinte....

Torták, amiket más édességek ihlettek

Mindenkinek megvan a kedvenc, boltban vásárolható édessége. Van, aki a gyerekek kedvencét, a Kinder szeletet szereti, van, aki inkább a Ferrerót választja. És persze vannak a klasszikus, szinte népiesnek mondható finomságok, például a mákosguba és a madártej. Leginkább ezeknek a klasszikus kivitelezéséhez vagyunk hozzászokva, a Zila Kávéháznak azonban lételeme a forradalmasítás és újítás. Épp ezért....

Gasztronómiai időutazás – A sötét középkor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. A sötét középkor elnevezését többek között azért kapta, mert a római kor....

Farsangi fánk

Vízkereszt után indul az év egyik legtöbb mulatsággal tarkított időszaka, a farsang. Bálok, jelmezek és természetesen rengeteg finomság vár ilyenkor ránk, s legfőképpen az elengedhetetlen farsangi fánkok rengetege! Az olasz eredetű farsangi dőzsölés egészen hamvazószerdáig tart (2017-ben ez a nap március 1-re esik). A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk....

Heti ajánlat

Időről időre szeretjük meglepni vendégeinket egy-egy különleges fogással. Heti ajánlatunkba ezúttal egyaránt válogattunk be hagyományos ételeket és különleges fogásokat, melyeket január 19-ig lehet megkóstolni. A hideg, téli napokon mindannyiunknak jól esik egy forró leves, ami felmelegíti a testet és a lelket. Mi mást választottunk volna alapanyagnak, mint az időszak sztárját, a babot. Az igazi, házias....

Januári gasztroprogramok

A decemberi ünnepek után újult lendülettel vethetjük bele magunkat a gasztroprogramokba. Legnagyobb szerencsénkre januárban is van miből válogatni! Gyulai Pálinkakóstoló, Gyula, 2017. január 13. Díjnyertes pálinkakóstoló a Harruckern Pálinka Manufaktúrában. 17:00 órakor indul a kisbusz a Tourinform iroda elől a Gyulai pálinka Manufaktúrába, ahol főzőmester mutatja be a zamatos gyümölcs útjának főbb állomásait a gyümölcsfától a....

A házi bonbon jobb, mint a bolti!

Az ünnepek során biztos mindannyian kaptunk legalább egy doboz bonbont. Ezek az édességek aztán legtöbbször a szekrény mélyén porosodnak egészen addig, amíg végül a szemetesben végzik. Pedig a bonbonok igazán finomak is lehetnek, főleg, ha mi magunk készítjük őket. Ma már könnyedén beszerezhetőek a szilikon bonbonformák, melyek segítségével különös formájú és változatos desszerteket készíthetünk. A....

Kocsonya

Ha végre 5-6 fok köré süllyedt a hőmérséklet, a vidéki asszonyok rendre elkezdték a kocsonyát készíteni. Ez a különös, főként Magyarországon elterjedt étel a mai napig az egyik kedvenc téli finomságunk. Kocsonyát készíteni nem nagy ördöngösség, viszont rendkívül idő- és helyigényes. Vagy megfelelő időjárásra, vagy nagy kapacitású hűtőszekrényre van hozzá szükség, ugyanis kis mennyiségben nem....

A disznóvágás hagyománya

Manapság, főként a nagyobb városokban élőknek már szinte teljesen kimarad az életéből a disznóvágás. Pedig pár évtizeddel ezelőtt még alig lehetett olyan embert találni, aki ne venne részt évente legalább egy-két disznóölésen. Régen, s főként faluhelyen a tél állandó velejárója volt a háznál hízlalt sertés levágása és feldolgozása, mindezt pedig közösségi formában tették. Azért télen,....

Utazás a világ konyhái körül – India

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Új cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, első alkalommal Indiába látogatunk. Indiai étterembe eljuthatunk itthon is, de a valódi gasztronómiai szokásokat ott csak kis mértékben ismerhetjük meg. Az indiai nők általában naponta háromszor főznek, mivel....

Különleges gyümölcsök

Emlékeztek még arra, amikor a banán és a kivi ritkaságszámba ment? Mára ez már a múlté, de még mindig felbukkannak különleges gyümölcsök az áruházak polcain. Hamis licsinek is csúfolják a rambutan nevű egzotikus gyümölcsöt, ami nem is meglepő, hiszen ha hozzájutunk a belsejéhez, lédússágát és ízét tekintve is a szintén nem túl elterjedt licsit juttathatja eszünkbe.....

Téli teakeverékek

A hidegebb hónapokban nem győzünk betelni a különböző forró italok fogyasztásával, főként a teákkal. Azt már megnéztük, milyen klasszikus teafélék és egyéb, teajellegű italok vannak, most ideje megtanulni, hogy téliesíthetünk egy átlagos fekete teát. A téli italok és sütemények jellegzetes ízeit elsősorban a narancsnak, citromnak, almának, szegfűszegnek és fahéjnak köszönhetjük. Épp ezért most is ezekhez....

Alkoholos italok karácsonyra

Az ünnepi vacsora velejárója, hogy egy-két pohárka finom, alkoholos italt is elfogyaszt a társaság. Van, aki a borra, van aki a sörre, esetleg egy kupica pálinkára szavaz, az édesszájúaknak viszont valami különlegessel készülhetünk. A csokilikőrt igen egyszerű házilag elkészíteni. Ilyenkor szokott előkerülni a nagymama évek óta tárolt méregerős barackpálinkája: csokilikőr formájában az enyhe barackíz még....

Ünnepi asztaldísz házilag

Bár a finom fogások a legfontosabbak, az igazi hangulatot a körítés, ez esetben az asztal díszítése adja meg. Egy kis idő ráfordításával egyedi asztaldísz kerülhet a finom vacsora mellé, ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk a mókába. Fogjunk néhány henger alakú gyertyát, egy natúr színű szalagot és sok szép, hosszú fahéjrudat. A rudakat függőlegesen helyezzük a gyertya....

A legegyszerűbb karácsonyi aprósütemények

December végén minden családi asztal megtelik finomabbnál finomabb ételekkel. Természetesen a sütemények sem maradhatnak ki a sorból, de hogy ne kelljen minden nap frissen elkészíteni őket, az aprósütemények méltán kedveltek ilyenkor. Mi is sokféle aprósüteményt kínálunk az ünnepekre vendégeink számára, de tudjuk, sokan örömmel készítik el otthon ezeket a desszerteket. Az egyik legkedveltebb aprósütemény a....

A bejgli története

A mákos és diós bejglit a magyar karácsonyi hagyományok részének tekintjük. Olyannyira, hogy szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem hazai „találmányról” van szó. Pedig a bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, az ottani lakosok már a 14. században is gyakran készítették el ezt a kalácsfajtát. Magyarul diós/mákos tekercsnek hívják, de mára már senki nem használja ezt az....

Kések – mire figyeljünk a vásárlásukkor?

Egy korábbi bejegyzésünkben már megnéztük, mik a legfontosabb késfajták, amikkel nem árt, ha egy jó háztartás rendelkezik. Most nézzük meg, mire kell figyelnünk, amikor megvesszük ezeket! Szögezzük le, nem mesterszakácsok konyhájába választunk, így nem kell a legmagasabb árkategóriájú kínálatból keresgélni, de így is igaz a szabály: a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó kések sajnos....

