Ezeket a finomságokat pakold a hátizsákba, ha túrázni indulsz

Bár a hónap első felében úgy tűnt, rendkívüli gyorsasággal fog idén beköszönteni a hűvös, esős ősz, mostanra szerencsére visszatért a vénasszonyok nyara, tökéletes alkalmat kínálva egy-egy kellemes hétvégi kirándulásra az ezerszínű őszi erdőben. Blogcikkünkben bemutatjuk, milyen ételeket érdemes a hátizsákba készíteni, mielőtt útnak indulnánk.

Akárhová indulunk is el otthonról, minden esetben optimális megoldás lehet a napközben ránk törő éhség ellen, ha elcsomagolunk magunknak néhány szendvicset. Egy korábbi blogcikkünkben bemutattuk, hogy tehető ez meg akkor, ha az ember már unja, hogy hagyományos pékáru alapú szendvicseket (vagy éppen speciális étrendje miatt nem választhatja azokat). Azoknak, akik mégis a kenyerek, kiflik, zsömlék mellett döntenek, azt javasoljuk, hogy a kirándulásra összekészített szendvicsek készítésekor tartózkodjanak a levet eresztő zöldségektől (például a paradicsomtól), valamint az olyan hamar romló feltétektől, mint a sonka, a párizsi vagy a kenőmájas, ha friss ízű, kellemes állagú és a túra során az esetleges rázkódás, összenyomódás után is jóízűen fogyasztható elemózsiát szeretnének kiemelni a táskájukból.

Akik szívesebben fogyasztanak kisebb rágcsálnivalókat a túra során, azok összekészíthetnek maguknak energiával és vitaminokkal, ásványi anyagokkal teli olajos magvakat, illetve aszalt vagy friss gyümölcsöket az útra. Ha az utóbbira esik a választás, akkor érdemes olyan gyümölcsöket választani, melyek jól viselik, ha rázkódásnak, esetleges ütődésnek, megnyomódásnak vannak kitéve. Ilyenek lehetnek például az alma vagy a körte, melyeknek egyébként is szezonja van most, így kedvező áron, nagy választékban szerezhetjük be őket a piacokon, zöldségeseknél. Természetesen azoknak sem kell lemondaniuk a kedvenceikről, akik az érzékenyebb, sérülékenyebb gyümölcsöket preferálják, hiszen megtisztítva felszeletelve és műanyag dobozokban biztonságosan elhelyezve azokat is könnyedén magukkal vihetik. Azok, akiknek nincs ideje vagy kedve szendvicsekkel pepecselni, egy jó minőségű energiabár vagy házi készítésű müzliszelet is megoldás lehet. Ezek a nasolnivalók tele vannak lassan felszívódó szénhidrátokkal, így hosszú ideig biztosítják a túrához energiát.

A kirándulásra magunkkal vihető ételek közös ismérve könnyű szállíthatóság, a megfelelő tápanyagtartalom és az eltarthatóság. Egy jó szendvics, néhány marok finom olajos mag, pár gyümölcs, egy nagy kulacs víz – és már indulhat is a túra!