4 étel, amelyek bográcsban főzve a legfinomabbak

A bográcsozás nem egyszerű főzési művelet, hanem egy olyan közösségi élmény, amelyből a társaság minden tagja ki tudja venni a részét. Nem csoda, hogy eges családokban, baráti társaságokban nem telhet el nyár anélkül, hogy legalább egyszer elő ne kerülne a hatalmas üst és ne készülne benne valami finomság. Bár az előkészületek sokszor időigényesek, ezekből nemtől és kortól függetlenül mindenki ki tudja venni a részét. Van, aki a tűzrakással tud hozzájárulni a folyamatokhoz, mások az edény előkészítésével vagy a hozzávalók feldarabolásával. A közös erővel, kellemes hangulatban, jó beszélgetések mellett készült étel pedig igazán jól tud esni. Főleg mivel egyes ételek sokkal ízletesebbek lesznek, ha bográcsban készítjük el őket, mintha a tűzhelyen főnének meg. Cikkükben ezek közül mutatunk be néhányat.

1. Gulyásleves

Ha bogrács, akkor gulyás! A klasszikus marhapörkölt alap, sok szaft, krumpli, répa, csipetke – és a füstös íz, amelyet csak az tud megadni ennek az örök klasszikus fogásnak, ha bográcsban készül. A szabad tűz lassan, egyenletesen főzi a levest, az egyedülálló aroma pedig beleül minden egyes falatba. A tökéletes bográcsgulyás titka, hogy nem szabad elkapkodnia főzését. Minél több időt tölt a tűzön, annál ízletesebb és aromásabb lesz a végeredmény.

2. Lecsó

Valószínűleg kevés olyan háztartás van Magyarországon, ahol nyaranta ne készülne legalább egyszer lecsó a paprika- és paradicsomszezon örömére. Bár ez az egyszerű, de nagyszerű étel házi körülmények között készítve, vagy a télire eltett üvegekből kikanalazva és megmelegítve is nagyon finom, a bográcsban készült verziónak semmi nem érhet a nyomába. A füst felerősíti az édes ízeket, a szalonna ropogósabb, a kolbász pedig illatosabb lesz, ha szabad tűzön pirítjuk meg őket. Ráadásul ha a társaság tagjainak igényei úgy kívánják, a bográcsos lecsót akár vegetáriánus vegán és kalóriaszegény változatban is könnyedén elkészíthetjük.

3. Pörkölt

    A bográcsos pörköltnek már az állagán is látszik, hogy nem a gáztűzhelyen készült. A szabad tűz felett hagyma karamellizálódik, a hús szépen megpuhul, a szaft sűrűbb és karakteresebb ízű lesz. Alapanyagul választhatunk csirkét, marhát vagy sertést; jöhet csülök, lapocka vagy comb, a végeredmény garantáltan ellenállhatatlan lesz. Ha a fogás felnőtteknek készül, és bátran megbolondíthatjuk (vagy kísérhetjük) némi vörösborral is.

    4. Halászlé

      Akinek van türelme a halpucoláshoz, annak a bográcsos halászlé valódi jutalom. A halcsontból, fejből főzött alaplé mélysége egészen más, ha tűz fölött fortyog. A pirospaprika itt nem csak fűszer, hanem főszereplő. Akár bajai módra tésztával készítjük, akár szegediesen, ennek az ételnek bográcsban főzve kelnek igazán életre az ízei.

      Ha nincs lehetőséged nekiállni ezeknek a finomságoknak, de a cikket olvasva mégis megkívántad őket, a Zila étlapján többet is megtalálhatsz közülük. Szeretettel várunk téged vagy a rendelésedet a https://ZilaGO.hu oldalon július 28 után.