3 egyszerű, mégis különleges karácsonyi előétel

A karácsonyi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen, mindenkinek megvannak az elvárásai, hogy mit szeretne ilyenkor elfogyasztani. De még az ilyen szigorú esetekben is van lehetőség a változatosságra: az előételeket úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk! Ezek a kedvenc karácsonyi előételeink. Füstölt kacsamell retekcsírás almapürével A vékonyra szeletelt füstölt kacsamell – melyet akár készen is....

Gasztronómiai időutazás II – Ókor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Eleinte Ázsia volt az iránymutató a gasztronómia fejlődésében, a legtöbb gabonaféle ázsiai....

Téli gyümölcsök

Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő vitaminbevitelről, különösen ha amúgy gyümölcsök formájában szoktuk megtenni. Pedig decemberben sem áll meg az élet, ilyenkor is találhatunk bőven gyümölcsöket, csak jókat és jó helyen kell keresni. A klasszikus gyümölcsök Nem kell importált gyümölcsökhöz folyamodnunk, a hazai termesztés is bőven kínál számunkra finomságokat. Az alma egész évben kapható, ráadásul....

Majonézes csirkepástétom

Főként májpástétomként gondolunk rá, pedig rengeteg dologból készülhet pástétom: húsból, halból, zöldségekből, vagy ezeknek a keverékéből is. A francia eredetű étel akár önmagában egy szelet kenyérrel, de főételekhez is adható. Íme a mi egyik kedvenc pástétom receptünk! Ha a vasárnapi húslevesből nyakunkon marad egy kevés főtt csirkehús, de nincs szívünk kidobni, akkor készítsünk belőle pástétomot.....

Teajellegű italok

Múltkor már végigvettük, hogy melyek is az igazi teafélék, milyen hatásuk van és hogy kell őket elkészíteni. De a négy fő teafajtán kívül sok más italt is teának nevezünk, pedig csak a jellegük hasonló, a növények, amiből készülnek viszont távol állnak a teától. Matétea Egyre népszerűbb ital itthon is a matétea, főként erős élénkítő hatásának....

Decemberi gasztrofesztiválok

Decemberben már az ünnepek körül forog minden, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lennének az ízlelőbimbóinknak kedvező programok. Sőt! Számos gasztroprogramot találhatunk ebben a hónapban is. Tihanyi Forraltbor Főző Verseny – Tihany, december 3. Ha tél, akkor forraltbor, ezt mindenki tudja. A tihanyiak pedig végképp, hiszen már hagyománynak számít a december eleji főzőverseny,....

Készíts puncsot házilag!

Az adventi vásárok elindultával lépten nyomon forró puncsos utcai árusokba botlunk. De ezt a finom, meleg italt nemcsak az utcán, hanem otthon is fogyaszthatjuk, hiszen elkészítése nem is olyan bonyolult. A jó puncs alapja a jó gyümölcslevek kiválasztása! És ez nem csak a narancslét jelenti, mellé válasszunk még egy karakteres ízű, bogyós gyümölcsből készült innivalót....

A hálaadás és ami mögötte van

Bár Magyarországon nincs hagyománya a hálaadásnak (Thanksgiving), az amerikai filmek miatt valószínűleg már mindannyian hallottunk róla, sőt, azt is tudjuk, hogy nincs ilyen ünnep pulyka nélkül. Na de mi is az a hálaadás? És mi köze a Black Fridayhez? A hagyomány szerint 1621 óta ünneplik november negyedik csütörtökjén Észak-Amerikában a hálaadást. Azért ekkor, mert eddigre....

Olajos magvak – miért fogyasszuk őket?

Szeretnél nassolni munka vagy az esti filmezés közben, de a csoki és a chips ősi ellenséged? Akkor válaszd az olajos magvakat! Persze ezt is csak mértékkel, mert a rengeteg pozitívum mellett van néhány hátulütőjük is. Kezdjük a rossz hírekkel: sajnos nagyon sokan allergiásak ezekre a magokra. A mogyoró az egyik leggyakoribb allergén alapanyag, mind az....

A legviccesebb teaáztatók

Múltkor már összeszedtünk pár vicces konyhai kiegészítőt, ami garantáltan feldobja a főzést, most viszont a teázást tesszük még izgalmasabbá és szórakoztatóbbá ezekkel a filterekkel. A nap végén, kimerülten nincs is jobb egy forró fürdőnél, no meg persze egy forró teánál. A teakeverékünk is megérdemli azt a bánásmódot, amit mi! Láttátok A cápa című filmet? Egy....

A tökéletes rántott hús

Hazánkban szinte elképzelhetetlen a vasárnapi családi ebéd húsleves és rántott hús nélkül. Ez utóbbit nagyon egyszerű elkészíteni, de ha igazán tökéletesre szeretnénk sütni, érdemes pár apró trükköt bevetni! A kiklopfolt hússzeleteket már szombat este áztassuk hideg tejbe, és egy egész estére tegyük a hűtőszekrénybe, így hihetetlenül omlós lesz a hús! A panírozás során figyeljünk arra,....

Marcipánfigurák

Nincs is igazán szép torta marcipánfigurák nélkül, főleg ha gyerekeknek szánt születésnapi meglepetésről van szó. Ezek a kis díszek ráadásul bármilyen formát magukra ölthetnek, csak a képzeletünk szabhat határokat! De mi is igazából a marcipán? Ez a cukrászati alapanyag egy rész édes, blansírozott mandulából és egy rész őrölt cukorból készül, amit vízzel masszává főzünk. Ehhez....

Zöldségfagyasztás: mit szabad és mit nem?

Tél közeledtével egyre nehezebbé válik a friss zöldségek beszerzése. Jobb híján az áruházak mélyhűtőiben található gyorsfagyasztott zöldségekkel is beérjük, pedig ezeket mi magunk is eltehetnénk télire. Persze nem minden kerülhet a fagyasztóba, mert sok mindennek megváltozik a szerkezete, íze és állaga, így jól meg kell fontolni, mit és hogyan tegyünk el télire. A káposztafélék, a....

A tökéletes forró csokoládé házilag

Nem csupán a kávézókban – bár hozzánk biztosan megéri betérni ezért a csodás nedűért – ihatunk télen forró csokoládét, otthonunkban is elkészíthetjük ezt a finomságot! Persze kaphatóak az instant alapporok, de be kell lássuk, azok közel sem adják ugyanazt az ízt és élményt. Pedig a tökéletes forró csokit nem is olyan nehéz elkészíteni. Amire szükség....

Kések – mire van szükség a konyhában?

Ahány kés, annyi szokás: mondhatnánk az ismert közmondás mintájára, hiszen a rengeteg késfajta mind-mind más feladatot lát el. Persze el lehet főzőcskézni 2-3 kés segítségével, de egy igazán profin felszerelt konyhában ennél többet találunk! A séfkés vagy konyhakés minden konyha elengedhetetlen darabja. Hosszú vastag pengéje nincs recézve, így mindenféle vágási és aprítási feladatra alkalmas. Nyele....

A magyar porcelángyártás története I.

Egy elegáns vacsora szinte elképzelhetetlen egy csodás, porcelánból készült étkészlet nélkül. Az első tárgyak készítéséhez képest sokat kellett várni a hazai gyártás indulására, de azóta töretlen a magyar porcelángyárak sikere. Most induló cikksorozatunkban a magyar porcelángyártás történetét vesszük végig. A kerámiaipar legnemesebb anyagának a Kínában feltalált porcelán számít. Első darabjai valamikor a 7. század környékén....

Gasztronómiai időutazás I. – Őskor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy ár a kezdetektől fogva ugyanilyen főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról, vagy az étkezési szokásokról. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy sütés-főzés nélkül, pusztán nyers bogyókat és zöldségeket....

