
Nem csak az anyák napi csokorba kerülhet az orgona
Április végén, május elején számtalan kertben, parkban elkezdik bontogatni a jellegzetes illatú, halványlila vagy fehér virágaikat az orgonabokrok. Ez az időszak pont egybeesik az anyák napjával, nem véletlen tehát, hogy ezek a gyönyörű virágok váltak az édesanyák, nagymamák ünnepének a jelképévé is. Ilyenkor számos asztalra, ablakba kerül egy-egy csokornyi orgona. Kevesen tudják viszont, hogy az illatos virágok nemcsak szépek, hanem az ízük is igen kellemes. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan hasznosíthatjuk az orgonát a konyhában.
A közönséges orgona a Balkán-félszigeten őshonos növényfaj, amely a törökök közvetítésével terjedt el Európában. Apró érdekesség, hogy a növény török nevéből, a leylak szóból ered a lila szín magyar elnevezése. A tavasz második felében nyíló illatos virágai egyes bőrnyugtató hatással bírnak, fogyasztva pedig lázcsillapító, gyomornyugtató hatásuk van, a bennük található lutein és zeaxanthin pedig a szem egészségének megőrzéséhez járulhat hozzá.

Mivel a virág kellemes aromája némi keserű utóízzel párosul, elsősorban édességek készítéséhez, izgalmasabbá tételéhez ajánlott használni. Készülhet belőle frissítő, aromás orgonaszörp vagy orgonalekvár, illetve akár illatos orgonaszirup is, amely magas cukortartalmának köszönhetően hosszan eláll és egész évben felhasználható ízesítőként. Ezek mellett belekerülhet látványos és finom virágzselékbe, limonádék megbolondításához és dekorálásához használt, virágokkal lefagyasztott jégkockákba vagy akár extravagáns ízvilágú fagylaltokba is.

Fontos, hogy akármelyik finomság készítésébe vágunk is bele, olyan virágokat használjunk, amelyekről pontosan tudjuk, hogy nem lettek vegyszerrel kezelve, és amelyeket alaposan megtisztítottunk és átvizsgáltunk, hogy véletlenül sem maradtak-e rovarok a szirmok között.