Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Hűsítő vitaminbomba a nyári napokon – Készíts Te is gazpachót!

A spanyol konyhának számos nagyszerű finomságot köszönhetünk az ízletes paellától kezdve a tortillán át a churros nevű, közkedvelt fánkszerű desszertig. Ilyenkor nyáron a legtöbben valószínűleg a gazpachót fogyasztják a legszívesebben. Hogy pontosan mi az és hogyan készül? Blogcikkünkből megtudhatod.

Míg mi, magyarok finom, hideg gyümölcslevessel hűsítjük magunkat a meleg nyári napokon, a spanyolok hideg zöldséglevest, azaz gazpachót ogyasztanak előszeretettel. Ezt az ízletes és vitaminokban gazdag fogást roppant egyszerűen el lehet készíteni – ráadásul még főzni sem kell. Nem véletlen, hogy évszázadok óta kedvelt fogás az országban

A fogás hagyományos összetevői a paradicsom, a kígyóuborka, a paprika, a vöröshagyma, a fokhagyma, a balzsamecet és az olívaolaj, melyek mellé egy szelet szikkadt kenyér is kerül a turmixgépbe, hogy sűrűbb, tartalmasabb levest kapjunk.

A hagyományos gazpacho legnagyobb odafigyeléssel megválasztandó összetevője a paradicsom, melyből nem szabad a sápadt, szupermarketben kapható vagy konzervként árult verziót választani, hiszen ezzel azt kockáztatjuk, hogy ízetlen lesz a végeredmény. 

A szép, piros, érett paradicsomokat hámozva kell a többi hozzávalóval együtt a turmixgépbe helyezni. A legkönnyebben úgy szabadíthatjuk meg a paradicsomokat a héjuktól, ha fél percre forró vízbe helyezzük, majd hideg víz segítségével gyorsan lehűtjük őket. 

Mivel ilyen egyszerűen elkészíthető, nem csoda, hogy a gazpacho immár nemcsak Spanyolországban, hanem a világ minden táján kedvelt fogás. Az évek során számos olyan recept született, melyek a hagyományos hozzávalókon túl más zöldségekkel, még izgalmasabb ízvilágokkal kísérleteznek. Az interneten találhatunk receptet kifejezetten uborka, cukkini, kukorica vagy éppen avokádó alapú gazpacho elkészítéséhez, sőt, akár gyümölcsökkel feldobott változatokk közül is válogathatunk.

A levesbe betétként kerülhet kruton, feldarabolt friss zöldség, olajos magvak, kolbász, bacon vagy éppen garnéla is, attól függően, mi passzol a legjobban az összetevőkhöz.

A gazpacho nemcsak azért remek választás a nyári napokon, mert kellemesen hűsítő, hanem mivel a végtelenségig variálható és teret ad a fantáziának és a kísérletezésnek szinte megunni sem lehet.

Scroll To Top