Milyen olajokat használjunk?

Magyarországon szinte minden konyhában megtalálhatjuk a napraforgó étolajat mint a főzés elengedhetetlen alapanyagát, pedig sok más, izgalmas ízvilágú növényi olajjal helyettesíthetnénk, melyek ráadásul még egészségesebbek is. A napraforgó magjaiból készült olaj után az olívaolaj a leggyakoribb hazánkban. Ez a mediterrán származású anyag rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas polifenol tartalma pedig antioxidáló hatású. Előállítása módjának függvényében....

Novemberi gasztrofesztiválok

Az október izgalmas és változatos gasztronómiai programokat kínált, de a november miatt sem kell csüggednünk, nem csak Márton-nap alkalmából találhatunk ínycsiklandozó programokat! Bakony Expo – Veszprém, november 4-6. Harmadik alkalommal rendezik meg a bakonyi ízek a Veszprémi Arénában. A Bakony Expo rendezvényein megismerkedhetünk a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, míg szórakoztató színpadi produkciók....

Vendégvárók Halloweenre

Hazánkban is egyre nagyobb divatja van a halloweeni mulatságoknak, biztos mindannyian kaptunk legalább egy meghívást egy jelmezes házibuliba. De a hangulatot az apró kiegészítőkkel lehet a leginkább megteremteni, így a stílusos vendégváró fogások is elengedhetetlenek. Boszorkányujjak Lisztből, vajból, tojásból és cukorból tésztát gyúrunk, amit esetleg ízesíthetünk darált magdulával vagy mogyoróval, ebből ujjnyi vastag, 10-12 centis....

Új étlap a Zilában

Kávéházunk és éttermünk célja mindig is az volt, hogy folyamatosan megújulva minél több vendégünk igényét tudjuk kielégíteni. Épp ezért úgy gondoltuk, ideje frissíteni az étlapon is – de nincs ok aggodalomra, az új fogások mellett természetesen a régi kedvencek is megtalálhatók a kínálatban. Bármilyen fogásra is vágysz, nálunk biztos találsz kedvedre valót. Ha csupán egy....

Vicces konyhai kiegészítők

Még a főzés legnagyobb szerelmesei is úgy érezhetik néha, hogy a konyhai rutin olykor unalmassá válik. Pár apró kiegészítő azonban az ételek készítését és tálalását is feldobhatja. Az interneten csodás, vicces dolgokat találhatunk. A főzés legunalmasabb része, amikor az étel egy lefedett lábosban készül, ezzel az egyszerű szilikonfedővel viszont máris izgalmasabbá tehetjük! A forró edények....

Az igazi teafélék

Az őszi lehűlések kezdetével az egyik legkedveltebb itallá a forró tea válik, de az óriási választékban nagyon nehéz eligazodni, főként hogy sokszor még azt sem tudjuk, mit is iszunk pontosan. A négy legfőbb teacsoportot az örökzöld teacserje leveleinek oxidálódási szintje és folyamata alapján különböztetjük meg. A különböző feldolgozási módoknál az oxidációs folyamat megállítása nem azonos....

Irodalmi kávéházak

Budapesten az írók és művészek élete régóta egybefonódik egy-egy kávéház történetével. A nagy költőknek és szerkesztőségeknek külön asztaluk volt kedvenc helyeiken, a magyar sajtó és irodalom legremekebb darabjait az ilyen vendéglátóhelyeknek köszönhetjük. Az évtizedek során sok irodalmi kávéház megszűnt és átalakult, de van, amelyik még mai napig őrzi az egykori hírességek nyomát és hozzájuk társult....

Asztali etikett

Múltkor végigjártuk a tökéletes teríték elkészítésének módját, de azt sem árt megtanulni, hogy miként viselkedjünk egy elegáns asztaltársaságnál. Mit nem illik? Bár magától értetődőnek tűnik, érdemes külön kiemelni, hogy egy terített asztalnál nem illik könyökölni, hintázni a széken, vagy elfordulva az asztaltól keresztbe tenni a lábunkat. Az is illetlenségnek számít, ha az asztalra kipakoljuk a....

Egy pohár bor – és a hozzá illő sajt

Azt jól tudjuk, hogy Franciaországban, Svájcban és Hollandiában a sajtfogyasztás velejárója egy-egy pohár bor, de valójában a hazánkban népszerű sajtokhoz is megtalálhatjuk a hozzájuk illő nedűt. A bor-sajt párosításnak megvannak az alapvető szabályai, melyet elsősorban a bor aromavilága, tannintartalma, savassága, alkoholtartalma illetve a sajtok érlelésének foka határoz meg. Lássuk, mihez mit érdemes választani! Az olasz....

Őszi zöldség- és gyümölcskínálat

A nyári zöldség- és gyümölcsszeon után sokan azt hiszik, az őszi hónapokkal le kell mondaniuk a friss alapanyagokról, pedig ősszel, különösen októberben még rengeteg növény betakarítási ideje érkezik el. Ezekben a hónapokban az üzletek polcain és a piaci árusoknál is változatosabb almakínálatot találhatunk, ráadásul jóval alacsonyabb áron, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak almát....

Kedvenc süteményes YouTube-csatornáink

Manapság bármilyen új dologba szeretnénk belefogni, a  YouTube-on biztosan rengeteg videót találunk hozzá. De ha csak új, izgalmas praktikákat keresgélünk, akkor is érdemes itt körülnézni. Természetesen nem kivétel ez alól a sütés-főzés sem. Összeszedtük a kedvenc süteményes csatornáinkat! SimplyBakings Lássuk be, minden kezdet nehéz. De szerencsére a vloggerek nem csupán a profikra gondolnak, hanem a....

Terítési etikett

Egy elegánsabb étterembe betévedve csak pislogunk a rengeteg tányéron, poháron és evőeszközön. Hirtelen azt se tudjuk, hol áll a fejünk és mihez nyúljunk az első fogásnál, pedig a terítés szabályai nem is annyira bonyolultak, mint amilyennek elsőre tűnnek. Az első lépés az úgynevezett ültetőtányér, ami egy nagy, lapos tányér. Erre nem kerül fogás, viszont a....

Gesztenye, az ősz megédesítője

Maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye… sokféle néven ismerjük a szelídgesztenyefa termését, leggyakrabban pedig gesztenyepüré formájában találkozunk vele. Pedig mennyi más módon is felhasználhatjuk! Ősz közepén elárasztják a közterületeket a gesztenyeárusok, akik a frissen sült finomságot kínálják, általában aranyáron. Pedig mi magunk is elkészíthetjük otthon, ráadásul nem is olyan nehezen. Kis beáztatás után a gesztenye kemény,....

Gasztrofilmek

Életünk jelentős részét az étkezések köré szervezzük, így nem meglepő, hogy a filmekben is egyre-másra bukkan fel ez a téma. Összegyűjtöttünk pár igazán ételközpontú filmművészeti alkotást nektek, ami garantáltan meghozza az étvágyatokat! Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, Nora Ephron, 2009) A Julie Powell önéletrajzi ihletésű regényéből készült filmet minden....

A vörösbor jótékony hatásai

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyál!” – tartja egy ismeretlen eredetű mondás, ugyanakkor egy jól megválasztott vörösbor meg is hosszabbíthatja életünket, hiszen számtalan jótékony hatása van. A legfontosabbat mind közül talán az antioxidánsok, az úgynevezett polifenolok jelentik. Ezek olyan, a természetes környezetből származó molekulák, melyek a sejteknek a szabadgyökök oxidáló hatása miatti....

