Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

2007 – Madártejtorta

Anyaghányad

2db 16 szeletes; 24 cm Ø; 4,5 cm magas tortához

Piskóta
margarin (Maister krém) 250 g
porcukor  75 g
tojás sárgája 100 g
tojás fehérje 175 g
cukor  175 g
liszt  220 g
sütõpor 5 g
keményítõ  50 g
tejpor (zsíros)  50 g
Krém
tej (2,8%-os) 1000 ml
tojássárgája 20 db
vaníliarúd 3 db
cukor 200 g
vaj 600 g

 Elkészítés

Piskóta

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütõbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.

A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.

Krém

A tej 2/3-ad részét 100 g vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 500 g felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.

Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.

Javaslat:

Ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.

Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.

Díszítés (hab)

Tojásfehérje 500 g

Cukor 500 g

A fehérjét a cukorral vízgõzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törõs habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütõbe rakjuk 3-5 percig.

Figyelem! Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.

Javaslat:

Ha van rá lehetõség, akkor mielõtt a sütõbe rakjuk a kinyomott habot, elõtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét.

Töltés

A kihűlt piskótát két egyenlõ részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 50 g) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtõbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.

A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külsõ szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.

 

A receptet készítette: Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda

Scroll To Top