Októberi gasztrofesztiválok országszerte

Ősszel kezdődik a gasztrofesztiválok igazi szezonja! Míg szeptemberben még inkább a szüreti mulatságok és a bor uralja a terepet, addig októbertől az ételek veszik át a főszerepet. Vásárhelyi Ízök Fesztivál, Hódmezővásárhely, szeptember 30. – október 1. Vásárhely tradicionális ízei, helyi termékek és portékák, éjszakai főzőverseny, kézműves kirakodó vásár, aszfaltrajzverseny, gyermekprogramok és fantasztikus koncertek várják az....

35. születésnapjára készül a Krúdy Kör

Kávéházunk állandó vendége, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör jövő évben fogja ünnepelni a megalakulásának 35. évfordulóját. Az erre való felkészülés jegyében állították össze a Három és fél évtized címmel 2017-ben megjelenő antológiát is. Újonnan indított honlapjukkal céljuk, hogy a Kör Tagjai, Barátai és Ismerősei, valamint rendezvényeik résztvevői még jobban megismerjék azt a hatalmas és szerteágazó....

Őszi ízek

Beköszöntött az ősz, ezt bizony már az időjárás is bőszen demonstrálja. Nem kell azonban csüggednünk a rossz idő miatt – a szezon ízei azonban kárpótol minket mindenért! Ahogy minden évszaknak, úgy az ősznek is megvannak a saját favoritjai. A szőlő és a körte most érik idehaza, a gyömbér és narancs ezekben a hónapokban könnyedén beszerezhetők,....

Így készítsd a teát helyesen!

A szálas tea a teák királynője – míg például egy filteres tea csupán az apródja lehet a teakirályság udvarának. Épp ezért, annak, aki a teázás szerelmese, mindenképp megéri több időt szentelni hobbijának. A zöldtea, a fekete tea illetve az oonlong tea mind-mind különböző elkészítési rituálét igényelnek, hisz feldolgozási folyamataikban is nagyban különböznek egymástól. Habár semmiségnek....

Forralt bor és egészség

Ki ne hallott volna már a vörösbor jótékony hatásairól? Nem véletlen hát, hogy télen-nyáron egyik kedvenc italunk. Többek között véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulása ellen, de a vérnyomásproblémákat és a gyulladásos eredetű panaszokat is enyhíti! A bor forralása során alkoholtartalmának egy részét ugyan elveszti, azonban ebből a változatból is érdemes mértéket tartani (napi....

A banán a hideg hónapok legjobb barátja

Indul az őszi és téli gyümölcsök szezonja, ismételjük hát át egy kicsit, mi mindenre is jó egyik nagy kedvencünk, a banán! A banánról köztudott,  hogy az egyik legmagasabb kalóriatartalmú gyümölcs – ez azonban nem feltétlenül rossz, hisz míg egy alma után hamar megéhezünk, egy finom banán bármikor energiával tölt fel minket! Egy hosszabb betegségből lábadozva....

Konyhai tippek kezdő szakácsoknak

Bizony a konyhában nem mindig egyszerű boldogulni, különösen, ha kezdőként ismerkedünk a receptek és eszközök széles tárházával. Ilyenkor jön jól egy kis segítség – akár online módon is, a Zila blogjából! A vaj sokszor okoz fejtörést, mikor egy készülő sütibe kellene belegyúrni, vagy épp kikenni vele a tepsi alját. Na de a hűtőből kivéve bizony....

Tökfélék a konyhában

Amint hidegebbre fordul az idő, végre elérkezik a sütőtök időszaka is. Ez a rendkívül finom csemege édesen és sósan is fogyasztható, sőt számos jótékony hatást is gyakorol a szervezetünkre. A sütőtök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, és már az inkák, aztékok és maják körében is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül kedvelték ennyire: magas rosttartalma jótékony hatással....

Alapmártások

Habár a kerti sütögetések időszaka lassan véget ér, a sült húsok egész évben finoman illatozva várják, hogy rájuk vessük magunkat egy hosszú nap után. Bármilyen húsból is készítünk sültet, egy ízletes mártás biztosan feldobja. Ismerkedjünk meg a mártáskészítés alapjaival! A francia konyhában több száz féle mártást jegyeznek, azonban mindet besorolhatjuk a négy alapmártás kategóriájába. A....

Hogy dobd fel a reggeli szendvicset öt perc alatt?

Jó lenne valami különlegessel kedveskedni a gyerekeknek iskolaidőben, azonban a reggeli rohanásban szinte semmire sincs idő? Alábbi válogatásunkban eláruljuk, miként lehet fantáziadús, mégis egyszerű reggelit összeállítani a kicsiknek.   Ha tízórairól van szó, mindenkinek garantáltan eszébe jut a vaj, zsemle és felvágott kombinációja. Na de mi van akkor, ha már a könyökünkön jön ki ez....

Dió a konyhában

A dió mindennapjaink része, sokunknak a kertjében is ott díszeleg egy tekintélyt parancsoló  diófa, de haa nem is nevelünk fát, mindegyikőnk kóstolt már valamilyen diós finomságot. A dió nemcsak finom, nagyon egészséges is, ezért időről időre érdemes ehhez a csemegéhez fordulni.   A nyári hónapokban bizonyára nagy segítséget jelenthet, hogy a dió erős illata elriasztja....

Itt az új tanév – főzzünk gyerekkávét!

Beköszöntött az ősz, kitárult az iskola kapuja. Habár még melegen süt le ránk a nap, és tombol az indián nyár, a hűvösebb hónapokra időben el kell kezdeni a felkészülést.   A gyerkőcöknek persze minden nap újabb motivációra van szüksége, hogy jól induljon az iskola. Ehhez nyújt tökéletes segítséget egyszerű kis receptünk hidegben és melegben egyaránt....

Cukkini a konyhában!

A cukkini az egyik legfiatalabb tökféle, hisz termesztése csupán a múlt század közepétől kezdett elterjedni. Az eredetileg Dél-Európából származó zöldség azonban mára már nagy népszerűségnek örvend a hidegebb, Észak-Európai vidékeken is. A cukkini egy széles rokonsággal büszkélkedhető zöldségféle, mely egyébként a vegetáriánusok egyik kedvenc húspótló eszköze. A tömör, ízletes belsőt elsősorban tök- és uborka felmenőinek....

Mák a konyhában – miért érdemes fogyasztani?

A mák talán a karácsonyi bejgliből a legismerősebb legtöbbünk számára – azonban azt kevesen tudják, hogy számtalan pozitív hatással bír szervezetünkre! A mák tápanyagokban rendkívül gazdag és szervezetünk számára roppant értékes fehérjéket is tartalmaz. A vitaminok közül B1, B5 és B6 vitamin található benne, emellett remek niacinforrás is. Akinek kalciumra, foszforra, cinkre, mangánra, rézre vagy....

Méz a konyhában? Igen!

A méz nem csupán aranyló, ragacsos valójában, önmagában okoz örömet – számtalan formában alkalmazhatjuk mindennapjaink során és mindegyik megoldás isteni eredménnyel kecsegtet bennünket! A méz elsősorban a cukor helyettesítője lehet a konyhában, mely önmagában nem eredményez diétásabb étrendet, azonban sokkal egészségesebb finomított cukortársainál, mivel ásványi anyagokban (kálium, kalcium, fluorid, foszfor, magnézium, vas, cink, szelén, mangán),....

A fehérbor és jótékony hatásai

A borok jótékony hatása köztudott – magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően napi egy pohár ebből a nedűből mindenképp jót tesz az egészségnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy a bor valójában a szőlő héjában található polifenoloknak köszönheti jótékony hatását, mely az egyik legkiválóbb szívvédő tápanyag a világon. A tápanyagban dús borhoz a szőlőszemeket a mesterek épp ezért először....

A royal icing rejtelmei

A royal icing vagy magyarul az íróka egyike azoknak a tortapraktikáknak, melyekkel pillanatok alatt csodálatos sütiket varázsolhatunk akár házilag is. Nem szabad összekeverni azonban a glazúrral vagy más egyéb díszítőkrémmel; most lerántjuk a leplet titkairól! A royal icing főleg minták készítéséhez, virágdíszek alkotásához használatos, és mivel teljesen keményre ki lehet szárítani, akár egy év elteltével....

Konyhai praktikák 2

Konyhai praktikákról szóló korábbi cikkünkben már adtunk pár hasznos tippet a nyári sütögetésekhez. Íme néhány további ötlet, hogyan bolondítsuk meg a  közös étkezéseket. A desszert mindig a vacsora fénypontja. Egy finom házi puding gyorsan készen van, a legkülönfélébb ízekben varázsolhatjuk az asztalra. Ha valaki nem szereti a forró pudingot, viszont a bőrrel sem küzdene kihűlt....

Praktikák a nyári konyhába 1.

A meleg hónapokban elszabadulnak a gasztronómiai élvezetek – számtalan ízletes gyümölcs és pompás hal érkezik a konyhára, melyek csak arra várnak, hogy az éhes pocakokba kerüljenek. A főzés ilyenkor nem hétköznapi kötelesség, hanem közös, családi élmény, így hát megéri kísérletezni újabb és újabb ízekkel. A főzőcskéhez azonban jól jöhet néhány praktika is: lássuk az öt....

Görögdinnye, a nyár kedvenc gyümölcse

Ha feltesszük a nagy kérdést, hogy vajon melyik a magyar nyár legnépszerűbb gyümölcse, valószínűleg egybehangzó lesz a válasz. A görögdinnye ugyanis elengedhetetlen kelléke a balatoni nyaralóknak és az otthoni konyháknak egyaránt. Íme néhány érdekesség erről a megunhatatlan frissítőről! A lédús gyümölcsről kevesen tudják, hogy 92%-a víz! A felfedezők korában e tulajdonságának köszönhette, hogy a világ....

A Zila Cuki

A Zila Kávéház kapcsán már rengetegszer írtunk széles ételválasztékunkról, sőt, számtalan főzési praktikát is megosztottunk olvasóinkkal, de ha megkérdezzük az embereket, nem ez ugrik be nekik elsősorban rólunk: tudják, hogy bizony édes bűnökkel is várjuk a csábulni vágyókat, hiszen a Zila Kávéház része a több mint 30 éves múltra visszatekintő cukrászda is! A Zila Cuki....

A somlói galuska története

A somlói galuska hazánk egyik legközkedveltebb édessége, gyakorlatilag ahány ház, annyi recept létezik a süti készítésére. Az eredete azonban egyáltalán nem vész el a sok éves hagyomány ködében – ellenkezőleg, pontos információkkal rendelkezünk a finomság születéséről! A somlói galuska, akár csak sok már híres édesség a Gundel étterem nevéhez köthető. A süti feltalálója, Gollerits Károly....

Krúdy esték a Zilában

A békebeli időket idéző Zila Kávéház nagy barátja a művészeteknek – ennek köszönhető, hogy immár több, mint 5 éve a Zila ad otthont a Krúdy Kör Kávéházi Esték című rendezvénysorozatának. A Krúdy kör minden hónap harmadik csütörtökén, 16.30-kor gyűjti össze a művészeteket kedvelőket, hogy más és más kiváló művész alkotásaival kényeztesse a szépre szomjazókat. Az....

Horgászni mennek a cukrászok!

A tavalyi rendezvény példájára idén is megrendezésre kerül a 24 órás horgászverseny az ország cukrászai számára! A tavalyi jó hangulatú összejövetel sikerén felbuzdulva idén, július 31-én is lehetősége nyílik a cukrászoknak egy kis botlógatásra – persze csak ha van kedvük Nyíregyházára utazni! A rendezvénynek ugyanis a Verba Tanya ad otthont, mely Kótaj község mellett található.....

Idén is megválasztják az ország cukormentes tortáját

Újra zajlik a küzdelem a Magyarország cukormentes tortája címért – a napokban pedig a győztesről is lehull a lepel! Az idei Magyarország cukormentes tortája első fordulóját Lajosmizsén rendezték meg, melyen immár 5. alkalommal nevezhettek a cukrászok diabetikus tortáikkal. A kezdeményezést egyébként évről évre nagyobb siker fogadja, mely igazolja a cukormentes sütik létjogosultságát és szükségességét. A....

A tökéletes kovász titkai

Habár a boltokban ma már számtalan fajta kenyérrel találkozhat a vásárló, azonban semmi sem téveszthető össze egy isteni házi kenyér pompás illatával és zamatával. Sok háziasszony őrizgeti titkos receptjét a tökéletes kenyérről – most pedig mi is hozzáteszünk valamit a hagyományhoz! A kenyérhez alapvetően kétféle kelesztő anyagot használhatunk: élesztőt és kovászt. Sokan esküsznek a házilag....

Élő süti-történelem a Ruszwurm falai között!

A linzer történetének kapcsán már megemlítettük a budapesti Ruszwurm cukrászdát, ahol Müller Antal megalkotta az azóta a Ruszwurm egyik kedvenceként számon tartott süteményt. A cukrászda azonban önmagában is megérdemli a figyelmet – immár 189-ik esztendeje, hogy kiszolgálja a Budai Várban sétálgatókat. A Ruszwurm cukrászdát Schwabl Ferenc alapította még 1827-ben – a látványos és elegáns megjelenést....

Lerántjuk a leplet a tökéletes csokimázról!

A csokimáz szinte minden édes sütemény alkotórésze, mégis sokszor okoz fejtörést a háziasszonyoknak az elkészítése. Nem is csoda, hisz egyszerre számtalan kritériumnak kellene megfelelnie a kész terméknek: legyen egyenletes, fényes, ne csorogjon le a süti szélén, azonban ne is törjön, mikor szeleteljük azt. Van azonban egy szuper technika, mellyel megzabolázhatjuk a csokihullámokat! Számtalan praktika létezik....

Itt a grillszezon!

Javában tombol a nyári kánikula, természetes hát, hogy ilyenkor a kinti mulatságok felé irányul a figyelmünk! Egy jó kis strandolást semmi sem koronáz meg jobban, mint egy esti sütögetés a szeretteinkkel – ehhez hoztunk most hasznos tippeket! Az első és legfontosabb természetesen a megfelelő grillező kiválasztása – a faszenes sütők a legelterjedtebbek, melyeket már aránylag....

Új étlap

A Zilában már hagyomány, hogy a nyár kezdetére egy új étlappal örvendezteti meg vendégeit, elvégre a napsütéses délutánokon más étkekre vágyunk, mint a hideg téli hónapokban. Most sem volt ez másképp: hadd mutassuk be a Zila Kávéház nyári-őszi étlapjának kínálatát. A grillezett étkek közkedvelt nyári csemegék – nem is csoda, hisz egyedülálló ízviláguk semmivel sem....

A Linzer története

Habár neve alapján azt gondolnánk, hogy a Linzer is egy a sok osztrák finomság közül, ez esetben tévedünk, ha a hangzás után következtetünk. A Linzer ugyanis egy hamisítatlan magyar finomság. A Ruszwurm cukrászda ma már turistalátványosság, azonban alapításától napjainkig számtalan történelmi eseménynek volt már szemtanúja: túlélte többek között az 1848-as szabadságharcot is, mely során a....

Újabb Zila-titokról rántjuk le a leplet: A Pándi meggytorta receptje

A meggy talán az egyik legkedveltebb idénygyümölcs – noha nem is a fáról szedve, önmagában, hisz savanykás íze miatt nem jó sokat enni belőle, azonban süteménybe használva az egyik legkiválóbb választás. Ráadásul számtalan jótékony hatással is bír! Lássuk hát, mi mindenre jó, ha meggyet fogyasztunk! A meggy az egyik legkiválóbb antioxidáns, mely amellett, hogy távol....

A fagyi története

A fagyi a nyári meleg napok kedvenc finomsága, hisz amellett, hogy ma már számtalan ízvariációban kapható, kiváló hűsítő is a kánikulában. Azt azonban kevesen tudják, hogy története ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza!   A fagyit feltehetően a kínaiak találták fel, hisz már ötezer évvel ezelőtt fogyasztottak hóból, tejből és gyümölcsökből készült jeges édességet. Habár csak....

Sütési praktikák háziasszonyoknak

Számtalanszor előfordul, hogy egyszerű, mégis kivédhetetlennek tűnő problémák rontják el remekbeszabott tortacsodáinkat, mely a különleges alkalmak előtt csak még nagyobb bosszúságot okoznak a ház cukrászának. Ezekre kínálunk most megoldást tippjeink segítségével! Mindenkivel előfordult már, hogy leragadt a piskóta, vagy épp nem jött fel a tészta eléggé, sűrű volt a csokikrém vagy ellenkezőleg: hígan csordogált le....

2007 kedvenc finomsága: a Madártejtorta

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a 2007-es Magyarország Tortája, a Madártejtorta titkait is megosszuk a tehetséges háziasszonyokkal! Korábban már írtunk a Madártejtorta ihletőjéről, a madártejről egy cikket, melyből olyan érdekességeket tudhattunk meg kedvenc csemegénkről, mint hogy már a 18. században is ismerték és szerették, valamint hogy a „madártej” elnevezés egy szólásmondásból ered. A Madártejtorta egy....

Event Touchon jártunk!

Június 7-én a Groupama Arénában a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) által rendezett Event Touchon jártunk. A kétévente megrendezésre kerülő esemény idén is rendkívül színvonalas repertoárral kecsegtette a látogatókat mind a kiállítók, mind a fellépők részéről. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeztek vendégek, a résztvevők többsége a vendéglátóiparból érkezett, hogy termékeikkel, szolgáltatásaikkal bemutatkozzanak....

Csodás torták a konyhából!

Imádjuk a finom sütiket, nem csoda hát, hogy napról napra újabb ízekkel, formákkal és színekkel kísérletezünk! Tudjuk, nem vagyunk egyedül szenvedélyünkkel, az örökös megújulásra vágyó cukrászoknak és háziasszonyoknak fejlesztettük ki a Zila Tortaformát, mellyel játék a munka. De persze nem ez az egyetlen eszköz, amivel csodát lehet tenni – az Internet számos ötletet rejt! A....

A Kecskeméti barackos kölestorta titkai

A köles évezredek óta őseink egyik kedvenc tápláléka, mely napjainkra méltatlanul kezd feledésbe merülni. Őshazája feltehetően India, az első kölestermesztésre vonatkozó adatok Kínából az i.e. 7000-5000 közötti időszakból származnak. Nem ok nélkül tudott ilyen hosszan fennmaradni mindennapi táplálékaink sorában: a köles a hajhullástól kezdve számos betegség ellen lehet kiváló orvosság. Kovasavtartalma rendkívül magas, ahogy fluort,....

A Rigó Jancsi története

Rigó János, a máig népszerű sütemény névadója 1858-ban született Pákozdon. 5 évesen már a hegedű volt a mindene, így 10 éves korára prímásként húzhatta apja bandájában, ahonnan egészen a világhírnévig vezetett az út. Jancsi Fehérváron, a Magyar Király kávéházban tanulta ki a zenészmesterséget  Simplicius Barcza Józsinál, aki akkor már híres prímás volt, és szárnyai alá....

A Zila Kávéház rövid története

A Zila Kávéház története összefonódik az otthonául szolgáló épület történetével, mely egészen 1903-ig nyúlik vissza. A kezdetben lövőházként funkcionáló épületet gróf Szemere Miklós építtette, hogy a magyar ifjúság megtanulja megvédeni a hazáját. Innen származik a bejárat fölött olvasható felirat is: „Caput Gloriae Virtus – Legfőbb dicsőség a vitézség.” A lövőversenyeken olyan nagynevű vendégek fordultak meg,....

A Zila Kávéház atyja: id. Zila László

1984-ben történt, hogy id. Zila László úgy döntött, megalapítja saját cukrászdáját, mely ma már igazi kis gasztronómiai szigetnek tekinthető Pestszentlőrinc szívében. A kiváló cukrászmester azóta is egyengeti „gyermeke” útját – immár saját gyermekeivel karöltve! A mester számára úgymond családi örökség a vendéglátás szeretete: édesapja hentes volt, édesanyja cukrászdában dolgozott, bátyja pedig szakács. Nem csoda hát,....

Tortavarázslat a Zila formákkal

A Zila Tortaformák – ahogy nevük is elárulja – id. Zila László, kávézónk alapítójának egyedülálló találmánya. A magyar szabadalom 3 éves tökéletesítés után került be a cukrászmesterek repertoárjába, azóta pedig már világhírnévre tett szert a hasznos, professzionális formaszett. Az igazán különleges sütemények titka az elhivatott cukrászmester odaadó gondoskodása. Azonban nem feltétlenül kell high-tech konyhák mélyén....

Mennyei falatok a Zila tortaformából

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy fincsi sütik mellett mást is lehet-e készíteni a Zila tortaformákban. Nos, a válasz igen, hisz olyan mennyei vacsikat varázsolhatunk velük pillanatok alatt, mint például a paprikás csirke túrós csuszával! A csirke alapvető kelléke a háziasszonyok konyhájának, ha pedig magyar vacsorára érkezünk, szinte mondani se kell, hogy pirospaprika is lesz a menüben.....

Közeleg a gyermeknap!

A gyermeknap egyike az év legkedvesebb ünnepeinek, hisz ilyenkor kicsik és nagyok együtt ünneplik azt, ami a legfontosabb: a felhőtlen, boldog gyermekkacagást. A gyermeknap világszerte ünnepelt alkalom. A nemzetközi gyermeknap a legtöbb országban június 1-én kerül megrendezésre: először 1920-ban tartották meg Törökországban. Hazánkban 1931 óta ünnepeljük a gyerkőcöket, általában május utolsó vasárnapján.  Habár a régi....

Egyik büszkeségünk: a szatmári szilvatorta

2008-ban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy szatmári szilvatortánk elnyerte az év tortája címet. A különleges finomság azóta is nagy kedvencünk, gyakran készítjük és vendégeink is előszeretettel rendelik ezt a csemegét. Azt azonban nem sokan tudják, hogy mi is teszi igazán pikánssá – a sütihez használt szilvapálinka ugyanis nem lehet másmilyen, csakis eredeti szatmári! A....

Bárcziné Perei Ilona, a Zila-varázslat felelőse

Ilona, azaz Ica néni másfél éve erősíti a Zila csapatát – legnagyobb örömünkre, hisz ő az, aki napról napra csodássá és ragyogóvá varázsolja környezetünket! Ica néni is messziről érkezett hozzánk, hisz Püspökladányból települt fel Budapestre, hogy előbb a repülőtéren szorgoskodjon, aztán betérjen a Zilába, hogy el se menjen tőlünk többé. Ica néni szakmája szerint eladó....

Kedvenc édességünk, a madártej

  A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, és felforralt, vaníliás cukros tejben kifőzzük. A tejet átszűrjük, és elkeverjük a tojássárgájával összedolgozott vaníliás pudingporral. Kinek ne lennének ismerősek ezek az egyszerű utasítások? Gyerekkorunk kedvenc desszertjében az a legfantasztikusabb, hogy hidegen és melegen, télen és nyáron egyaránt imádnivaló. Azt azonban kevesen tudják, hogy a csemege francia ősökkel....

A tavasz kedvenc gyümölcse – az eper

A tavaszi hónapok számtalan csodás meglepetést tartogatnak az ízek szerelmeseinek. A kertek kivirulnak ilyenkor, és bizony nincs is istenibb a friss gyümölcsök bódító illatánál – az eper azonban felejthetetlen zamatával is rabul ejt. A szamóca vagy más néven földieper az egyik legkedveltebb alkotóeleme a gyümölcs alapú süteményeknek. Nincs ezen mit csodálkozni, hisz nemcsak nagyon finom,....

Kávék a világ minden tájáról II.

Újra Föld körüli utazásra indulunk, hogy felfedezzük a világ különleges kávékincseit. Ezúttal távolabbra kalandozunk – többek közt indonéz, ír, portugál és amerikai ízekkel ismerkedünk össze. Az első különlegesség a hangzatos elnevezésű Kopi Luwak – a közönséges pálmasodró ürülékéből válogatott kávébab-szemekből készült indonéz kávécsoda. A civet coffee-nak is nevezett ital a világ egyik legritkább és legdrágább....

Egy igazi magyar különlegesség – a mignon!

Biztosan mindenki gyönyörködött már a cukrászdák kirakatainak színes mignononkínálatában, amíg a süteményére várt – az azonban biztosan nem merült fel benne, hogy a színes kis csodák magyar felmenőkkel rendelkeznek! A jellegzetes mázzal burkolt, különböző ízben kapható, édes sütifalatok legelőször ugyanis egy magyar mester, Kugler Henrik műhelyében készültek. Kugler mester az 1870-es évek körül alkotta meg....

Bemutatjuk Szabolcsec Ákost, a Zila család egyik legrégebbi tagját

Felszolgálógárdánk oszlopos tagja, Szabolcsec Ákos – az Ő feladatkörébe tartozik többek között újonc pincéreink „kiképzése” is – immár 13. esztendeje tagja kávéházunk csapatának. Ákos messziről érkezett hozzánk: a Zala megyei fiatalember egy vendéglátóipari iskola elvégzése után döntött úgy, hogy a fővárosban próbál szerencsét. Hozzánk azonban mégsem a kalandvágy vezette, hanem felesége édesanyja. A cukrászoktatóként tevékenykedő....

Otthonunk, Pestszentlőrinc II.

Pestszentlőrinc csodás vidéke már több mint száz éve őrzi és gyarapítja értékeit. A fejlődési folyamat azonban nem volt mindig egyenletes. A század elején Cséry Lajos volt az egyik legnagyobb földtulajdonos a környéken, ugyanis 2600 holdas birtokkal rendelkezett a mai Pestszentlőrinc területén. Ő volt az, aki először szerződött a fővárossal a hulladék elszállításának ügyében, és ezáltal....

Kávé télen, kávé nyáron!

A kávé napjaink meghatározó itala – sokunk reggeli rutinját képezi egy isteni csésze elfogyasztása, azonban napközben sem esik rosszul, ha beülhetünk akár a Zila Kávéházba egy isteni barna nedűre. Mi van azonban, ha a melegben ránézni se bírunk többé a gőzölgő csészékre? Bizony erre is van egy igazán pompás megoldás; ezek pedig a kávék jéghidegen....

A Fekete-erdő titkai

A Fekete-erdőben már évszázadok óta ismert a cseresznye és a tejszín ínycsiklandó kombinációja. Kezdetben azonban nem süteményként fogyasztották, egyszerűen csak a cseresznyebefőttre tettek egy kis tejszínt, esetleg cseresznyepálinkával bolondították meg a receptet. Innen már egyenes út vezethetett volna a Fekete-erdő torta kialakulásáig, furcsamód azonban mégis Svácból származik a finomság egy korai változata. Ezt még keksz,....

Kávék a világ minden tájáról

Már egészen otthonosan mozgunk a kávék világában, hisz kitanultuk a bécsi és az olasz jellegű kávék minden csínyét – na de mi a helyzet a világ többi részével? Eláruljuk, mindenhol készülnek különleges remekművek. Franciaország híres kávékülönlegessége a café au lait, melynek neve is tejes varázslatról árulkodik. A közepesen pörkölt (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé 1-1....

Szíjjártó Sándor séfhelyettes

A Zila kollégáit bemutató sorozatunkban ezúttal Szíjjártó Sándor séfhelyettessel beszélgettünk. Sándor már több, mint egy éve tölti be posztját nálunk, azonban koránt sem ismeretlen számára a vendéglátás. Már iskolai évei alatt is vendéglátó pályára készült, a ballagás után pedig egyből belevetette magát a nagybetűs szakácséletbe. Mikor hozzánk érkezett, már 15 éves vendéglátós múlttal büszkélkedhetett, így....

Bécs üde illata

Az olasz kávék világa után most Bécs szívébe kalauzoljuk el Önöket egy kis kóstolásra. A Zila Kávéház büszke rá, hogy évek óta készíti a világ számtalan pontjáról származó kávék egész sorát vendégei számára – íme egy kis segítség a választáshoz, ha legközelebb ellátogat hozzánk. A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A....

A krémes története

A krémes a hazai sütirajongók egyik kedvene – készüljön bármilyen receptúra szerint, egyszerűen nem lehet megunni. Sokféle formában ismerjük és szeretjük, elkészítése viszont nem éppen a legegyszerűbb cukrászsütemények közé sorolja. De hogyan nyerte el mai formáját? Ennek jártunk utána. A sütemények nem csupán attól függően változnak, hogy bécsi vagy francia krémesről beszélünk – bizony tájegységenként....

Otthonunk, Pestszentlőrinc

Habár a Zila Kávéház már régóta állandó eleme a pestszentlőrinci látképnek, fennállásunk előtt és alatt is számtalan változás ment végbe ezen a kedves környéken. Pestszentlőrinc már a honfoglalás idején lakott volt, legkorábbi ránk maradt írásos említése például XIV. századi oklevelekben található. A középkori Szentlőrinc ugyan elnéptelenedett a török hódoltság idején, de az 1700-as években újabb....

Ítália ízei II.

Sorozatunk első részében megismerkedtünk az olasz kávék legalapvetőbb fajtáival, ideje, hogy folytassuk a sort. Az espresso család legédesebbike, a mocha a közepébe csurgatott forró kakaó vagy isteni csokoládészirupnkak köszönhetően lesz az édesszájúak kedvence, egy kis forró tejjel és tejszínhabkoronával rendkívül csábító kombináció. Ezzel indul a habos, tejes csodák széles tárháza, melyek közül világszerte a legnépszerűbb....

Itália ízei

A kávé ma már mindennapi rutinunk részét képezi, nem csoda, hiszen Magyarországon már a múlt századfordulón virágzott a kávéházi kultúra. Napjaikra már nemcsak az osztrák és török receptek, de az olasz, amerikai, sőt akár egészen távoli földrészek kávékultúrája is elérhető. Új sorozatunkban tüzetesen megvizsgáljuk a legnépszerűbb kávénemzetek fekete italait: elsőként ismerkedjünk meg közelebbről Itália ízeivel.....

Citromos tokhalfilé csuszatekerccsel

Ezen a héten újra főzőcskézünk, hisz nem csupán az ünnepek alatt jár egy kis kényeztetés – egy könnyű, tavaszias tokhalfilét kínálunk a halas ételek rajongóinak. Halas fogásaink nagy népszerűségnek örvendnek éttermünkben. Nem csodálakozunk, hiszen ebédre és vacsorára is jól esik egy könnyű fogás. Ezúttal egyik kedvencünk receptjét osztjuk meg a kísérletezni vágyókkal. A citromos tokhalfilé....

„Családias hangulatban telnek a napok” – Pap Gáborral, ifjú pultvezetőnkkel beszélgettünk

Gábor jelenleg harmadik éve dolgozik nálunk, fiatal kora ellenére már 12 éve bizonyít a szakmában. Hogy erre a pályára lép, sosem volt kérdés: már 4 éves kora óta mondogatta szüleinek, hogy ő egy napon bizony vendéglátós lesz. Boldogok vagyunk, hogy álmai valóra váltásában mi is a segítségére lehettünk – azóta pedig természetesen ő van a....

A Sacher-torta története

Ki ne ismerné a méltán híres Sacher-szeleteket, melyeket oly szívesen falatozunk betérve egy-egy cukrászdába. Mi is szívesen készítjük, és szívesen kóstoljuk is meg a végeredményt sok éve már – de vajon honnan is ered ez a finomság? A Sacher-torta valójában egy csokitorta, melyet sárgabaracklekvárral töltenek és csokoládé bevonattal borítanak. A torta megálmodója Franz Sacher bécsi....

Húsvéti finomságok

A húsvét mi másról is szólna, mint a Nagyböjt utáni finomságokról és lakomákról? Mi is így vagyunk ezzel, így nálunk is készülnek már az ünnepi fogások! A húsvét már nevében is magában hordozza az ünnep lényeges motívumát: a böjti időszak után újra húst veszünk magunkhoz megjutalmazva magunkat a keresztény hagyományok szerinti negyven napos kitartó önmegtartóztatás után. Bár a....

A böjt ételei

A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakaszai alatt fogyasztott ételféleségek. Nem is csoda, tekintve, hogy a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a VII. századtól megcsontosodott szokás a hívők körében, sőt, 1901-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta annak megtartását. De....

Az Esterházy-torta története

Nem igazán akad olyan ember Közép-Európa-szerte, aki ne hallott volna már, vagy ne kóstolt volna egy isteni szelet Esterházy-tortát. Meglepő, de a jellegzetes, cirádás mintával ékített diós finomságról, mely ott él minden édesszájú tudatába, nem is tudjuk pontosan, honnan származik. A legenda szerint legelőször a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették el a vajkrémes....

Pestszentlőrinc ősi földjén

Pestszentlőrinc rendkívül kedves hely számunkra, hisz kezdetektől fogva otthont ad a Zila Kávéháznak, és az azt megteremtő épületegyüttesnek. Mi sem gondoltuk, de bizony már időszámításunk előtt is éltek itt emberek. Pestszentlőrinc jelen volt a történelem szövetében már mondhatni a kezdetektől; az első leletek a Cséry-féle vasútvonal építésekor kerültek elő, 1893-ban. A feltárások során egy vaskorbeli....

Zila sütőtökkrémleves titkok a mindennapokra

A jó szakács számára nemcsak az ételkészítés öröm, hanem az ízekkel való játék, a kísérletezés, az új kompozíciók kreálása is. Fontos számunkra, hogy a kalandvágyó vendég étlapunkon mindig olyan izgalmas fogásokat is találjon, amit megkóstolva a vacsora végén ne csak egy jó étel emlékével távozzon, hanem egy különleges utazás résztvevőjeként. Ugyanez az élmény séfünk jóvoltából....

Macaron-nap

Napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kis, színes süti, a macaron. Pár éve még igazi kuriózumnak számított hazánkban, ma pedig már lépten-nyomon összefutunk az édes kis falatkákkal a kreatívabb cukrászdák, sütipultok kirakataiban. Sőt, március 20-án az egész napon kedvenc édességünknek szentelhetjük! Az édesség akkora sikernek örvend, hogy ma már számtalan verzióját ismerjük, folyamatosan születnek az....

Vasárnapi ebéd

Ha a vasárnapi ebédről van szó, minden magyar képzeletébe bekígyózik az isteni húsleves és a rántott hús mennyei illata. Nem is csoda, hiszen ünnep ez, amikor az egész heti rohanás után végre mindenki együtt ül asztalhoz. A múlt századbeli vasárnapi ebédek még igazi családi találkozók voltak, ahol együtt étkeztek az unokák, szülők és nagyszülők, de....

Csokis lett! – Baleset a konyhában

Aki gyakran sürgölődik a konyhában, biztosan tudja, mennyi kosszal járhat egy-egy bonyolultabb fogás elkészítése. Az előkészületek, a sütés-főzés, a mosogatás mind-mind komoly kihívás – de egyik sem vetekedhet, egy beszáradt maszattal. A csokoládé nemcsak finom, de bizony makacs jószág is, ha beleeszi magát a ruhánkba, nehéz tőle megszabadulni. Persze a Zilában töltött évek alatt sok-sok....

Honnan ered a Dobos torta?

Gondoltátok volna, hogy napjaink egyik legnépszerűbb csemegéjét, a Dobos tortát egy inas kétbalkezességének köszönhetjük? Dobos mester inasa ugyanis épp tartósítani készült a vajat egy adag sóval, figyelmetlenségből azonban süvegcukorport tett a köpülőbe. A curkászmester azonban nem esett kétségbe; miután megkóstolta a cukrozott vajat, és igen ízletesnek találta, kísérletezésbe kezdett vele. Először a mára már világszerte....

Nagy Zoltán, a Zila mókamester pincére

A Zila Kávéház többek között annak köszönheti otthonos, vidám és meleg hangulatát, hogy alkalmazottai egy jól összeszokott, sok éves múltra visszatekintő csapatként dolgoznak együtt nap mint nap Önökért, vendégeinkért. „Az elhivatottság rendkívül fontos a magas minőség nyújtásához” – így érez ezzel kapcsolatban pincérünk, Nagy Zoltán is, aki immár tizenkettedik éve erősíti a Zila Kávéház gárdáját.....

Mangalica pástétom Zila formában hagymalekvárral és fürjtojással

Ki ne kóstolta volna már a hazánkban őshonos mangalica fenséges, zamatos húsából készült számtalan fogás egyikét?  Az eredetileg a bakonyi és szalontai malacok és a vaddisznók kereszteződéséből létrejött mangalicát rendkívül kedvelték sok zsírt adó, jóízű húsáért, illetve nem sok gonddal járó, külső tarthatóságáért. Az évek során a mangalica a nagy malacpestis következtében kiszorult ugyan a....

A Cukrász szövetség hírei

Jó hír a sütik szerelmeseinek: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete újra elindítja Kortárs Cukrászok rendezvénysorozatát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A torta születése

A tortát mindenki szereti – azt pedig megszámolni se tudjuk, hányféle és fajta finomság süthető.